zuh1305 15.08.2024 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Witam. Potrzebuje dobrać zawór 3 drogowy który będzie mieszał wodę idącą na grzejniki, gorąca z bufora i zimną z powrotu. Jaką średnice i jakie kvs dobrać? Grzejniki jakie mam to 7x120cm, 3x140cm, 1x40cm, drabinka łazienkowa wysokość 50 cm i drabinka łazienkowa wysokość 160cm. Ewentualnie jak to za dużo jak na jeden obieg, to jest możliwość rozbicia na dwa obiegi, wtedy jeden obieg to: 4x1230cm, 2x140cm. Drugi obieg to: 3x120cm, 1x40cm, drabinka łazienkowa wysokość 50cm, drabinka łazienkowa 160cm Drugi zawór jaki potrzebuje to zawór 3 drogowy, który pełniłby ochronę powrotu. Mam kocioł na drewno (kopciuch) do którego chce podłączyć dwa bufory po 500l. Z pieca wychodzą rury o średnicy 5/4 cala. I takimi rurami chce połączyć kocioł z buforami. Zawór myślałem, żeby też dać 5/4 cala ale jaki kvs dobrać? Zawór na grzejniki lepiej dać zwykły, ręcznie ustawiany czy z siłownikiem elektrycznym? Zawór na ochrone powrotu to na jaką temperature? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts