fotofox 25.01.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Mam u siebie skład PSB.próbował ktos z nimi wybudowac dom.Czy to sie opłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 25.01.2005 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Sam byłem ciekawy tych hurtowni.Po wcisnięciu funkcji szukaj i wpisaniu hasła"PSB" znalazłem sporo wątków na ten temat.Ogónie mówiąc opinie są dość różne z przewagą negatywnych.Po prostu jedna hurtownia drugiej nierówna.No i cały czas trzeba pilnować cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 25.01.2005 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Ja próbowałem,ale to niemożliwe.Przynajmniej u mnie.Miejscowa hurtownia PSB ma praktycznie tylko wykończeniówkę.Dużo hałasu o nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 25.01.2005 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Ja budowałem z PSB, bo hurtownia w której kupowałem większość materiałów na stan surowy była w programie. Ceny i tak były negocjonowane nie patrząc na program buduj z PSB. Korzyść - po przekroczeniu pewnej kwoty dostałem ubezpieczenie budowanego domu. Sam bym chyba nie wpadł na to aby takie ubezpieczenie wykupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.01.2005 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Marek30022 ubezpieczenie od czego? tak z ciekawości.Co do PSB. Nie skusilismy się, ale ostatnio odwiedziliśmy PSB i co mam powiedzieć - lepiej nic nie powiem. Bo co można powiedzieć o odpowiedziach w stylu nie wiem, nie orientuję się itp. Po prostu mam zamawiać a nie pytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek244 25.01.2005 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Ja zaczynam budować z PSB, tzn. wynegocjowałem cenę na PTH44 P+W i pospisałem z nimi umowę na budowę domu (która tak naprawde do niczego mnie nie zobowiązuje). Czy będę dalej budował z nimi nie wiem, okaże się jakie dalej będą proponawli ceny:-) Jeżeli idzie o przedstawiciela który sie mną zajmuje, to istny pasjonat(też sie zaczyna budować) i fachowiec całkiem całkiem, potrafi doradzić i wytłumaczyc, bez wciskania kitu, czasem nawet sam proponuje aby iść po coś do konkurencji bo np jest tańsze niż u niego.A co do ubezpiecznie to jest to ubezpieczenie od nieszczęsliwych wypadków np. piorun uderzy w więźbę, czy woda zaleje budowę, etc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.01.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Czyli powraca to co kiedyś... wszystko zależy jak się trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miziera 25.01.2005 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Często korzystałem z ich oferty szczególnie na promocjach było taniej. Co do fachowości personelu-nie mam zdania,zawsze kupowałem to co mnie interesowało i nie oczekiwałem doradztwa. I co chyba ważne -dotrzymywali terminów dostaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubertus 25.01.2005 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2005 Generalnie PSB, z którego korzystałem w czasie budowy spisało się na PLUS. Po pierwsze duże możliwości w kwestii negocjacji cen, po przekroczeniu pewnej kwoty od razu dostawałem rabat (tez do negocjacji ) Poza tym właściwie przez telefon mogłem zamówić potrzebne rzeczy i o ustalonej godzinie były na budowie (nie było problemu, aby szef budowy robił to w moim imieniu...no i transport gratis) Dużym ułatwieniem było rozliczanie faktur raz na tydzień lub dwa. W przypadku mniejszych zamówień na koniec miesiąca....dowolnie gotówka lub przelew. Ceny niższe lub dużo niższe niż konkurencja w okolicy...natomiast czasami widywałem niższe kwoty na niektóre rzeczy w Castoramie w ....ale do tego sklepu mam 40 km...wiec biorąc pod uwagę transport wyjdzie pewnie na to samo. I rzecz równie ważna ..... towar niewykorzystany zabierany był z powrotem do hurtowni i korekta Nie trzeba było się martwic ze gdzieś się przeliczyłem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.01.2005 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Tak wychwalacie negocjowanie cen i faktury. Hurtownia w której się zaopatrywałem ma i swoje wady, ale... faktury w większości płaciłem w mi dogodnych terminach, problemy w negocjowaniu (niskie rabaty) miałem tylko w przypadku towarów nietypowych których wcześniej nie sprzedawali. Jeśli znalazłem cenę niższą to pokazywałem ofertę i najczęściej miałem taką samą, niekiedy tylko 1-2% gorszą ale za to na miejscu i z gratisowym dowozem. Dowóz zawsze był w cenie razem z rozłądunkiem. Kłopoty były co najwyżej z historycznym HDS'em... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 26.01.2005 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Największym zyskiem, jaki odniosłem byla niższa prowizja w banku, jak bralem kredyt.. pozdrawiamm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 26.01.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 To co napisał maksiu to prawda. PKO BP SA rzeczywiście chce mniejszej prowizji jeśli buduje się z PSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.01.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 To co napisał maksiu to prawda. PKO BP SA rzeczywiście chce mniejszej prowizji jeśli buduje się z PSB Trochę to śmierdzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 26.01.2005 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 koło mnie jest hurtownia PSB, ale ceny mają najwyższe w okolicy, więc nie buduje z nimi domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 26.01.2005 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 To co napisał maksiu to prawda. PKO BP SA rzeczywiście chce mniejszej prowizji jeśli buduje się z PSB Trochę to śmierdzi... Przepraszam, ale chyba nie rozumie, co śmierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.01.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Śmieję się z zależności między firmą A i B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareczek1234 26.01.2005 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Myślę że reklama i działania marketingowe dają o sobie znać, PSB ma duże rabaty dla klientów, transport gratis i tym podobne bzdury... Kto w dzisiejszych czasach daje coś za darmo...? Jeżeli ktoś pokaże mi taką hurtownię to ja w czynie społecznym wybuduję mu dom... A tak poważnie - im wyższy rabat tym klient bardziej zachwycony, bo właśnie otrzymał 35%rabatu... A powiem wam bardzo szczerze że 35%rabatu to producent z trudem mógłby dać bo to jest gdzieś ok 50% marży - a więc ogromniaste zyski... A jeżeli ktoś w hurtowni daje taki rabat + transport to jes blef... i tyle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 27.01.2005 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Troszkę ponad rok temu tematy rabatów były wałkowane przy okazji porównywania cen. Sprawa zakończyła się stwierdzeniem, że do % rabatu należy podać od jakiej ceny jest ten rabat (cena hurtowni czy producenta). Najczęściej Ci którzy dawali duże rabaty dawali je od swojej ceny. Jeśli się porównało wartości po rabacie to często wychodziło kilka procent. Gorzej jeśli kupujemy towary z logo sprzedawcy.Jeśli byłoby na prawdę tak pięknie jak w reklamie to wszyscy by kupowali w PSB lub w innych podobnych sieciach. A jak jest każdy widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 27.01.2005 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Już kiedyś pisałem, ale powtórzę: IMHO nie opłaca się. Ceny - ogólnie wyższe niż w innych hurtowniach w regionie.Oferta - niepełna, brak pewnych bardzo podstawowych materiałów budowlanych.Kontakt - trudny (dwukrotne zlekceważenie mnie przez przedstawiciela, tj. nie zjawienie się na spotkanie i nie udzielenie mi informacji, o które prosiłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 27.01.2005 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Śmieję się z zależności między firmą A i B Nie no rafałek, albo ja jestem dzisiaj ciężko kumaty, albo ty coś nie tak piszesz. Dlaczego się śmiejesz, że PKO BP SA chce mniejszej prowizji jeśli buduje się z PSB? Czy coś w tym złego? Wg mnie nie ma się z czego śmiać tylko trzeba się zastanowić dlaczego PKO BP SA tak postępuje. A powodów może być kilka: - mniejsze ryzyko banku związane z tym że: - PSB nie wystawi lewych faktur (oczywiście oszuści zawsze mogą się zdarzyć, ale ryzyko tutaj jest mniejsze) - przechowywanie materiałów na placu i magazynach PSB zmniejsza ryzyko kradzieży - niezapowiedziane wizyty na budowie mogą odstraszać potencjalnych "klientów" na nasze materiały - niezapowiedziane wizyty na budowie mogą dyscyplinować ekipy budowlane - fachowe doradztwo zmniejsza ryzyko powstania błędu podczas budowania Wszystko to oczywiście nie jest 100% gwarantem udanego budowania, ale ryzyko związane z budowaniem zarówno dla inwestora, jak i banku kredytującego przedsięwzięcie jest niewątpliwie mniejsze. Jeśli chodzi o ceny materiałów, to nie ważny jest rabat, ale ostateczna cena i tylko to należy porównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts