hexal 30.12.2001 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2001 W jaki sposób najskuteczniej usunąć zielony nalot, który pojawił się dachu?Co zrobić żeby nalot się już nie pojawił ( czy to możliwe )?Ok. 3 lata wcześniej pokryłem dach dachówką cementową IBF.Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.12.2001 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2001 Dobrze że wybrałem Euronit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 02.01.2002 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2002 Na krótką chwilę wystarczy myć karcherem / pod ciśnieniem/. Moi znajomi próbowali malować lakierem, okaże się po jakimś czasie czy jest to skuteczne. Zauważyłam, że tam gdzie padają kwaśnie deszcze, dachówki są bardzo czerwone. Czyli kwas nie pozwala rosnąc glonikom. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hexal 05.01.2002 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2002 Zamierzam umyć i pomalować dachówki lakierem , który produkowany jest przez IBF- pytanie na jak długo to wystarczy.Podobno tam gdzie pojawiają się takie naloty jest czyste powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 21.01.2002 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2002 Moja rada - zasugerowana przez doradcę BRAAS umieścić w kalenicy odgromy lub paski z blachy miedzianej - miedź powoduje usunięcie wszelkich porostów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.02.2002 01:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 jest na to b.prosty sposob.Zrob roztwor 50/50 woda z bleachem(plyn do wybielania prania)i spryskaj dach sprayerem ogrodowym.Po 20 minutach umyj go karcherem......efekt murowany,wszystko zejdzie i tanio...powodzenia.P.s.Mieszkam w stanach,gdzie tego typu problemy to codziennosc-i uwierz mi ze tanszego i skuteczniejszego sposobu nie znajdziesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.02.2002 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2002 Wydawało mi się, że gdzieś widziałem w Internecie sposób, ale odnalazłem tylko informację. Zacytuję dla innych. Pochodzi ze ze strony Roben'a; "Pytania do experta": Czy dachówka porasta mchami ? Jeżeli dach wykonany jest w układzie północ-południe a od strony północnej w pobliżu znajduje się las, to porastanie mchami występuje również przy dachówkach angobowanych oraz szkliwionych od północy.Jest to spowodowane brakiem nasłoneczniania i osuszania powierzchni dachówki. Przy takich warunkach nawet na szkle okna dachowego pojawi się mech. Dachówka nat.czerwona ma fakturę lica bardziej porowatą od angobowanych i w przypadku w/w warunków mech pojawi się szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts