Etsonik 12.08.2024 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia Witam dom kwadrat 13mx13m Dach spadek 30stopni pełna koperta w szpic na środku. Będzie blachodachówka i pełne deskowanie Dać papę czy membranę ? Może jakieś propozycje pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iskierniczek 12.08.2024 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia U mnie dekarze doradzali membranę wysoko paroprzepuszczalną na deski, jako warstwę wierzchniego krycia. W przypadku papy konieczna będzie szczelina wentylacyjna pomiędzy deskami a wełną mineralną, którą ja i tak zastosuję mimo, że mam membranę. U mnie jednak jest dach dwuspadowy 40st i dachówka ceramiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 12.08.2024 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia Nawet jak daje się membrane to potrzebna szczelina. Zawsze gdy jest deskowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iskierniczek 15.08.2024 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia W dniu 12.08.2024 o 10:15, zeusik6 napisał: Nawet jak daje się membrane to potrzebna szczelina. Zawsze gdy jest deskowanie. hmmm dobrze wiedzieć, ale to w przypadku kiedy chciałbym dać wełnę jak w projekcie 30cm (15cm + 3cm szczelina wentylacyjna + 15cm w poprzek krokwi aby zlikwidować mostki termiczne. Jednak słuchając osoby wykonujące pianę PUR każdy mówi, że natryskuje pianę bezpośrednio na deskowanie i tu już takiej szczeliny nie potrzeba?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 15.08.2024 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia W dniu 12.08.2024 o 09:50, Iskierniczek napisał: U mnie dekarze doradzali membranę wysoko paroprzepuszczalną na deski, jako warstwę wierzchniego krycia. W przypadku papy konieczna będzie szczelina wentylacyjna pomiędzy deskami a wełną mineralną, którą ja i tak zastosuję mimo, że mam membranę. U mnie jednak jest dach dwuspadowy 40st i dachówka ceramiczna. Nie daj się wkopać z tą membraną. Szczelina wentylacyjna przy pełnym deskowaniu musi być zawsze + otwarta kalenica, przy wstępnym kryciu samą membraną wysokoparoprzepuszczalną szczelina nie musi występować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 18.08.2024 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia W dniu 15.08.2024 o 13:45, Iskierniczek napisał: hmmm dobrze wiedzieć, ale to w przypadku kiedy chciałbym dać wełnę jak w projekcie 30cm (15cm + 3cm szczelina wentylacyjna + 15cm w poprzek krokwi aby zlikwidować mostki termiczne. Jednak słuchając osoby wykonujące pianę PUR każdy mówi, że natryskuje pianę bezpośrednio na deskowanie i tu już takiej szczeliny nie potrzeba?? No właśnie niby potrzeba i dają pianę na deskowanie, jak to wygląda po 5-10 latach trudno ocenić. W mojej ocenie brak wentylacji połaci skończy się źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 18.08.2024 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 11 minut temu, zeusik6 napisał: No właśnie niby potrzeba i dają pianę na deskowanie, jak to wygląda po 5-10 latach trudno ocenić. W mojej ocenie brak wentylacji połaci skończy się źle Miałem kiedyś sąsiada, kilkanaście ładnych lat temu kiedy piana wchodziła na rynek i on miał firmę która taką pianę kładła. Wiesz co stwierdził? On u siebie nie położy tego tylko wełna i nie położył bo jak się budował to ocieplał wełną kiedy mógł za koszt materiału tylko położyć pianę z racji tego że był wykonawcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JulianS2000 09.09.2024 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września Ja poszedłem na namową jednego dekarza w kierunku klasycznym, czyli deskowanie i na to dobra papa bitumiczna. Może i membrana jest ok, ale pokazał mi zdjęcia z Niemiec gdzie naprawiał dachy i membrany od temperatur były bardzo zniszczone. Rozpadały się po dotknięciu do tego gdzie były niezabezpieczone myszy wygryzły i robily co chciały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts