Luczmar 25.01.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Witam wszystkich, Jestem tu zupełnie nowy. Zamierzam wybudować sobie niewielki dom, tak do 160 m2. Jakiś czas temu dość przypadkowo "wpadłem" na tę technologię, która, według materiałów zaprezentowanych mi przez regionalnego przedstawiciela, ma być szybsza, tańsza i lepsza jakościowo od innych "sposobów" budowania domu. Jednakże nie byłoby dla mnie nic cenniejszego, niż opinie osoby, która wybudowała sobie dom tym sposobem. Przeglądanie postów archiwalnych nic niestety nie dało. Może tu ktos mi pomoże Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 25.01.2005 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Nie znam tego systemu,ale ogólnie mówiąc budowanie systemowe jest drogie ,nawet bardzo drogie w stosunku do tradycyjnych metod.Oczywiście buduje się szybciej i łatwiej,ale to kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 25.01.2005 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Może jakieś bliższe szczegóły co do technologii?Ja miałem oferte budowy w tzw systemie kronopol, który po krótkim śledztwie okazał się po prostu prefabrykowanym szkieletem drewnianym z uzyciem materiałów firmy kronopol. Trochę mnie to rozśmieszyło...magia szumnych nazw z daleka pachnie po prostu Przyciąganiem Klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luczmar 26.01.2005 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Trochę szczegółów, chyba tych najważniejszych, jest w tych miejscach: http://www.velox.cz/pl/ http://dom.gazeta.pl/dom/1,50842,1928850.htmlhttp://domy.interia.pl/dom.php?p=a&aid=9http://www.afp.pl/a/aktual.php?id=15http://www.multibank.murator.pl/6646_3939.htmhttp://www.monter.pl/artykul.php?dzial=1&id_artykulu=319 i nawet katalog: http://wysylkowa.pl/ks282475.html Tak więc to w zasadzie dom "betonowy", ale nie jestem pewien, czy można w tak uproszczony sposób traktowac taką technologię.Nie znam jeszcze aktualnych cen - z przedstawicielem widziałem się kilka miesięcy temu - ale te informacje postaram się zdobyć jeszcze dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WM 08 04.02.2005 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luczmar 04.02.2005 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Witaj WM08, Podejrzewam już od jakiegoś czasu, że na tym forum nie doczekamy sie (raczej) informacji na temat budowy w Veloxie. Sądzę, że ludzie budujący dom w tym systemie po prostu nie pojawiają sie tutaj - nie obchodza ich sprawy fundamentów, bloczków, wełny min itp itd a jak już wpadną po porady dot. okien, pieca, paneli itp - to nie zwracają uwagi na takich biedaków jak ja... Chciałbym Cię zapytać, gdzie była ta budowa, którą widziałeś? Ja bywałem na "otwartych drzwiach" Veloxa w marcu-kwietniu ubiegłego roku, we wsi Warkały (ok 10 km od Olsztyna, w kierunku na Morąg), gdzie rozmawiałem nie tylko z przedstawicielem (wiadomo, każda pliszka...) ale głównie z ludźmi budującymi sobie ten dom. Ostatni raz byłem tam po położeniu tynków a przed malowaniem i mam zamiar spróbować spotkać się z nimi w najbliższym czasie, w lutym lub w marcu, aby zapytać, jak im minęła pierwsza zima itp. A moze wiesz, jak zmieniły się koszty budowy w Veloxie w porównaniu do ubiegłego roku? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WM 08 04.02.2005 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Witaj Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luczmar 11.02.2005 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Witaj WM08! Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam na Twoją wiadomość - ostatnio dużo czasu spędzam w rozjazdach. Jeżeli wracając z Gdańska do Wa-wy wjeżdżaliście do Olsztyna od strony Ostródy, to chyba wiem, które budowy oglądaliście. To, że najwięcej Veloxa powstaje w okolicy Pszczyny to pewnie dlatego, że w Polsce oni zaczęli właśnie na tym terenie, przynajmniej tak mi mówił przedstawiciel. Byłbym wdzięczny, gdybyś przesłał mi kontakt telefoniczny do przedstawiciela, zawieruszyłem gdzieś wizytówkę a na meila wysłanego ponad tydzień temu nie odpowiedzieli mi. A tak będę miał aktualny numer tel. Na pewno dam znać, jak będę miał wiadomości od mieszkańców. Ostatnio namierzyłem jeszcze 1 "dom Velox" w okolicy, gdzie zamierzam kupić działkę. Od niedawna (2-3 tyg) jest zamieszkały i na pewno porozmawiam również z tymi ludźmi. Mój wybrany projekt, przynajmniej na dzisiaj (wiesz, jak to jest z żonami ) jest taki: http://www.archon.pl/index.php?act=12&sid=m4107a2c6e180b&intra=7c99ef696ed44b13dbb35cdaaea282ba&crc=a6ed26f604c0942a8c92d295af3971ce&lang=pl Nawet, jeśli w środku "zamieszamy" trochę w układzie, to wygląd zewnętrzny wydaje się nam sympatyczny i spodobał nam się praktycznie od razu. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 11.02.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Szanowni Panowie - a czy nie jest to to samo (lub cos bardzo zblizonego) co system "RADOŚĆ BUDOWANIA lansowany przez pana Jana Przestrzelskiego ? Jeśli tak - to poszukajcie go na forum, bo dyskusja na ten temat wg mnie była całkiem interesująca, np. tu:http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=38708&highlight=rado%B6%E6+budowania Dla mnie rzecz mało ciekawa - juz wybudowałem i mieszkam ....pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luczmar 12.02.2005 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Witaj Krzysiek, Dzięki za link - z dużym zainteresowaniem przeczytałem całą tę dyskusję. "Radość budowania" i "Velox" to są zupełnie inne technologie. Jestem newbie jeśli chodzi o sprawy budowlane, popraw mnie więc proszę, jeśli bym sie pomylił. "Radość budowania" to system szkieletowy (podobnie jak "kanadyjski"), gdzie stawia się słupki, a przestrzenie między nimi wypełnia, wstawiając uprzednio przygotowane płyty-ścianki. Velox to tak, jakbyś cały dom budował tak jak fundamenty: stawiasz specjalny szalunek a do środka lejesz beton i tak stopniowo ciągniesz ściany do góry. Na forum Muratora była kiedyś dyskusja, którą odnalazłem w archiwum, gdzie ktoś rozważał ideę budowania domu w zbliżony sposób. O ile pamiętam dyskutowano tam właśnie jak stawiać taki wysoki szalunek, jak go potem odzyskiwać, jak zapewniać odpowiednią szczelnośc i gładkość powierzchni ścian itp. No i własnie wtedy zrozumiałem, gdzie była cała innowacyjność podczas "wynajdywania" Veloxu. Wysłałem do przedstawiciela Veloxu pytanie o aktualne koszty budowy w tym systemie i dostałem przedwczoraj taką odpowiedź: "W odpowiedzi na Pana zapytanie informujemy, że koszt budowy stan surowy 600-650 zł/m2. Stan wykonczeniowy 1200-1250 zł/m2 przez firmę. Sposobem gospodarczym 500-550 zł/m2 stan surowy. Stan wykonczeniowy 1100zł/m2." Czy mógłbyś ocenić czy to jest niewiele, czy "tak sobie"? W ich rozumieniu "surowy" to "surowy zamknięty z oknami", "wykonczeniowy" to do zamieszkania w średnim standardzie, z białą armaturą, bez paneli i glazur. A ceny są tu podane netto. Wiem takie rzeczy, bo kontaktowałem sie z nimi +/- rok temu, gdy "wpadł na mnie" pomysł postawienia domu Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 12.02.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Wiesz Luczmar - startując od kosztów, proponuję się skontaktować z kimś, komu taki dom postawiono (najlepiej nie wcześniej niż w ubiegłym roku) i zapytać ile to naprawdę kosztowało. Mam "uczulenie miejscowe" na budownictwo systemowe, bo jedna z firm startowała od ceny 128 tys zł za mój domek a' 102 m2 (D09 "Dom na 102" z kolekcji Muratora) w ofercie zamieszczonej w Muratorze w styczniu 2002, a listopadzie 2002 to już było 195 tys. (ergo zrezygnowałem).Wstępnie kiedy rozmawiałem z firmą która wybudowała mi w końcu dom, była mowa o 1400 zł/m2 w stanie pod klucz. De facto wyszło jakies 1700 zł/m2 w stanie tzw. deweloperskim, tzn. wylewki, tynk zewn i wewn, rozprowadzone instalacje, a w ogóle "tak z wszystkim" to wyszło coś koło 250 kzł, żeby zamieszkać (bez działki). Dowiedz się też co detalicznie w poszczególnych "stanach wykończeniowych" firma ci oferuje, ale szczegółowo, np. "konstrukcja dachu - wiązary kratowe firmy Mitex", "dachówka cementowa Braas celtycka - wiśniowa", itp.Ja osobiście nie chciałbym domku z betonu - za duża dla mnie bezwładność cieplna ścian (trzeba lepszy system sterowania grzaniem - np. pogodówka) - ale najważniejsze są wrażenia osób, którym ta konkretna firma dom wybudowała. Aha - no i sposób płatności: jeśli firma chce przedpłaty np. na 30% całości roboty zanim jeszcze wejdzie na budowę - to uważaj, bo masz szansę zostać bez kasy i bez domu. Nie jestem fachowcem od budowania - dzielę się tylko swoimi niewielkimi doświadczeniami - pozdrawiam - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luczmar 27.09.2013 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Tak w podsumowaniu... Wybudowałem, mieszkam w tym 4,5 rok i jest ok. Jest ciepło, jest cicho, tynk gipsowy nie popęka ł na "wiórowych" ścianach. Mostków termicznych (izolacja ekofibrem, a nie wełną) nie posiadam. Jest O.K... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts