DK_buduje 10.08.2024 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia Witam, Planuje konstrukcję ze słupów i belek, jak na zamieszczonych obrazkach poniżej. Cała konstrukcja belek będzie wykonana z wiązarów (drzewo konstrukcyjne), które będą oparte na dwóch słupach żelbetonowych (słupy już są wylane). Finalnie, chcę wykończyć belki w taki sposób, żeby tworzyły spójną całość z elewacją budynku. Pytanie jak zabudować drewniane wiązary? Wstępnie, wiązary planuje obić płytą OSB (18mm), do płyty przykleić styropian, następnie siatka i klej. Od góry cała belka będzie obrobiona blachę. Czy z technicznego punktu widzenia, takie wykończenie belek, jest prawidłowe? Czy jest jakieś ryzyko, że coś się będzie działo pod spodem z wiązarami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DK_buduje 11.08.2024 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia Słupy żelbetonowe już postawiłem, za wiązary drewniane zapłaciłem. Aktualnie, interesuje mnie jak wykończyć, żeby było zgodnie ze sztuk budowlaną z naciskiem na utrzymanie w dobrej kondycji technicznej wiązarów na przestrzeni lat. „Pergola” nie będzie obciążana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts