Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papa czy membrana - emocje

Etsonik

Recommended Posts

U mnie dekarze doradzali membranę wysoko paroprzepuszczalną na deski, jako warstwę wierzchniego krycia.

W przypadku papy konieczna będzie szczelina wentylacyjna pomiędzy deskami a wełną mineralną, którą ja i tak zastosuję mimo, że mam membranę.

U mnie jednak jest dach dwuspadowy 40st i dachówka ceramiczna.

W dniu 12.08.2024 o 10:15, zeusik6 napisał:

Nawet jak daje się membrane to potrzebna szczelina. Zawsze gdy jest deskowanie. 

hmmm dobrze wiedzieć, ale to w przypadku kiedy chciałbym dać wełnę jak w projekcie 30cm (15cm + 3cm szczelina wentylacyjna + 15cm w poprzek krokwi aby zlikwidować mostki termiczne.

Jednak słuchając osoby wykonujące pianę PUR każdy mówi, że natryskuje pianę bezpośrednio na deskowanie i tu już takiej szczeliny nie potrzeba??

W dniu 12.08.2024 o 09:50, Iskierniczek napisał:

U mnie dekarze doradzali membranę wysoko paroprzepuszczalną na deski, jako warstwę wierzchniego krycia.

W przypadku papy konieczna będzie szczelina wentylacyjna pomiędzy deskami a wełną mineralną, którą ja i tak zastosuję mimo, że mam membranę.

U mnie jednak jest dach dwuspadowy 40st i dachówka ceramiczna.

Nie daj się wkopać z tą membraną.

Szczelina wentylacyjna przy pełnym deskowaniu musi być zawsze + otwarta kalenica, przy wstępnym kryciu samą membraną wysokoparoprzepuszczalną szczelina nie musi występować.

W dniu 15.08.2024 o 13:45, Iskierniczek napisał:

hmmm dobrze wiedzieć, ale to w przypadku kiedy chciałbym dać wełnę jak w projekcie 30cm (15cm + 3cm szczelina wentylacyjna + 15cm w poprzek krokwi aby zlikwidować mostki termiczne.

Jednak słuchając osoby wykonujące pianę PUR każdy mówi, że natryskuje pianę bezpośrednio na deskowanie i tu już takiej szczeliny nie potrzeba??

No właśnie niby potrzeba i dają pianę na deskowanie, jak to wygląda po 5-10 latach trudno ocenić. W mojej ocenie brak wentylacji połaci skończy się źle 

11 minut temu, zeusik6 napisał:

No właśnie niby potrzeba i dają pianę na deskowanie, jak to wygląda po 5-10 latach trudno ocenić. W mojej ocenie brak wentylacji połaci skończy się źle 

Miałem kiedyś sąsiada, kilkanaście ładnych lat temu kiedy piana wchodziła na rynek i on miał firmę która taką pianę kładła. Wiesz co stwierdził? On u siebie nie położy tego tylko wełna i nie położył bo jak się budował to ocieplał wełną kiedy mógł za koszt materiału tylko położyć pianę z racji tego że był wykonawcą. 

• 3 weeks później...

Ja poszedłem na namową jednego dekarza w kierunku klasycznym, czyli deskowanie i na to dobra papa bitumiczna. Może i membrana jest ok, ale pokazał mi zdjęcia z Niemiec gdzie naprawiał dachy i membrany od temperatur były bardzo zniszczone. Rozpadały się po dotknięciu do tego gdzie były niezabezpieczone myszy wygryzły i robily co chciały.