Dzonzi 11.08.2024 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2024 Dzień dobry, Nie było mnie na budowie kilka dni i dopiero po 5 warstwach murowania ścian nośnych z silki e24 zauważyłem, że majster zamiast nakładać zaprawę po całej szerokości bloczka, nakładał tylko dwa paski przy krawędzi bloczka. Wiem, że zgodnie ze sztuką zaprawa powinna być nałożona na całej szerokości, tak mówi np. dokumentacja xelli do murowania z silki. Jakie teraz mogą być konsekwencje takiego położenia zaprawy? Mostki termiczne, ze względu na brak zaprawy? Słabsza wytrzymałość ścian? Może murować tak dalej czy powiedzieć mu że od teraz ma nakładać na całą szerokość? Strasznie się zdenerwowałem, bo nie ma chwili spokoju. Nie może zrobić ani jednej rzeczy tak jak mówi dokumentacja. Gdybym ja się nie stosował do zaleceń producenta w swojej pracy to by mnie wywali następnego dnia. Na murowaniu się nie znam, dlatego pytam, bo widzę że jest rozbieżność między tym co jest w dokumentacji, a tym co jest na żywo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 11.08.2024 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2024 kierownik budowy, telefon, jazda na budowe i niech oceni. Teraz jest mnostwo paprokow na rynku i kazdemu trezba patzrec na pazury, wszystko przed toba, najlepsi specjalisci dopiero Cie czekaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzonzi 11.08.2024 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2024 Ja prostu tego nie rozumiem jak to jest, że ludzie na yt co pierwszy raz murują dom potrafią stosować się do zaleceń producenta i prawidłowo nałożyć zaprawę (co też filozofią żadną nie powinno być), a majster który zajmuje się tym od pewnie 15-20 lat i stawia 3-4 domu rocznie nie potrafi. Do kierownika dziś dzwoniłem, ale nie odbiera, bo niedziela. Może jutro się uda. Myślałem, że nałożenie zaprawy na bloczek to najprostsza rzecz na budowie i że nie da się tego źle robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 11.08.2024 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2024 Może kładzie paski ale tak grube że po naciśnięciu cegły klej się rozchodzi po całej powierzchni. Niech się kierbud wypowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.08.2024 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2024 4 godziny temu, Dzonzi napisał: Jakie teraz mogą być konsekwencje takiego położenia zaprawy? Mostki termiczne, ze względu na brak zaprawy? Słabsza wytrzymałość ścian? Brak zaprawy, czy kleju poprawi termike ściany, nieznacznie ale coś tam, za to brak kaleju na calości pogorszy wtzrmalość ściany. Czy to będzie mialo znaczenie to zależy od tego jak te ściany wyglądaja, wyskośc, obciązenie, zamocowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzonzi 12.08.2024 04:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2024 Jak brak kleju może poprawić termikę skoro powietrze bardziej przepuszcza ciepło niż ten klej? To już nawet akustyka będzie gorsza, bo mur będzie dziurawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 12.08.2024 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2024 2 godziny temu, Dzonzi napisał: Jak brak kleju może poprawić termikę skoro powietrze bardziej przepuszcza ciepło niż ten klej? To już nawet akustyka będzie gorsza, bo mur będzie dziurawy Jesteś tego pewny? Powietrze zamknięte w malej przestrzeni izoluje. Kleje się pacami zębatmi rozklada po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 12.08.2024 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2024 Powietrze to izolator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzonzi 13.08.2024 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2024 Murarz mówi, że tak nakłada, bo silka od dołu ma dużo otworów i połowa tego kleju i tak by się zmarnowała. Kładzie dwa paski przy krawędziach i 3 placki na środku tak żeby były pomiędzy otworami. Kierownik był zobaczyć i mówi, że będzie trzymać i że może tak być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts