Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, może ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć. W maju 2024 roku kupiliśmy mieszkanie szeregowe w stanie deweloperskim z ogródkiem, teren ogródka nie był ogrodzony więc sąsiad w 2023 roku postawił płot, za który teraz żąda zapłaty. Czy musimy mu oddać za niego połowę pieniędzy? Mieszkanie jak kupowaliśmy było już z ogrodzeniem, które postawił bez niczyjej zgody. 
Dziękuję

18 minut temu, Oliwia1212 napisał:

Witam, może ktoś jest w stanie mi podpowiedzieć. W maju 2024 roku kupiliśmy mieszkanie szeregowe w stanie deweloperskim z ogródkiem, teren ogródka nie był ogrodzony więc sąsiad w 2023 roku postawił płot, za który teraz żąda zapłaty. Czy musimy mu oddać za niego połowę pieniędzy? Mieszkanie jak kupowaliśmy było już z ogrodzeniem, które postawił bez niczyjej zgody. 
Dziękuję

Do niczego sąsiad nie może Cię zmusić, gdyby ustalił wcześniej przed postawieniem płotu z tobą tą kwestię to tak ale wg prawa sąsiad nie musi partycypować w kosztach ogrodzenia ale po postawienie nie może niszczyć czy uszkadzać ogrodzenia. Zgoda nie jest wymagana na postawienie ogrodzenia chyba że chodzi o frontowe ogrodzenie od strony drogi publicznej i powyżej bodajże 2.2 m wysokości.

Tak więc mówiąc krótko - nie musisz oddawać mu żadnych pieniążków.

• Like 1

Godzinę temu, Oliwia1212 napisał:

Rozumiem, dziękuję. Czyli jego przedsądowe wezwanie do zapłaty, które nam wręczył jest nieważne? 

Dopiszę bo zapomniałem to napisać w poprzednim poście.

Jeżeli ogrodzenie które sąsiad postawił bez Twojej zgody i wiedzy stoi w granicy działek to masz nawet prawo żądać jego rozbiórki tak jak wspomniał o tym @zeusik6