gogush 08/11/24 12:10 PM Zgłoś naruszenie Share Posted August 11 (edited) W końcu dorobiłem się porządnego basenu ( 30 m3) mam basenową pompę ciepła wersja mini (4kW) ale mam też instalację złożoną z 3 solarów i podłączony wymiennik basenowy 30kW ( dotychczas nie używany). Mam jednak problem bo do basenu z kotłowni gdzie jest wymiennik mam jakeś 25 m . Chcialbym poprowadizc rury w ziemi tylko szukam rozwiązania jak je ocieplić i jakiej średnicy powinny być te rury . Ktoś podpowie ew ma jakieś doświadczenia ? z góry dziękuję Edited August 11 by gogush Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gogush 08/16/24 07:06 PM Author Zgłoś naruszenie Share Posted August 16 Dobra odpowiem sobie sam , kupiłem rury wodne PE 32 mm do tego taką otuline , po włożeniu w rurę 200 powinno być ok , na razie ogrzewanie sobie chodzi na wymienniku basenowym i dzisiaj miałem 30 stopni w basenie 30m3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gogush 09/01/24 02:26 PM Author Zgłoś naruszenie Share Posted September 1 (edited) EDYTA 2 : zakończyłem ( prawie) budowanie ogrzewania basenu z solarów z domu. Rury umiesciłem w styro (19 cm ) i wcisnałem w rure kanalizacyjna 20 cm ( musialem ją naciac bo pomimo opisu producenta wchodziła baaardzo ciężko) \ Tak to wyglądało podczas układania : Temperatura na solarach i na wymienniku basenowym : Edited September 1 by gogush Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gogush 09/01/24 02:34 PM Author Zgłoś naruszenie Share Posted September 1 A taka była temperatura w basenie ( w ciągu 6,5 h temperatura wzrosła z 25,2 do 27,1 co oznacza że wymiennik grzał ze średnia mocą ok 10,2 kW) : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinbbb 09/02/24 09:43 PM Zgłoś naruszenie Share Posted September 2 Doskonale masz ciepłą wodę w basenie 27*C a w cwu jakoś mało sterownik twierdzi 27*C. Mam identyczny sterownik od Hewalexa. Może najpierw nagrzej cwu a później basen! Mam 4 płaskie kolektory i 400l bufor kombinowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts