Micha_i 15.08.2024 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Witam wszystkich, Piszę tutaj ponieważ z narzeczoną zleciliśmy firmie budowlanej budowę domu. Aktualnie wykonano etap fundamentu, ale nie jestem pewien odnośnie jakości wykonania. Fundament dostał dość sporo podsypki piaskowej, i po deszczu odsłonił się kawałek ocieplenia pod fundamentem - zastanawiam się czy to okej? Czy powinniśmy coś z tym zrobić? Mam podpisać dokument odbioru etapu, i zastanawiam się, czy powinienem to wpisać w uwagach, czy "tak powinno być"? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.08.2024 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Wynajmij kogoś kto się zna na budowie, z Twojego opisu widac że nie ogarniasz. To chyba jest pierwsza ława na ociepleniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Micha_i 16.08.2024 05:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia @jajmar Dzięki za odpowiedź Chciałbym jednakże uzyskać odpowiedź na pytanie które zadałem, jeśli można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.08.2024 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia "Fundament dostał dość sporo podsypki piaskowej," co to znaczy? Pokazujesz chyba płytę a nie ławę, piszesz o podsypce, podsypkę to się pod kostkę wykonuje. Fundamenty posadawia się na gruntach rodzimych, a jeżeli coś sie dosypuje, wymienia wykonuje się to zgodnie z wytycznymi projektu/ kierownika. Coś co znajduje się pod tym fundamenem powinno być dobrze zagęszczone, czy jest ze zdjęcia nikt nie określi. Ten piasek sprawia wrażenie jakby był raczej luźny, ale czy tak jest nie wiadomo. Wygląda że troche podmyło ten narożnik, to że się odsłoniła izlocja to maly problem, jak wymyło tą podsypke to gorzej. Dlatego potrzebny jest ktoś na mjejscu a nie fotka przez neta. Jeżeli to jest płyta to pewnie będziesz izolował boki wiec styropian i tak zniknie. Ja bym sugerował sprawdzenie jak jest ubity grunt w okolicy tego naroża bo może byc wypłukany. Weż metr drutu #10, #12 i wbij wkilku mjescach na krawędzi plyty jak tu wejdzie lżej to jest problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts