woytak 18.08.2024 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia Cześć, rozpocząłem remont 100 letniego budynku i myślę jak rozwiązać sprawę sufitu. Zrzuciliśmy tynk oraz trzcinę, pod spodem zobaczyliśmy ładnie zachowane belki i na nich deski, które jednocześnie są podłogą piętra (użytkowe i ogrzewane piętro). Chciałbym to tak zostawić, mam jednak pewne obawy: - czy spomiędzy desek podłogowych piętra nie będzie leciał na dół pył? Może ktoś poleci jakiś środek/impregnat który "zalepi" te belki i deski? Może jakiś inny sposób na zabezpieczenie tego, bez konieczności podwieszania czegoś i zasłaniania belek? - kwestia izolacji termicznej - pod tym sufitem będą zamontowane dwie nagrzewnice wodne Volcano. Mam obawy, że jeśli zostawię deski bez izolacji to całe ciepło będzie uciekać na piętro. Kąt nagrzewnic można ustawić lekko w dół, ale nie wiem czy to wystarczy. Może ktoś ma doświadczenie z ogrzewaniem większej powierzchni bez izolacji sufitu drewnianego? Jest to hala 100m2, na piętrze jest takie samo pomieszczenie, będzie tak samo ogrzewane nagrzewnicami. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 18.08.2024 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia Płyty pir między belki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts