Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach krokwiowo-jętkowy a jego "bezpieczne obciążenie"

Iskierniczek

Recommended Posts

Hej,

Pytanie na obecnym etapie budowy jest już bardzo mocno spóźnione, jednak jeśli mogę uniknąć w przyszłości dalszych problemów warto się was zapytać.

Mianowicie budujemy dom z biura archon, gdzie w projekcie zawarty jest dach dwuspadowy o powierzchni całkowitej 168m2 i nachyleniu 40st, krokwiowo-jętkowy, o ciężarze pokrycia dachowego (blacha ocynkowana, dachówka ceramiczna o ciężarze nie przekraczającym 50kg/m2).

Drewno zastosowane na dachu to drewno surowe świerkowe, dostarczone z tartaku.

Murłaty 14x14cm, podłużnice które zamontowane są bezpośrednio nad jętkami i na końcach opierają się o wieniec, również mają 14x14, krokwie 18x8, jętki 20x8, dodatkowo po konsultacji z dekarzami zdecydowaliśmy się na pełne deskowane dachu (ze względu na jedyne pewne zabezpieczenie dachu przed kunami).

Nasza dachówka ceramiczna wg. dokumentacji waży 37-40kg/m2, na stronie castoramy paczka 2,63m2 deski świerkowej elewacyjnej to waga 23kg, wiec przyjmę 15kg/m2 jako waga deskowania gdyż jest to deska calowa a nie 19mm jak deski elewacyjnej.

No i teraz mam problem a co dalej? gdy już teraz mam przekroczone owe 50kg/m2? na dach jeszcze przyjdzie 30cm wełny mineralnej + stelaż z płytami G-K które też swoje ważą, a ja jeszcze chciałbym wykorzystać deski z szalunków i rozłożyć je na jętkach aby wykorzystać miejsce na strychu co znowu będzie swoje ważyło, nie mówiąc już o rzeczach które w przyszłości się tam znajdą, jak również o śniegu w okresie zimowym.

Z racji programu "mój prąd 6.0" chcielibyśmy również zamontować panele fotowoltaiczne wg. firmy instalatorskiej warto na początek nie wchodzić w dodatkowe koszty i założyć ok. 6kWp z falownikiem do 10kWp w razie późniejszej rozbudowy, oczywiście magazyn energii musi być od samego początku.

Jedna połać dachu idealnie na południe, druga na północ wiec i tu znów wyniknie nierówne obciążenie bo strona północna będzie całkowicie pusta.

Czytając/oglądając/słysząc o różnych rozwiązaniach związanych z ogrzewaniem domu, myślę również o kolektorach słonecznych również zamontowanych na dachu do ogrzewania wody (kwiecień-październik) i wstępnym podgrzaniu jej w okresie zimowym aby wspomóc pompę ciepła.

Proszę o podpowiedź/pomoc, czy jest to tylko mój wymysł i jest wszystko w porządku, czy jest konieczność aby jednak póki mamy stan surowy otwarty dodatkowo wzmocnić dach aby sprostał przyszłemu obciążeniu.

Kierownik budowy machnął ręką i powiedział, ze sam ma krokwie 14x7 i dachówkę ceramiczną i jest wszystko OK, ale jakoś nie ufam takiemu podejściu do sprawy, że skoro u niego jest OK, to i u nas będzie wszystko OK.

kierownikowi nie ufasz a na forum pytasz anonimów?

Jedyną pewność w razie potencjalnej "klęski" da tylko przeliczenie więźby przez konstruktora.

Cała reszta to tylko wiara.

Pewnie wytrzyma... ale czy takie zapewnienie coś zmieni? Musisz zapłacić parę stówek konstruktorowi.

Hmm kierownik budowy hmmm....., jest kierownik i jest kierownik, jeden i drugi to przepaść w podejściu do swojej pracy i swoich zadań na budowie.

Założyłem, może błędnie, że tutaj jest ktoś kto może miał podobną rozterkę i będzie w stanie coś konkretnego doradzić jak u siebie rozwiązał taki problem.

Wiele głów zawsze lepiej niż jedna.