meserchmit 25.01.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Proszę Państwa o pomoc w sprawie dla mnie przynajmniej absurdalnej. Mam założony w domu licznik na zimną wodę,z którego rozliczam się co miesiąc (według ilości zużytej) ale w mojej kamienicy jest rówież założony licznik na cały budek (podobno bo ja takiego wcześniej nie widziałem) który jest do porównania ilości wody ze stanem faktycznym wszystkich liczników mieszkańców mieszkających w tej kamienicy. I właśnie dostałem drugi rachunek za wodę który muszę zapłacić ponieważ zostało zużyte więcej wody niż wykazują liczniki mieszkańców tzn. muszę zapłacić za wiekszą ilość wody niż sam wykorzystałem. Ponieważ jest to mieszkanie spółdzielcze moja spółdzielnia potrafi mnie straszyć żę np. odłączą mi wodę jeżeli nie zapłacę dodatkowego rachunku za wodę bo ona sama nie jest w stanie dopłacać różnic, albo że nie będą remontować budynku itp.. Ale w moim mieście nie jest to odosobniony przypadek ponieważ firma tzn. wodociągi mają straty z dostarczanej wody tzn. mniej wpłyneło do niej środków za złużytą wodę niż oni sami sprzedali i chcą nadrobić straty za ilość wody wystawiają dodatkowe rachunki dla całego miasta (oprócz budownictwa jednorodzinnego). Ponieważ moja spółdzielnia jest głównym odbiorcą wody a potem ona przekazuje wodę dalej klijentom indywidualnym wystawia dodatkowe koszty za wodę. Przypadek taki też miał miejsce jak pękły rury doprowadzające wodę i nastąpił wyciek również przyszły rachunki dodatkowe za wyciek tej wody jakby to my byśmy byli winowajcami tego przypadku i taki rachunek został zapłacony a spółdzielnia wymalowała nam za to klatkę schodową. Po opisaniu proszę o pomoc czy jest jakaś ustawa lub paragrafy z których można przedstawić takiej spółdzielni że nie ma prawa żądać dodatkowych kosztów za zużytą wodę gdy posiadam licznik i że nie może również wymuszać albo zastraszać lokatorów w sposób taki że nie będzie remontować budynków dlatego że mieszkańcy nie opłacą dodatkowego rachunku. I czy wodociągi mogą same niwelować koszty za wodę której zostało zużyte za dużo tzn. że są ludzie którzy mają na lewo wodę i za nich muszę opłacać. Proszę o pomoc w tej sprawie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 25.01.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Jeżeli jest licznik na cały budyne, tu kamienica i nie ma dodatkowych kurków na podwórku, to może oznaczać tylko:- ktoś bierze wodę na lewo (wewnętrzna sprawa kamienicy),- ktoś nie zapłacił rachunku (latwe do ustalenia, niech wszyscy mieszkańcy kamienicy pokażą dowody zapłaty za okreś objęty wodomierzem zbiorczym),- spóldzielnia chce przerzucić koszty zbiorcze na kamienicę,- liczniki nie są legalizowane.Musisz zrobić zebranie wszystkich mieszkańców kamienicy, zebrać dowody i najpierw spółdzielnia, a potem wodociągi. Może być też lokalna prasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia 07 25.01.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 nie jest to prosta sprawa , gdyż jesteś niestety członkiem spółdzielni mieszkaniowej i za zobowiązania spółdzielni odpowiadają spółdzielcy !!!!! Wystąp na piśnie do zarządu spółdzielni o przedstawienie ci kosztów zakupu wody na twoją kamienicę oraz ilości zużycia , sprawdź czy we wszystkich lokalach w tym budynku zainstalowane są liczniki nie mogą być starsze niż 5 lat na zimną wodę . Jeżeli wszyscy mają zainstalowane liczniki i występuje różnica należało by sprawdzić prawidłowość podłączeń oraz zaplombowania ( bo niestety niektórzy potrafią bardzo skutecznie żerować na innych) różnicę się rozlicza przeważnie w stosunku % zużycia lub w równej ilości na ilość osób. Najważniejsze to to czy jest podpisana umowa ze spółdzielnią na dany licznik ten w budynku A jeżeli zaistniała inna sytuacja podpisana umowa na licznik na początku instalacji granica np. działki bo reszta gruntów i instalacji wewnętrznej doprowadzającej wodę do poszczególnych budynków jest już spółdzielni i do tej instalacji podłączone jest całe osiedle bez poszczególnych liczników na budynki to biada bo będziecie płacić za cwaniaków w budynku z drugiej uliicyi za wszystkie straty wynikłe z ubytków w wewnętrznej instalacji czytaj spółdzielni Rozpoznaj całą sytuację i daj znać spróbóję Ci pomóc , a sprawź jeszcze licznik w swoim domu jeżeli taki jest czy jest w okresie legalizacji(5lat) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meserchmit 16.02.2005 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Dzięki Ci Asiu ale problem jakby to powiedzieć rozwiązał się sam. Ponieważ pisałem temat w sprawie mojej szwagierki to o wszystkim nie wiedziałem. Po rozmowie dowiedziałem si, że licznik został sprawdzony i co się okazało że nie posiada plomby tzn. że wcześniej została zerwana przez domowników i nikt niewie kto to zrobił. Więc rachunek dostali większy zwiadomych powodów. Ale jeżeli chodzi o sprawę dopłacania do rachunków jest to prawdą ponieważ ludzie z mojej miejscowości dostają takie rachunki co jak wcześniej pisałem jest jakby to powiedzieć korektą do stanu jakiego spółdzielnia kupiła wodę a jakie z tegoo tytułu miała wpływy. Więc dopłaty są, a na twoje pytanie czy jest zainstalowany licznik na całą kamienicę niestety ale takiego nie ma są tylko liczniki w mieszkaniach. Ale jak możesz to podpowiedz jak można ominąć takie dodatkowe rachunki o ile jest to możliwe. Pozdrawiam Cię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts