geszue 15.08.2024 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Moje uszanowanie, zadaszylem taras. Bardzo sie staralem, ale po nabiciu kontrłat zauwazylem, ze najdluzsze krokwie sa ugiete, a ugiecie wynosi 15mm dla krokwi dlugosci 4m (bo sa tez krotsze krokwie 2,1m mocowane do balkonu, te sie nie ugiely). Jestem zdolowany ta porazka, dach jest nowy, ma tylko 3 tygodnie. Przegladalem wczesniej sporo watkow i spodziewalbym sie ugiecia do 5mm po kilku ciezkich zimach, a tutaj na dzien dobry mam juz 15mm. Chcialem zapytac - czy ugiecie bedzie sie poglebialo? Czy ja cos schrzanilem czy trafilem kiepski material? Nie martwie sie o wzgledy estetyczne, bo z dolu tego nie widac, a górę mogę wyrównać łatami. Boje sie po prostu ze mi sie to z czasem ugnie mocniej albo jeszcze zawali pod sniegiem. Czy problemem moze byc zastosowanie niesezonowanego drewna? Przekroje byly zaproponowane przez znajomego konstruktora, ktory od niechcenia wrzucil to w program, podal min. przekroje i stwierdzil, ze bedzie ok dla mojej strefy obciazenia sniegiem (strefa 3). Powierzchnia dachu to 4x7m o nachyleniu 6st. (to jest chyba 10%). Krokwi jest 9 szt. o przekroju 6x16cm. Krokwie, ktore sie ugiely sa rozpiete na 3,6m (do tego okap 30cm). Krokwie, ktore sie nie ugiely maja 2,1m. Krokwie nie byly strugane, a tylko przetarte papierem wiec faktycznie jest to 6x16. Krokiew opiera sie na platwiach przysciennej i okapowej. Na krokwie dalem pelne deskowanie w postaci nadbitki z deski elewacyjnej (2cm), na to papa, na to kontrlaty. Na tym etapie sie zatrzymalem. Pozniej pojda laty i blacha trapezowa. Drewno bylo swieze, niesezonowane. Budowalismy szybko, zeby nie "zdążyło powykrecac", choc i tak lekko pofalowalo lewo/rawo. Odnosze dziwne wrazenie ze one sie ugiely pod walsnym ciezarem, jeszcze przed nadbitka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 15.08.2024 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Dziwne ale ja dopatruję się jedynego błędu a mianowicie użyłeś mokrego drewna i teraz ono się ugięło bo wyschło. Co mnie niepokoi to brak zastrzałów na słupach podpierających i ich mała ilość bo tam powinny być cztery słupy a nie trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geszue 17.08.2024 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia Dzieki za odzew. Zasiegnalem opinni ciesli, ktory powiedzial to samo tzn. ze "prawdopodobnie" mokre drewno tak sie ulozylo i tyle. Moze one byly ugiete juz wczesniej... gdybym wiedzial ze nalezy an to zwrocic uwage, to bym je dal garbem do gory. No coz... nastepnym razem bede wiedzial Dzisiaj łaciłem i wyrównałem płaszczyznę klinami. Mam nadzieje, ze wiecej sie nie ugnie. Ta "zapadnieta" czesc dachu nie "plywa" pod stopami, jest sztywna. Jezeli chodzi o zastrzaly, to na koniec wstawie, obowiazkowo. Na te chwile pelne deskowanie tak bardzo usztywnilo konstrukcje ze odpuscilem. Co do platwi, to z "obliczen" wynikalo, ze platew dwuprzeslowa 14x14 nie ugnie sie na 3 slupach. Ostatecznie dalem tam 16x14 bo takie mialem (sezonowane, suche) i nie ugiela sie. Zreszta... najmocniej wysiolone jest tylko to przeslo z czerwonego prostokata na rysunku. Pozostale przesla sa dodatkowo przyszpilone kotwami do sciany /balkonu, albo dzwigaja krotsze krokwie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 18.08.2024 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 11 godzin temu, geszue napisał: Co do platwi, to z "obliczen" wynikalo, ze platew dwuprzeslowa 14x14 nie ugnie sie na 3 slupach. Ostatecznie dalem tam 16x14 bo takie mialem (sezonowane, suche) i nie ugiela sie. Zreszta... najmocniej wysiolone jest tylko to przeslo z czerwonego prostokata na rysunku. Pozostale przesla sa dodatkowo przyszpilone kotwami do sciany /balkonu, albo dzwigaja krotsze krokwie. Zastrzały nie tylko służą do usztywnienia konstrukcji ale też do jej wzmocnienia. Wszystko okaże się po obfitych opadach śniegu czy dach się nie ugnie.🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts