SmoothCrimin4l 11.08.2024 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia Witam serdecznie, w sumie jak w tytule - dopłata do szyb P2 ok 5% wartości okien, do szyb P4 ok 10% wartości okien. Dopłata do okuć RC2 ok 4% wartości okien. Cały parter + na piętrze tylko balkony. Warto w to iść? Jaki aktualnie panuje trend? Żona namawia na cały pakiet, ja osobiście składaniałbym się ku okuciom + klamki z kluczykiem w tych newralgicznych miejscach. Szyb bym chyba nie robił, bo coś nie wydaje mi się, aby złodziej miał zbijać szybę aby wejść do domu. Zresztą, jak będzie chciał zbić szybę, to co za różnica czy uderzy w okno raz, czy 6 razy. Co prawda zawsze to jakaś dodatkowa bariera, ale czy wydawanie tysięcy złotych na szyby ma sens? Jaki aktualnie panuje trend? Robi się takie rzeczy, czy raczej nie? Przekopywałem forum ale bardzo mało tematów w tym zakresie, najwięcej wątków z lat 2002-2007. Może te szyby P2 / P4 wraz z okuciami RC2 stały się już teraz standardem, stąd tak mało wątków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.08.2024 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia Standardem są pakiety dwukomorowe (trzyszybowe) które istotnie podniosły ciężar okien. Standardem są też słabsze okucia, które nie wytrzymują już 20-30 lat (a często kilka jak np. Maco nie mówiąc o chińskich zamiennikach, bo niektóre elementy już są podrabiane). Nie wystarczy uderzyć w szybę 6 czy 10 razy. Ona popęka, ale nie przepuści. Trzeba solidnie rąbać siekierą by się przedostać. Szybciej wpuszczą okucia / profile. Faktycznie okna "antywłamaniowe" to znak lat `2000-2010. Od bardzo dawna nikt na to nie patrzy. Sprawę włamań załatwia monitoring i alarmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts