Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zadaszenie tarasu, cos poszlo nie tak

geszue

Recommended Posts

Moje uszanowanie,

zadaszylem taras. Bardzo sie staralem, ale po nabiciu kontrłat zauwazylem, ze najdluzsze krokwie sa ugiete, a ugiecie wynosi 15mm dla krokwi dlugosci 4m (bo sa tez krotsze krokwie 2,1m mocowane do balkonu, te sie nie ugiely). Jestem zdolowany ta porazka, dach jest nowy, ma tylko 3 tygodnie. Przegladalem wczesniej sporo watkow i spodziewalbym sie ugiecia do 5mm po kilku ciezkich zimach, a tutaj na dzien dobry mam juz 15mm.

Chcialem zapytac - czy ugiecie bedzie sie poglebialo? Czy ja cos schrzanilem czy trafilem kiepski material? Nie martwie sie o wzgledy estetyczne, bo z dolu tego nie widac, a górę mogę wyrównać łatami. Boje sie po prostu ze mi sie to z czasem ugnie mocniej albo jeszcze zawali pod sniegiem. Czy problemem moze byc zastosowanie niesezonowanego drewna?

Przekroje byly zaproponowane przez znajomego konstruktora, ktory od niechcenia wrzucil to w program, podal min. przekroje i stwierdzil, ze bedzie ok dla mojej strefy obciazenia sniegiem (strefa 3).

Powierzchnia dachu to 4x7m o nachyleniu 6st. (to jest chyba 10%). Krokwi jest 9 szt. o przekroju 6x16cm. Krokwie, ktore sie ugiely sa rozpiete na 3,6m (do tego okap 30cm). Krokwie, ktore sie nie ugiely maja 2,1m.

Krokwie nie byly strugane, a tylko przetarte papierem wiec faktycznie jest to 6x16. Krokiew opiera sie na platwiach przysciennej i okapowej.

Na krokwie dalem pelne deskowanie w postaci nadbitki z deski elewacyjnej (2cm), na to papa, na to kontrlaty. Na tym etapie sie zatrzymalem. Pozniej pojda laty i blacha trapezowa.

Drewno bylo swieze, niesezonowane. Budowalismy szybko, zeby nie "zdążyło powykrecac", choc i tak lekko pofalowalo lewo/rawo.

Odnosze dziwne wrazenie ze one sie ugiely pod walsnym ciezarem, jeszcze przed nadbitka.

2024-08-15_01h47_28.png

2024-08-15_02h01_06.png

Dzieki za odzew. Zasiegnalem opinni ciesli, ktory powiedzial to samo tzn. ze "prawdopodobnie" mokre drewno tak sie ulozylo i tyle. Moze one byly ugiete juz wczesniej... gdybym wiedzial ze nalezy an to zwrocic uwage, to bym je dal garbem do gory. No coz... nastepnym razem bede wiedzial :(

Dzisiaj łaciłem i wyrównałem płaszczyznę klinami. Mam nadzieje, ze wiecej sie nie ugnie. Ta "zapadnieta" czesc dachu nie "plywa" pod stopami, jest sztywna.

Jezeli chodzi o zastrzaly, to na koniec wstawie, obowiazkowo. Na te chwile pelne deskowanie tak bardzo usztywnilo konstrukcje ze odpuscilem.

Co do platwi, to z "obliczen" wynikalo, ze platew dwuprzeslowa 14x14 nie ugnie sie na 3 slupach. Ostatecznie dalem tam 16x14 bo takie mialem (sezonowane, suche) i nie ugiela sie. Zreszta... najmocniej wysiolone jest tylko to przeslo z czerwonego prostokata na rysunku. Pozostale przesla sa dodatkowo przyszpilone kotwami do sciany /balkonu, albo dzwigaja krotsze krokwie.

Pozdrawiam

11 godzin temu, geszue napisał:

Co do platwi, to z "obliczen" wynikalo, ze platew dwuprzeslowa 14x14 nie ugnie sie na 3 slupach. Ostatecznie dalem tam 16x14 bo takie mialem (sezonowane, suche) i nie ugiela sie. Zreszta... najmocniej wysiolone jest tylko to przeslo z czerwonego prostokata na rysunku. Pozostale przesla sa dodatkowo przyszpilone kotwami do sciany /balkonu, albo dzwigaja krotsze krokwie.

Zastrzały nie tylko służą do usztywnienia konstrukcji ale też do jej wzmocnienia.

Wszystko okaże się po obfitych opadach śniegu czy dach się nie ugnie.🙂