Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komuno wróć ??

niciacia

Za komuny żyło się:  

106 użytkowników zagłosowało

1. 1. Za komuny żyło się:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 334
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Telefon.

Jest papier do użytku odtylnego w sklepie z ...armaturą sanitarną i innym żelastwem. W samochód i jadę. Czerwone na skrzyżowaniu. Stoję. Raptem jak nie przywali mnie Star. Do dzisiaj papier toaletowy kojarzy mi się z tamtym wypadkiem :)

Tylko dlaczego Joshi dyskutuje z samymi (prawie) anonimami? Brak odwagi, a może lista Wildsteina?

Mnie dziwi co innego.

Dlaczego patologie(albo raczej codzienność patologiczna) wynikające z istoty funkcjonowania Komuny.

Dlaczego nienormalne zachowania społeczeństwa (często na granicy z prawem i poza jego granicami) które wynikały z dobrodziejstw systemu są obecnie przedmiotem polemiki .

I to polemiki w stylu a to nie było tak nie kombinowało się tak czy śmak , z pod lady to tak czy srak.

Jeszcze raz powtarzam że przepaść ,zapóźnienie i sytuacja gospodarcza w 89r była efektem tego że wszystko było postawione na głowie .

Że mądrość , inteligencja i wysiłek(para) ludzi w tym kraju szła w przysłowiowy gwizdek .

Koleś się szczyci że jego dzieci miały czekoladę bo on oddawał krew - niby szlachetnie ale czy tak do qurwy nędzy tak się powinno zdobywać ta czekoladę .... .

I wszystko to tak naprawdę skutki chorego i zbrodniczego sytemu .

Żonglerka argumentami w stylu: a teraz to tak a w ten czas to tak, a służba zdrowia a emerytury nie powinna nikomu przysłonić Bagna które oferowała Komuna .

Licytowanie obecnych negatywów i komuny to lecąc cytatem wybór miedzy Dżumą a lekką Cholerą.

A tak na luzie w mojej mieścinie dzielnica budownictwa jednorodzinnego 70- 80 lata do dzisiaj jest nazywana złodziejowem.

pozdr ol

Mnie dziwi co innego.

Dlaczego patologie(albo raczej codzienność patologiczna) wynikające z istoty funkcjonowania Komuny.

Dlaczego nienormalne zachowania społeczeństwa (często na granicy z prawem i poza jego granicami) które wynikały z dobrodziejstw systemu są obecnie przedmiotem polemiki .

Dlatego, ze wielu z nas chcialoby zaprzeczyc ze tak bylo. Dlatego, ze wielu z nas nie ma odwagi nazwac tego po imieniu.

Jeszcze raz powtarzam że przepaść ,zapóźnienie i sytuacja gospodarcza w 89r była efektem tego że wszystko było postawione na głowie .

Że mądrość , inteligencja i wysiłek(para) ludzi w tym kraju szła w przysłowiowy gwizdek .

Dla mnie to jest oczywiste. Wogole nie podlega dyskusji.

OJ Januszz Januszz.

Nie czytasz tego Co piszę poraz któryś --lekka Cholera jest stanem dalekim od zdrowia .

Po 89r para idzie w 0,5 czasami w 0,75 gwizdka

Im wyzsze podatki , wiecej ministerstw , urzedników, urzedów, regulacji, dopłat, dotacji, agencji,funduszy,przetargów, zamówień publicznych(lepsze słowo - pobratymczych) etc. tym para idzie bardziej w gwizdek .

Zresztą przedstawiciele sytemu gwizdkowego widnieją w moim avatarze-jeden się pali do regulacji gwizdkowej- drugi już 1,5 kadencji skutecznie montował .

Bagno oszusza sie wolno , b. wolno.

pozdr ol

• 2 weeks później...

redrum: jesteś dosyć wyrazisty (żeby nie powiedzieć dosadny) w tym, co piszesz, ale masz bardzo dużo racji. Pokolenie, którego młodość przypadła na czasy ciermiężnej komuny ma często skłonność do ich mitologizowania (co jest psychologicznie uzasadnione - zawsze na własną młodość patrzymy nieobiektywnie). Poza tym człowiek szybko się przyzwyczaja do normalności. Wielu ludzi zapomniało o praniu mózgów, które regularnie fundowała władza swoim obywatelom. Tu chodzi o coś więcej niż puste półki, kartki czy darmowe kolonie dla dzieci pracowników zakładów (tak na marginesie to też nie było sprawiedliwe, bo nie wszyscy rodzice pracowali w fabrykach i nie wszyscy sobie na takie wakacje zdaniem władzy zasłużyli). Tu chodzi o coś więcej: o prawdę, która w komunie uległa zafałszowaniu. Ten system próbował przeinaczać historię, zniszczyć wieloletnie polskie tradycje, odebrać ludziom prawo do wolności, niezależności myślenia, indywidualizmu. Ten system niszczył język, odbierając słowom ich prawdziwe znaczenie, zrażał fałszem i obłudą, tworzył mit życia, grę pozorów, zamiast życia prawdziwego. I tak jak zamiast czekolady były wyroby czekoladopodobne, tak i życie w komunie było "życiopodobne" i dalekie od normalności.

Nigdy więcej takich czasów!!!

kazda epoka w zyciu narodu ma swoje bagno - takie czy takie. Wtedy mielismy czerwone - teraz czarne - czy dozyje czasow gdy go nie bedzie wcale? Watpie. Wladza ma to do siebie ze deprawuje prawie kazdego czlowieka i nie wazne czy on czerwony, czarny czy UFOludek zielony. Dajcie mi kase, dajcie mi narzedzia (policja, wojsko itp) a tylko kwestia czasu jest jak sie zmienie - zmieni sie wiekszosc z Was.

Tak gloryfikowana w czasach komuny II Rzeczpospolita tez bagnem na tamte czasy byla, przewrot majowy jakze z perspektywy czasu dwuznaczny tylko pospolstwo - czyli wiekszosc z nas miala sile by wznosic sie na wyzyny, budowac nowe.

Tak teraz wspominana u wielu nostalgia za czasami Gierka ktore inna odmiana bagna byly jest w pelni uzasadniona. Do tzw. "dobrego" latwo niby sie przyzwyczaic. Bezrobocia nie bylo (fakt - to co mogl wykonac jedem czlowiek robilo 10), kazdy mial bezplatana niby szkole i wiele wiele innych "bezplatnych" rzeczy (talony na paliwo za czasow Jaruzela, talony na Fiata ;) itp.) ktore zamykaly nam usta. Godzilismy sie na wiele w imie - no wlasnie w imie czego? Wygody i spokoju. Jakze latwo bylo ogladac Radom 76 w panstwowej TV a tylko nieliczni mieli odwage zalozyc KOR. Jakze latwo bylo patrzec z okien na wysokim pietrze jak w rocznice stanu wojennego ZOMO palowalo mlodziez i innych dla ktorych wydanie wojny spoleczenstwu bylo zbrodnia przeciw niemu. Jakze latwo teraz gdy powoli ale jednak systematycznie dochodzimy do pewnego rodzaju stabilizacji plakac za tamtymi czasy.

Komuna to byl GWALT na jednostce, GWALT na calym spoleczenstwie.

Komuna to bylo codzienne pranie mozgow - jak widze jest jeszcze dzis w spoleczenstwie czesc osob majacych mozg wyprany.

Komuna to bylo cierpienie dla wszystkich tych co mysleli inaczej

Komuna to byly zagadkowe zaginiecia, niewyjasnione zgony, bezimienni wiezieni przez lata bez wyroku

Komuna - Faszyzm - Nacjonalizm - Hitleryzm - Rasizm - Fundamentalizm religijny (nie wazne czy muzulmanski, chrzescianski czy jakikolwiek) - dla mnie to wszystko z jednego worka - takie same spustoszenie w umyslach jak i w tkance zywej narodu czyni. Kazdy gwalt na ciele i umysle jednostki powinien budzic sprzeciw i powodowac nasza reakcje.

