Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy przechodziliście pierwsze miłości swoich dzieci

malgorzata222

Recommended Posts

Agnieszko, ja do dziś nie wiem, co chcę robić w życiu :o A w liceum to zielonego pojęcia nie miałam, dlatego tak często zmieniałam plany :) Ale wiedziałam, że coś będę musiała robić. Ciężko było mieć tego świadomość ;), będąc takim leniem. Gdybym wtedy miała dostęp do internetu... oj źle bym skończyła chyba :(

Cały czas chodzi mi o to, że raczej trzeba wiedzieć, że trzeba :-? Hmmm dziwnie mi się to napisało, ale nie wiem, jak to inaczej wyrazić :) Jeśli syn Małgosi, wie, że trzeba, to pal licho pałę z biologii.

• Odpowiedzi 88
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kurcze skasowalam swoj post przez pomylke - :evil:

pisalam ze wiele ludzi majac juz nawet po 18 lat nie wiedza co byc chcieli robic w przyszlosci i wcale nie jest to dla mnie jakies dziwne bo teraz majac 30 lat zaczynam sie zastanawiac czy ja dobrze zrobilam wybierajac ten zawod a nie inny - to po krotce.

Magmi, no to, że w tym momencie brak mu rozsądku, to chyba zrozumiałe :) Więc będę trwać przy swoim: jeśli jest rozsądnym, myślącym chłopakiem, poradzi sobie. Ja nie wiem jednak, jaki on jest. Nie w tej chwili, ale tak ogólnie.

Wiem wiem, tak naprawdę powinni się tu wypowiedzieć rodzice nieco starszych niż moje dzieci :-? I ja tak średnio mam do tego prawo. Ale ja całkiem niedawno miałam 16 lat ;)

Wiem wiem, tak naprawdę powinni się tu wypowiedzieć rodzice nieco starszych niż moje dzieci :-? I ja tak średnio mam do tego prawo. Ale ja całkiem niedawno miałam 16 lat ;)

Jako matka 16 latki czuję się wywołana do tablicy :)

Otóż moja 16 letnia córka będąc w pierwszej klasie gimnazjum powiedziała..." mamusiu zaufaj mi dam sobie radę z nauką.."

Zaufałam, ale ile zdrowia mnie to kosztowało. Pierwsze półrocze ledwie zaliczyła geografię, ale pierwszą klasę skończyła z wyróżnieniem.

I tak było przez całe gimnazjum, ale zawsze wychodziła zwycięsko ze świadectwem z paskiem.

Dostała się do najlepszego LO w naszym mieście...po pierwszym półroczu historia się powtórzyła...tzn. oceny pozostawiają wiele do życzenia, ale wierzę , że na koniec będzie lepiej.

Myślę, że syn Małgosi jest podobny, nie czuje zagrożenia...ale jak sytuacja go zmusi weźmie się w garść :)

Obecna młodzież wbrew pozorom jest bardzo odpowiedzialna.

pozdrawiam

Edzia

malgorzata 222 - uwierz ,ze to sa Twoje najmniejsze problemy z Synkiem... :lol: teraz to bedzie juz tylko.... gorzej .... :lol: I nie mowie tego bezpodstawnie ,moj ma 22 lata i jest studentem 3 roku AWF - jest kochany i madry , ale .... bywalo , oj bywalo bardzo roznie . Matczyne serce bedzie krwawilo na widok roznych panienek , ale potem przywykniesz , ale bedzie ciezko :lol:

nie przejmuj sie tak .... najwazniejsze jest zdrowie :wink:

tzn. oceny pozostawiają wiele do życzenia, ale wierzę , że na koniec będzie lepiej.

.

Małgorzato, właśnie sobie przypomniałam, że przecież oceny na koniec są zawsze lepsze od tych na semestr.

Poza tym u mnie w kalsie było 2 chłopaków, którzy zawsze mieli po 6-7 jedynek na semestr (nie łącznie tylko każdy z osobna :D ) i teraz są inżynierami.

Niczym sie nie przejmuj ( a przynajmniej spróbuj :D )

No, wywołane do tablicy zaliczyły na 6 :)

Edziu, ja w sumie sobie tego inaczej nie wyobrażam. Nie ma chyba innego wyjścia, jak zufać. W każdym razie nie w tym wieku. Pozdrowienia dla córki :)

Dziękuję :oops: :oops: :D

No to jeszcze dodam, że moja córka jest permanentnie zakochana i nigdy nie wiązałam tego jej stanu z "wynikami uczenia się".

Wręcz przeciwnie staram się rozmawiać z córką o obiekcie jej westchnień, ale tak ogólnie np. co u niego słychać, jaki jest, co się jej w nim tak podoba itp.

Wiem, że w tym stanie chce się rozmawiać o tej drugiej osobie i po co ma gadać z koleżankami na GG jak może też ze mną. Przy okazji dowiaduję się dużo innych ciekawych rzeczy z jej życia pozadomowego :wink:

Choć moja córka to typ człowieka "stresogennego dla rodziców" i wierzcie mi sama nie wiem, czy nie lepiej dla mojego zdrowia byłoby o części tych spraw nie wiedzieć. :o

Czasem jak opowiadam znajomym o wyczynach mojej córki włosy się jeżą, ale na koniec dodają, że poradzi sobie w życiu...Oby mieli rację :) .

Małgorzato nie wiem jak to jest z 16 letnimi chłopcami, czy nie są bardziej zamknięci w sobie, ale spróbuj może też tak rozmawiać z synem o jego sympatii. Po prostu okaż takie życzliwe zainteresowanie jego sympatią...

A z tą jedynką z biologii na pewno sobie poradzi...przecież to Twój syn!

pozdrawiam

Edzia

Mam 18 latka.

Niiiigdy przenigdy nie było z nim zadnych problemów, przykładny uczeń, cudniaste dziecię.

Kiedy się zakochał lat temu 3 piałam , że taki rozsądny, że duma rodziców.

Od 3 lat jest z tą samą przewspaniałą , mądrą , zdolną, pracowitą ( itd ) dziewczyną. Co mu odbiło ??

Teraz na półrocze przywalił. Oj przywalił. :-?

Dobrze, że zagrożenia nie ma..

Zero komentarzy, zero dziamgania..co to zmieni ?

Może to zmęczenie materiału, może jednak próba macania ile można nic nie robić , a samo będzie szło ?

Mam takie samo podejście jak Edzia.

My jako rodzice pomożemy z całych sił, ale nie będziemy tworzyć szklarnianych warunków.

Im trzeba dać czas na to, by zarobili kopa w zadek. Niech poboli, niech się zastanowią.

To nie są dzieci maluśkie , nie da się całe życie chronić i bronić. Musi poczuć smak porażki i smak zwycięstwa. Nie można prowadzić za raczkę i podtykać pod nos gotowe recepty na życie. Bo co z takiego facecika wyrośnie ?

Musi się młody nauczyć : zrobisz tak i tak - będą takie a takie konsekwencje.

Mam nadzieję , że mój młody odebrał lekcje pokory i wyciągnał wnioski.

A jeśli nie , to jego będzie ból, on będzie ustawiał słoiki na półkach w sklepie na nocną zmianę.

ps. Kroyena ..święte słowa..święte :lol:

Ufff...

kurcze ja już naprawdę zaczynałam się zastanawiać, czy naprawdę moje poglądy są aż tak oderwane od rzeczywistości. Szanowni rodzice nasto- i dzieścia- latków jednak myślą (i robią) podobnie ;) I brawo dla Was!

Edziu, poradzi sobie, w życiu :)

Ziaba ja myślałam, że Ty raczej małego bobasa masz, a nie 18-latka! Tak mi wyglądasz :)

Przeczytałam wszystko dopiero teraz. Mają racje Ci którzy mówią żeby się usamodzielnił i dostał w tyłek. Jak poczuje to może zauważy co jest nie tak. Pomyślę także o pewnym ograniczeniach z kompem. Muszę się przygotować do rozmowy to nie może być na żywiił bo jestem trochę impulsywna i może z rozmowy wyniknąć kłutnia.

Marto obyś i Ty się nie myliła :D

Małgorzato ja na Twoim miejscu nie przygotowywałaby wielkiej mowy moralizatorskiej, po prostu zamknij ten temat feralnego semestru i nie wracaj więcej do tego.

Ograniczenie kompa...jak uważasz, ale alternatywą jest, że młody będzie siedział nad otwartą książką i myślał o niebieskich migdałach :o

Czy On jest w ostaniej klasie gimnazjalnej?

Jeżeli tak, to kubeł zimnej wody spłynie na niego na testach próbnych...może się wtedy zmobilizuje.

Jako doświadczona etatem mamuśki polecam działania z cyklu " nie rób tak, jak Tobie robiono "

Znakiem wspomnij sobie powroty Twoich Rodzicieli po wywiadówkach .

Noooo, chyba że nie mieli się do czego przyssać .. :D

Ale są dwie szkoły :

1/ zatłuc

2/ dać żyć

i ewentualnie wyjście pośrednie : tak zatłuc, by żyło :D