stander 24.01.2005 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2005 Tylko dla chętnych! Jeśli już jesteś w moim wątku, to znaczy, że książki są w Twoim życiu ważne. Tak jak dla mnie. Pracuję teraz nad pewnym przedsięwzięciem wydawniczym, które będzie się opierać na wiedzy o książkach. Jednym z celów jest przedstawienie kanonu, dopełnieniem byłoby stworzenie listy najchętniej czytanych książek. Mam wiele wypowiedzi osób znanych, ze świata kultury i nauki nt. ich książek życia, ale ponieważ jest to świat czytelników o zbieżnych preferencjach, lista nie będzie miarodajna. Pomysł zwrócenia się do Forumowiczów Muratora wydaje mi się trafiony, ponieważ zaglądają tutaj ludzie parający się różnymi zawodami, związani i niezwiązani bezpośrednio z kulturą, dla których czytanie jest pasją, nie obowiązkiem. Zastanów się:1. Czy jest książka, która zmieniła Twoje życie?2. Jaką pozycję z lit. polskiej* uznałbyś za arcydzieło (k. wiecznie żywa)?3. Jaką pozycję z lit. światowej* uznałbyś za arcydzieło?4. Jakiego tytułu z ostatnich bestsellerów (nie mylić z arcydziełem, bo niekoniecznie nim musi być, a nawet rzadko jest) nie można przegapić? * cała lit., nie ostatnich lat Będę wdzięczna za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 26.03.2005 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2005 Ad. 1. Pewnie jest więcej takich książek, ale pierwsza, jaka przyszła mi do głowy to "Mały Książe" Exupery - czytałam ją wiele razy, w różnym wieku. Za każdym razem odnajduję w niej coś innego. Ta książka wciąż na nowo przypomina mi, ze w życiu najważniejsza jest miłość;Ad. 2. I tu jest nieco gorzej. Mam kilka typów, ale spośród literatury nowszej, a tą osądzi dopiero historia. Drogą kompromisu wybieram "Inny świat" Grudzińskiego - za umiejętne łączenie dokumentaryzmu i refleksją filozoficzną. Ad. 3. A. Camus: "Dżuma" - przez swoją uniwersalną wymowę, nigdy nie traci aktualność po porusza sprawy fundamentalne. Ad. 4. "W sieci" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 31.03.2005 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Petunia, dzięki! 1. Blaszany bębenek Grassa - dawno temu przewartościował mój śwait lietrackich zachwytów2. To się zmienia, ale od dłuższego czasu Konwicki i jego piękna Bohiń, no i zawsze Chłopi Reymonta3. W poszukiwaniu straconego czasu Prousta – pozwala wysiąść z „pędzącego pociągu”4. można – Kojego Suzuki Ring (jeśli nie oglądało się filmu)- akcja wartka jak w japońskim filmie obyczajowym, horror robi się straszny trochę za późno, ale dla samego zakończenia może jednak warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stander 31.03.2005 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Petunia! A domek bardzo sympatyczny, wygląda tak ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patunia 11.04.2005 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2005 Dzięki stander Cieszę się, że ci się domek podoba, bardzo zależy mi na tym właśnie, żeby był ciepły i przytulny. Swoją drogą, strasznie mnie dziwi, czemu nikt nie wpisuje swoich typów książek. Powstałaby bardzo ciekawa lista! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts