Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Doradźcie mi proszę, co powinnam wiedzieć, że chcę w domu na etapie projektu ? Co jest ważne ?

Np. - chcę ogrzewanie kominkowe grawitacyjne ??

Czy na etapie projektu muszę znać szczegóły tego ogrzewania?? Którędy prowadzi się rury do powietrza (między stropem a sufitem podwieszanym parteru, tak żeby wyloty były nisko nad podłogą pietra? czy też może nad pietrem/poddaszem) i czy w związku z miejscem ich prowadzenia muszą być poczynione odpowiednie założenia w projekcie? Np. wysokość parteru należy zwiększyć o......no właśnie - o ile? Jaka średnica tych rur?

Czy na to ogrzewanie potrzebny jest projekt?

Co jeszcze nalezy przewidzieć a co spokojnie można wykonać w trakcie budowy?

Liczę na Was.......

https://forum.murator.pl/topic/28200-co-na-etapie-projektu/

Co jeszcze nalezy przewidzieć a co spokojnie można wykonać w trakcie budowy?

Najlepiej wszystko. Im więcej wiesz na etapie projektu tym lepiej. Każdą decyzję przemyśl 3 razy i zastanów się jakie niesie za sobą konsekwencje. A tak na prawdę na koniec i tak wyjdzie, że o czymś nie pomyślałaś. Dobrze przemyśl wszystkie instalacje które zakrywasz na etapie budowy. Jeśli wymyślisz ukłąd łazienki, ułożysz kanalizację, a po wykonaiu podbetonów postanowisz przenieść coś w inne miejsct to wiąże się to najczęściej z rozkuwaniem. Pomyśl o kominach. Powinny być dostosowane do paliwa - jeśli drewno to powinny mieć odpowiednią wysokość i powierzchnię. Dobrze przemyśl układ okien i drzwi, układ komunikacji. ...

https://forum.murator.pl/topic/28200-co-na-etapie-projektu/#findComment-520782