Komuno wroc? NIGDY, PRZENIGDY

Tak znienawidzilismy słowo komuna, że wolimy nedzę niż komunę

skonsultuj z kimś, kto rzeczywiście żyje dziś w nędzy

Wlasnie - skontaktuj sie

Sadze ze wsrod Was nie ma takich osob i o nedzy wiecie tyle co nic - bazujac tylko na tym co w TV pokazali - a nedze wbrew pozorom pokazywali takze za komuny. Nedza byla jest i bedzie - jest ona niezalezna od ustroju. Czy teraz jest wieksza? Nie znam statystyk - uczciwych statystyk by tamte z dzisiejszymi czasy porownac. Na pewno teraz jest bardziej naglosniona - to dobry news - pokazac jak rodzina 10 osobowa potrafi wyzyc za 300zeta i w tym przesciga sie TVN z Polsatem i TV2. Mowicie o bezrobociu jakie jest teraz a wtedy nie bylo - to tez nie do konca jest prawda a wiedza o tym ci co pracownikow szukaja - wiele osob zyje jeszcze majac w sercu komune - ze im sie nalezy, ze sa najlepsi, za sa wybrancami Boga - taaaa..... romantycy namieszali nam w glowie. Polska i polacy sumieniem calego swiata i meczennikiem narodow - bzdura - po 1000kroc bzdura. Najwyzszy czas zmienic podejscie do wielu kwestii a w tym takze do pracy - majac swiadomosc ze na stolku nie doczeka sie emerytury z zalozenia trzeba uczyc sie, w razie kleski pracodwacy miec zdolnosc do przekwalifikowania sie i po prostu w tym co sie robi dazyc do doskonalosci a nie liczyc na manne z nieba i wspominac z lezka w oku za za Gierka to kazdy mial co do gara wlozyc - uwierzcie - nie kazdy - ten co sie narazil czerwonym nie mial i nie mial szansy miec - tu widze wyzszosc tego niesprawiedliwego z zalozenia kapitalizmu nad "sprawiedliwa" komuna

komuno wroc? NIGDY ! PRZENIGDY !!

Gość M@riusz_Radom

Wybaczcie, nie chciało mi się tego wszystkiego czytać także to co napisze być może już się pojawiło.

Po pierwsze - śmieszne miejsce na zadawanie takich pytań.

Przyjmijmy, że piszący tu forumowiczów to "ludzie sukcesu" którym wydaje się, być może słusznie, że za komuny nie mieliby możliwości zarobić pieniążków jakie mają teraz. Nie zmienia to jednak faktu, że dla większości naszego społeczeństwa komuna była wzorem "sprawiedliwości społecznej" i to jest bezsprzeczny fakt nad którym nie ma co dyskutować. Fakt, było ciężko, ale szanse na to, że kazdy będzie miał własny "kwardat" po 15 czy 20 latach były duże. Jak jest teraz ? Ano młode małżeństwa, szczególnie te, w których pracuje tylko jedno z nich, nie mają szans na uzbieranie takiej sumy, bo ich dochody zapewne ledwo wystarczają na bieżące opłąty i życie na poziomie lekko wyższym od biedy. A co jeśli nie pracują oboje ? Było tak za komuny? NIE

Po drugie - sławetyny ocet na półkach w sklepach

Fakt, ciężko było ;) Ale czy teraz jest lepiej ? Dla Was może i tak. Niemniej znów muszę Wam przypomnieć, że większość społeczeństwa ma odmienne dylematy od Waszych. Nie zastanawiają się czy kominem z płaszczem wodnym czy bez, czy na dach położyć dachówkę czy blachę czy na dom wystarczy 150k czy 300.000 zł. Oni się raczej zastanawiają, czy w tym miesiącu opłacić wodę czy prąd, czy kupić Zuzi buty czy Markowi kurtkę itp itd. Jak widzicie też mają problemy ale jakże inne ...

Ich nie cieszy uginająca się pod naciskiem towarów półka w sklepie bo najzwyczajniej w świecie nie mają pieniążków aby sobie choćby znikomą część tego towaru nad którym się zachwycacie. Dodatkowo jak wytłumaczyć Zuzi czy Markowi, że nie można mu/jej kupić tego misia czy lalki bo zabraknie na podstawowe artykuły codziennej potrzeby ? A brakowało im na nie za komuny? NIE

Po trzecie - swobody obywatelskie

Kiepsko było prawda ? Tu nie ma co dyskutować bo komunizm do dziś kojarzy mi się z paszportem ważnym 30 dni i obowiązkiem zwracania do do właściwego urzędu;) Teraz mogę jeździć gdzie chcę i nikt mnie na granicy nie pyta gdzie, po co i na jak długo jadę. Co nie oznacza, że po upadku komuny nagle zrobiło się lepiej ;) Coż z tego, że możemy jeździć gdzie chcemi i kiedy chcemy, jak nie ma pieniążków na te wyjazdy. Czy raczej większość społeczeństwa nie ma.Coż z tego, że kiedyś po wyjeździe zagranicznym należało się stawić w określonej jednostce i zdać sprawozdanie co się robiło i z kim kontaktowało. Państo dbało o bezpieczeństwo obywateli. Kiepawo nie ?

Teraz też nie jest fajnie jak skarbówka zapyta skąd mamy kasę na takie wycieczki zarabiając poniżej średniej krajowej ;) Zamieniliśmy jeden reżim na drugi, nie wiem czy lepszy.

Po czwarte, po piąte ... mógłbym tak wyliczać w nieskończoność, ale pewnie i tak wielu z Was by tego nie przeczytało więc sobie darowałem ;)

Postawmy sprawę jasno. Jesteśmy młodymi ludźmi. Kasę którą mamy, lub raczej macie bo ja dopiero pospłacałem kredyty ;), dostaliście albo od rodziców albo trafiliście w okres tzw Dzikiego Kapitalizmu kiedy to, po zachłysnięciu się zachodnim sposobem zarządzania, trafiliście na posady managerów, doradców czy innego rodzaju bezużytecznych kierowników zarabiających po kilkanaście, kilkadziesiąt tysięcy PLN miesięcznie i fakt, TAKIE coś za komuny nie było możliwe ;)

Napiszecie, że wykorzystaliście szansę, że byliście dobrze wykształceni i dlatego Was doceniono? Guzik prawda. Wsród znajomych znajdę osobę która na pewno jest wykształcona lepiej niż Wy a pracuje za 900 zl na rękę więc to chyba nie to ;)

Dlatego uczciwie sobie odpowiedzcie, ile z mojego sukcesu zawdzięcam sobie a ile pomocy innych osób, najczęsciej rodziców ;) O czymś tak oczywistym jak szczęscie nie wspominam z banalnego powodu. To ostatnie często nas opuszcza.

Pozdrawiam

Mariusz

Gość M@riusz_Radom

Możesz streścić bo nie miałem okazji obejrzeć.

PS: A wracając do tematu, to tęskni mi się do czasów, kiedy każdy bandyta trząsł portkami przed obywatelem milicjantem :]

Mariusz - kazdy na podstawie wlasnych przezyc patrzy na tamte i dzisiejsze czasy i dokonuje porownan. Realnie Skarbowka i wtedy i teraz moze nas wywiskac do podszewki. Teoretycznie powinienem tesknic za tamtymi czasy - za raptem 6.500 USD chalupe postawilem - dzis guwniane pieniadzie - moze wystarczylyby na wykop i fundamenty. Ale nie patrze na tamte dziesieciolecia przez pryzmat portfela. Moja swiadomosc po czesci uksztaltowala geba Zomowca ktory w narkotycznym czy tez pijackim amoku pala okladal mnie po plecach na Pl. Teatralnym. I mylisz sie sadzac ze wtedy byle bandzior trzasl gaciami przed MO = podobnie jak dzis mieli ich gleboko gdzies i nas super Porucznik Borewicz (z SLD nomen omen) jako 007 tylko w TV mogl sukcesy odnosic. Kleski gleboko chowane byly nie tak jak teraz.

Ja za komuna nie tesknie i tesknic nigdy nie bede - zbyt moich najblizszych i moja rodzine dotknely wydarzenia 13 grudnia