Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buduj dom z PSB-korzystać ?

Recommended Posts

Śmieję się z zależności między firmą A i B

Nie no rafałek, albo ja jestem dzisiaj ciężko kumaty, albo ty coś nie tak piszesz. Dlaczego się śmiejesz, że PKO BP SA chce mniejszej prowizji jeśli buduje się z PSB? Czy coś w tym złego? Wg mnie nie ma się z czego śmiać tylko trzeba się zastanowić dlaczego PKO BP SA tak postępuje. A powodów może być kilka:

- mniejsze ryzyko banku związane z tym że:

- PSB nie wystawi lewych faktur (oczywiście oszuści zawsze mogą się

zdarzyć, ale ryzyko tutaj jest mniejsze)

- przechowywanie materiałów na placu i magazynach PSB zmniejsza

ryzyko kradzieży

- niezapowiedziane wizyty na budowie mogą odstraszać

potencjalnych "klientów" na nasze materiały

- niezapowiedziane wizyty na budowie mogą dyscyplinować ekipy

budowlane

- fachowe doradztwo zmniejsza ryzyko powstania błędu podczas

budowania

Wszystko to oczywiście nie jest 100% gwarantem udanego budowania, ale ryzyko związane z budowaniem zarówno dla inwestora, jak i banku kredytującego przedsięwzięcie jest niewątpliwie mniejsze.

Jeśli chodzi o ceny materiałów, to nie ważny jest rabat, ale ostateczna cena i tylko to należy porównywać.

Nie no rafałek, albo ja jestem dzisiaj ciężko kumaty, albo ty coś nie tak piszesz. Dlaczego się śmiejesz, że PKO BP SA chce mniejszej prowizji jeśli buduje się z PSB? Czy coś w tym złego? Wg mnie nie ma się z czego śmiać tylko trzeba się zastanowić dlaczego PKO BP SA tak postępuje. A powodów może być kilka:

ryzyko kradzieży

budowlane

budowania

Wszystko to oczywiście nie jest 100% gwarantem udanego budowania, ale ryzyko związane z budowaniem zarówno dla inwestora, jak i banku kredytującego przedsięwzięcie jest niewątpliwie mniejsze.

PSB nie wystawi lewych, ale przecież nie jesteś zobligowany do kupowania tylko w PSB.

Przechowywanie w PSB... a tak to gdzie jest przechowywane? Czym różni się magazyn i plac hurtowni X od placu i magazynu PSB? Przecież nikt ci nie będzie przywoził codziennie po 1-2 palety cegieł bo tyle dziennie będziesz zużywał.

Częste wizyty? Jak sam nie przypilnujesz to nikt tego nie zrobi za ciebie... Nikt nie będzie tak zaangażowany jak sam inwestor.

Co do dyscyplinowania ekip to jak powyżej.

Fachowe doradztwo - poczytaj wątki o PSB. Z tą fachowością bywa bardzo różnie. Przecież PSB to często zwykłe przypadkowe hurtownie które dla reklamy weszy w ich program. Ostatnio odwiedzana potwierdza ten pogląd - "nic nie mamy, trzeba zamawiać, i nie orientujemy się " - głównie wykończeniówka... To w mojej małęj hurtowni więcej można zobaczyć.

No i jeszcze jedno. Czy sądzisz, że jeśli budujesz z PSB to bank dołoży do Ciebie? Nic za darmo.

Jestem sceptykiem. W ubiegłym roku objechałęm hurtownie w promieniu 50 km, obdzwoniłem dalsze. W życiu nie jest tak pięknie jak mówią w reklamach.

Oczywiście wyjątki się spotyka, ale to o niczym nie świadczy.

ryzyko kradzieży

budowlane

budowania

PSB nie wystawi lewych, ale przecież nie jesteś zobligowany do kupowania tylko w PSB.

Przechowywanie w PSB... a tak to gdzie jest przechowywane? Czym różni się magazyn i plac hurtowni X od placu i magazynu PSB? Przecież nikt ci nie będzie przywoził codziennie po 1-2 palety cegieł bo tyle dziennie będziesz zużywał.

Częste wizyty? Jak sam nie przypilnujesz to nikt tego nie zrobi za ciebie... Nikt nie będzie tak zaangażowany jak sam inwestor.

Co do dyscyplinowania ekip to jak powyżej.

Fachowe doradztwo - poczytaj wątki o PSB. Z tą fachowością bywa bardzo różnie. Przecież PSB to często zwykłe przypadkowe hurtownie które dla reklamy weszy w ich program. Ostatnio odwiedzana potwierdza ten pogląd - "nic nie mamy, trzeba zamawiać, i nie orientujemy się " - głównie wykończeniówka... To w mojej małęj hurtowni więcej można zobaczyć.

No i jeszcze jedno. Czy sądzisz, że jeśli budujesz z PSB to bank dołoży do Ciebie? Nic za darmo.

Jestem sceptykiem. W ubiegłym roku objechałęm hurtownie w promieniu 50 km, obdzwoniłem dalsze. W życiu nie jest tak pięknie jak mówią w reklamach.

Oczywiście wyjątki się spotyka, ale to o niczym nie świadczy.

Oczywiście, że nie musisz kupować materiałów tylko w PSB, ale pewnie dla banku faktury wystawione przez PSB są bardziej wiarygodne niż wystawione przez Iksińskiego.

Przechowywanie materiałów przez PSB jest dla banku obciążone mniejszym ryzykiem niż przechowywanie na niezabezpieczonym placu budowy lub przez nikomu nie znaną firmę pana Iksińskiego. Można kupić materiały zimą, kiedy są tańsze i do wiosny oni bedą przechowywać.

"Częste wizyty"? - nie tak napisałem. Napisałem niezapowiedziane wizyty, a to duża różnica. Oczywiście nie uchroni to przed kradzieżą ale może zmniejszyć ryzyko kradzieży. Wiadomo że 100% zabezpieczeń nie ma.

Jeśli chodzi o fachowość to wiadomo, że różnie z tym bywa. Co hurtownia to inna obsługa, ale generalnie w PSB jest większe prawdopodobieństwo zdobycia fachowej porady niż w nikomu nie znanej nowootwartej hurtowni pana Iksińskiego.

Bank napewno nie dołoży do mnie, ale jeśli bank oferuje mi tańszy swój produkt (kredyt) to czemu nie skorzystać. Wiadomo im mniejsze ryzyko bankowe tym tańszy kredyt, dotyczy to także odsetek.

Przechowywanie materiałów przez PSB jest dla banku obciążone mniejszym ryzykiem niż przechowywanie na niezabezpieczonym placu budowy lub przez nikomu nie znaną firmę pana Iksińskiego. Można kupić materiały zimą, kiedy są tańsze i do wiosny oni bedą przechowywać.

"Częste wizyty"? - nie tak napisałem. Napisałem niezapowiedziane wizyty, a to duża różnica. Oczywiście nie uchroni to przed kradzieżą ale może zmniejszyć ryzyko kradzieży. Wiadomo że 100% zabezpieczeń nie ma.

Jeśli chodzi o fachowość to wiadomo, że różnie z tym bywa. Co hurtownia to inna obsługa, ale generalnie w PSB jest większe prawdopodobieństwo zdobycia fachowej porady niż w nikomu nie znanej nowootwartej hurtowni pana Iksińskiego.

Częste/niezapowiedziane - ok moja nadinterpretacja.

Co do zabezpieczeń placów i magazynów. Czy PSB ma tak innowacyjne i lepsze od innych zabezpieczenia? Co mnie obchodzi, że zginie w hurtowni. Masz dokument poświadczający odbiór towaru? FV to nie jest dokument potwierdzający odbiór tylko zapłątę - no chyba, że podpiszesz coś więcej, ale to tylko świadczy o Twoim "zaufaniu" do hurtowni. Materiały giną na budowie, nie słyszałem, by zgineły w hurtowni. Pomyś jak to by było jak kupisz lodówkę którą sprzedawca ma ci przywieźć do domu, a on powie po kilku dniach, że mu ją ukradli i jej nie dostaniesz. To samo dotyczy materiałów. Zobacz gdzie kradną. Ja kupiłem wszystko przed nowym VAT'em/ Dowozili mi jak chciałem. To nie było PSB. Jest wiele dobrych hurtowni, są wśród nich i takie z logo PSB, ale nie można twierdzić że całe PSB jest takie cacy. Jak już pisałem - nic za darmo. Tak samo jak nie ma darmowych kredytów. Ktoś przecież ponosi koszty operacji - nie Ty, nie ja, bank raczej też nie to kto?

Celem moich wypowiedzi nie jest stwierdzenie, że PSB jest złe, ale uważam, że do nich jak i do wszystkiego należy podchodzić z lekkim krytycyzmem.

Jeśli chodzi o kradzież materiałów to się rafałek nie zrozumieliśmy. Mnie nie chodzi o złodzieja zewnętrznego (faceta w kominiarce :) )tylko o to, że firma, która będzie przechowywać moje materiały upadnie, materiały mi wywiezie i sprzeda, a ja zostanę z niczym. Mogę wtedy dochodzić swoich praw w sądzie, ale od kogo, od upadłej firmy, czy nieuczciwego właściciela, który cały swój majątek pewnie szybko przepisze dzieciom, żonie, babci, cioci itd. Dla banku i inwestora (przynajmniej ja tak myślę) PSB są bardziej wiarygodne niż nikomu nieznane firmy Krzak.

Jeśli chodzi o PKO BP i niższą prowizję i odsetki to są różne sposoby ich zmniejszenia np. przedstawienie pozytywnej opinii o sobie wystawionej przez sędziego, prokuratora, policjanta, lekarza lub chyba księdza. Nie wiem jednak czy wszystkie oddziały to praktykują. Na początku, jak o tym usłyszałem wydawało mi się to niedorzeczne, ale co tam, to przecież nic nie kosztuje, a można nieco zaoszczędzić na kredycie.