Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1. Mam wątpilwości, czy kominek z płaszczem wodnym Makroterm 18kW wystarczy na ogrzanie nowego domku o pow. użytk. 180 m2?

Czy faktycznie będzie ciepło?

2. Na czym polega spięcie istniejącej instalacji ogrzewania gazowego na junkersie z kominkiem z płaszczem?

Proszę o odp.

https://forum.murator.pl/topic/28181-szukam-kontaktu-do-os%C3%B3b-z-kominkiem-z-p%C5%82aszczem-wodnym/

1. Mam wątpilwości, czy kominek z płaszczem wodnym Makroterm 18kW wystarczy na ogrzanie nowego domku o pow. użytk. 180 m2?

Czy faktycznie będzie ciepło?

Będzie, ja mam Manuelę, niby w projekcie 170 m2 użytkowej ale naprawdę to 230 m2 podłóg i 18kW wystarcza swobodnie, żeby dom ładnie dogrzać i to mokrym drzewem

2. Na czym polega spięcie istniejącej instalacji ogrzewania gazowego na junkersie z kominkiem z płaszczem?

Rury z wymiennika ciepła z kominka są wpięte w rury wychodzące z pieca.

Oczywiście są zawory zwrotne (blokujące tłoczenie wody z pieca do kominka i z kominka do pieca) oraz pompy dla obu urządzeń.

Analogicznie jest podłączone zasilanie zbiornika CWU, przy czym wystęują dwa regulatory i czujki temperatury

Dziękuje za szybka odpowiedź. Czy moożesz uścislić odpowiedź:

"pompy do obu urządzeń"- czyli pompa z pieca na cw i z kominka na cw.czy dobrze rozumiem.

"Analogicznie jest podłączone zasilanie zbiornika CWU, przy czym wystęują dwa regulatory i czujki temperatury" - możesz to uszczególowić?

dziękuję

Dziękuje za szybka odpowiedź. Czy moożesz uścislić odpowiedź:

"pompy do obu urządzeń"- czyli pompa z pieca na cw i z kominka na cw.czy dobrze rozumiem.

"Analogicznie jest podłączone zasilanie zbiornika CWU, przy czym wystęują dwa regulatory i czujki temperatury" - możesz to uszczególowić?

dziękuję

Kominek i piec mają swoje pompy obiegowe.

Po prostu pompa każdego jest sterowane przez jego automatykę i nie może występować jedna pompa bez ingerencji grożącej utratą gwarancji.

Analogicznie z CWU - chodzi o to, że tak samo przez zawory zwrotne jest podłączone zasilenie wody do CWU z zaworami trójdrożnymi (są dwa zawory sterowane każdy swoją czujką temperatury w zasobniku i termostatem)

Pompa cyrkulacyjna jest jedna. U mnie sterowana tylko wyłącznikiem tygodniowym

Janusz 6.Zapraszam do działu klubu budujących,a w nim do klubu użytkowników z płaszczem wodnym.Wymieniamy swoje doświadczenia z użytkowaniem kominka z pł. wod. Pozdrawiam Wiech