Mateusz_88 18.08.2024 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2024 Cześć, za tydzień bede się zabierał za rozprowadzenie instalacji w części mieszkalnej i mam kilka pytań jak to najlepiej zrobić w moim przypadku. Rekuperator na strychu nieogrzewanym ale ocieplonym wełna 10cm po krokwiach (deskowanie pełne i dachówka betonowa) - czerpnia od wschodu i tam będzie prosty odcinek ok. 4m - rura spiro sztywna w otulinie 2x4cm - wyrzutnia od zachodu - odcinek ok. 7m + wygięcie na 180st.. - rura spiro sztywna w otulinie 2x4cm a odcinek wygięcia w elastycznym kanale? Będzie sie go dało dodatkowo ocieplić czy raczej jakieś kolanka zastosować do rury sztywnej? - dużo prostszym rozwiązaniem byłoby dac wyrzutnie tez na ścianie wschodniej jednak byłaby odsunięta jedynie o ok. 120-150cm od czerpni - może to jednak lepsze wyjście? - kanał wywiewny i nawiewny - tutaj nie za bardzo wiem jak to zrobić prawidłowo, początkowo myślałem zrobic trójnik i za nim przepustnice i osobne poprowadzić kanał do skrzynki na piętro a oddzielnie na parter - w sklepie zaproponowano mi skrzynkę przelotową czy jak rozumiem jeden kanał wchodzi do niej i wychodzi dołem - wymusza to ze skrzynki dla parteru i poddasza będą zlokalizowane blisko siebie na rzucie - czy jest to poprawne rozwiązania? Nie będzie problemu z regulacja ilości powietrza? Z czego najlepiej będzie wykonać te kanały? Będę musiał wykonać tam kilka odgięć - najłatwiej byłoby to zrobic termoflexem jednak ok ma juz swoja izolacje i chyba ciężko będzie dołożyć dodatkowo z twardej wełny na takim odcinku. Odcinek pomiędzy skrzynkami moze byc zrobione ze sztywnej rury spiro? Jakieś sugestie czy nalezy zamontować gdzieś przepustnice? Czy na odcinkach do czerpni i wyrzutni powinienem robic jakies "tłumiki" z rur elastycznych? Pewnie opisałem to dość chaotycznie i nie zrozumiale dla kogoś kto w tym siedzi także jak cos to chętnie postaram sie doprecyzować. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateusz_88 01.09.2024 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2024 Witam, może będzie ktoś w stanie odpowiedzieć na pytanie czy dużym błędem będzie poprowadzenie instalacji ten sposób jak na zdjęciu? Czyli osunięcie skrzynek rozdzielczych parteru od pionu i podłączeniem ich za pomocą kolan 90st? W przyszłości będę chciał je zabudować i zrobić w tym miejscu podest na pralkę. Pion chce prowadzić zaraz przy ścianie ze względu na to ze jest bardzo małe pomieszczenie (2x2m) i każde 40cm jest dla żony na wagę złota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts