Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zielony nalot na dachu

Recommended Posts

W jaki sposób najskuteczniej usunąć zielony nalot, który pojawił się dachu?

Co zrobić żeby nalot się już nie pojawił ( czy to możliwe )?

Ok. 3 lata wcześniej pokryłem dach dachówką cementową IBF.

Dziękuję za pomoc.

Na krótką chwilę wystarczy myć karcherem / pod ciśnieniem/. Moi znajomi próbowali malować lakierem, okaże się po jakimś czasie czy jest to skuteczne. Zauważyłam, że tam gdzie padają kwaśnie deszcze, dachówki są bardzo czerwone. Czyli kwas nie pozwala rosnąc glonikom. Pozdr.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

jest na to b.prosty sposob.Zrob roztwor 50/50 woda z bleachem(plyn do wybielania prania)i spryskaj dach sprayerem ogrodowym.Po 20 minutach umyj go karcherem......efekt murowany,wszystko zejdzie i tanio...powodzenia.

P.s.Mieszkam w stanach,gdzie tego typu problemy to codziennosc-i uwierz mi ze tanszego i skuteczniejszego sposobu nie znajdziesz....

Wydawało mi się, że gdzieś widziałem w Internecie sposób, ale odnalazłem tylko informację. Zacytuję dla innych. Pochodzi ze ze strony Roben'a; "Pytania do experta":

Czy dachówka porasta mchami ?

Jeżeli dach wykonany jest w układzie północ-południe a od strony północnej w pobliżu znajduje się las, to porastanie mchami występuje również przy dachówkach angobowanych oraz szkliwionych od północy.Jest to spowodowane brakiem nasłoneczniania i osuszania powierzchni dachówki. Przy takich warunkach nawet na szkle okna dachowego pojawi się mech. Dachówka nat.czerwona ma fakturę lica bardziej porowatą od angobowanych i w przypadku w/w warunków mech pojawi się szybciej.