Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika hybrydowa z falownikiem DEYE

Karol82w

Recommended Posts

2 hours ago, gregos11 said:

To jak oddasz coś w nocy, odwiedzą Cię na drugi dzień technicy sprawdzający prawidłowość podłączenia licznika. Pogrożą palcem i poproszą o zgłoszenie urządzenia. Jak tego nie zrobisz kolejny raz będziesz miał ekipę na głowie z pytaniem skąd masz prywatne słońce 😉

Powinieneś wiedzieć ze dokładność licznika energii to +/-50W.

Poza tym, po co miałbym wysyłać energię w nocy do sieci?

Prosić to oni mogą do końca świata i jeden dzień dłużej. :)

8 godzin temu, stos napisał:

U S T A W A z dnia 10 kwietnia 1997 r. Prawo energetyczne, Art. 43g, punkt 5

Cytat

W przypadku gdy magazyn energii elektrycznej wchodzi w skład jednostki
wytwórczej lub instalacji odbiorcy końcowego przyłączonej do sieci danego operatora
systemu elektroenergetycznego, posiadacz tego magazynu jest obowiązany przekazać
temu operatorowi informację, zgodnie z wzorem określonym w przepisach wydanych
na podstawie ust. 9, zawierającą dane, o których mowa w ust. 6, w terminie 7 dni od
dnia oddania tego magazynu do eksploatacji.

I jeszcze definicja z tej ustawy:

Cytat

10k) magazyn energii elektrycznej – instalację umożliwiającą magazynowanie energii
elektrycznej i wprowadzenie jej do sieci elektroenergetycznej

31 minut temu, gb987t napisał:

Ale to dotyczy magazow o mocy co najmniej 50kW.

Na pewno do rejestru elektronicznego trafić muszą tylko magazyny powyżej 50kW (punkt 3). Jednak nie jest jasno napisane, że punkt 5 w ustawie dotyczy wyłącznie takich magazynów. Czytając artykuły w sieci można domniemywać, że jednak nie.

10 godzin temu, stos napisał:

Powinieneś wiedzieć ze dokładność licznika energii to +/-50W.

Poza tym, po co miałbym wysyłać energię w nocy do sieci?

Pożyjemy zobaczymy!

Kiedyś może nastąpić dzień w którym falownik z tym chińskim softem (notabene zawsze cos spie...) odda do sieci więcej niż te 50W i będziesz miał pytania.

Mi to nie przeszkadza, ze nie zgłaszasz, ale ZE może.

Twoja sprawa, twój wybór.

2 hours ago, chcialbympompe said:

U S T A W A z dnia 10 kwietnia 1997 r. Prawo energetyczne, Art. 43g, punkt 5

I jeszcze definicja z tej ustawy:

Nie dotyczy magazynów które nie mogą wysyłać do sieci, czyli zwykłych UPS-ów.

Jak Cię czytam, to się zastanawiam czy Ty wszystkie swoje UPS-y w domu już zgłosiłeś.

8 minutes ago, gregos11 said:

Pożyjemy zobaczymy!

Kiedyś może nastąpić dzień w którym falownik z tym chińskim softem (notabene zawsze cos spie...) odda do sieci więcej niż te 50W i będziesz miał pytania.

Mi to nie przeszkadza, ze nie zgłaszasz, ale ZE może.

Twoja sprawa, twój wybór.

Nie mam chińskiego inwertera.

Godzinę temu, stos napisał:

Nie dotyczy magazynów które nie mogą wysyłać do sieci, czyli zwykłych UPS-ów.

Jak Cię czytam, to się zastanawiam czy Ty wszystkie swoje UPS-y w domu już zgłosiłeś.

Nie bardzo rozumiem co mi chcesz powiedzieć. Przecież to ja podałem definicję magazynu z ustawy, która wyraźnie mówi, że jest to urządzenie, które może oddawać prąd do sieci. Więc UPS nie jest wg tej definicji magazynem energii.

Alu już akumulator podpięty do falownika hybrydowego tak. I z definicji wynika, że nie chodzi o to czy energię faktycznie oddaje ale o samą możliwość takiego procesu.

• Like 1

32 minutes ago, chcialbympompe said:

Nie bardzo rozumiem co mi chcesz powiedzieć. Przecież to ja podałem definicję magazynu z ustawy, która wyraźnie mówi, że jest to urządzenie, które może oddawać prąd do sieci. Więc UPS nie jest wg tej definicji magazynem energii.

Alu już akumulator podpięty do falownika hybrydowego tak. I z definicji wynika, że nie chodzi o to czy energię faktycznie oddaje ale o samą możliwość takiego procesu.

No właśnie, nie rozumiesz.

Twoja definicja magazynu obejmuje również UPS-y więc jest idiotyczna. Tak jak podawanie mocy akumulatora.

Tam podałeś nie tylko definicję ale również to:

W przypadku gdy magazyn energii elektrycznej wchodzi w skład jednostki
wytwórczej lub instalacji odbiorcy końcowego przyłączonej do sieci danego operatora
systemu elektroenergetycznego, posiadacz tego magazynu jest obowiązany przekazać
temu operatorowi informację, zgodnie z wzorem określonym w przepisach wydanych
na podstawie ust. 9, zawierającą dane, o których mowa w ust. 6, w terminie 7 dni od
dnia oddania tego magazynu do eksploatacji.

Edytowane przez stos

4 minuty temu, stos napisał:

Moc to ma inwerter zasilany z magazynu a nie magazyn. Czego nie rozumiesz?

Moc zależy również od baterii akumulatorów, nie kompromituj sie już. Jednym postem pokazałeś swoją niekompetencję, a teraz ją tylko pogłębiasz.

Smutne to jest, ze nie potrafisz przyznać się do swojego błędu, ale to częste w sieci.

3 minutes ago, gregos11 said:

Moc zależy również od baterii akumulatorów, nie kompromituj sie już. Jednym postem pokazałeś swoją niekompetencję, a teraz ją tylko pogłębiasz.

Smutne to jest, ze nie potrafisz przyznać się do swojego błędu, ale to częste w sieci.

Ten który nie rozumie co czyta oskarża innego o nierozumienie tematu.

Biedny człowieku, jeśli mam magazyn o pojemności 120kWh i jest on podłączony do inwertera o  mocy 2kW to jaka jest, wg Ciebie, moc tego magazynu, którą mam, wg Ciebie, podać do ZE?