GustoUP 19.08.2024 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia Witam, Mam pytanie związane z izolacją fundamentów styrodurem XPS. Mam dom posadowiony na płycie dennej o grubości 30cm. Płyta była wylana bez szalunku XPS, pod płytą chudy beton i żwir. Projekt zakłada izolacje nad płytą z xps i wylewkę. Pytanie moje jest związane z izolacja pionową. Ściany płyty fundamentowej zaizolowałem gruntem Nexler Bitflex Primer dwa razy, a następnie masą KMB Nexler Bitflex 1KP. Wyszpachlowalem tak same ściany płyty fundamentowej 30cm do pierwszej spoiny z pustakiem. Teraz przyklejam XPS na pianokleju z puszki. Poziom gruntu (opaski z kostki) będzie delikatnie poniżej poziomu płyty. Płyta XPS ma 60cm szerokości i tutaj pomyślałem że skoro opaska z kostki będzie do poziomu płyty fundamentowej to styrodur będzie wystawał ponad płytę 30cm i stworzy cokół domu/dolną elewacje. (Nie będzie trzeba go docinać do równa z płytą, tylko od razu wypuścić wyżej) Czy to jest poprawne rozwiązanie. Moje pytanie jest o to czy nie trzeba zaizolować przeciwwilgociowo jeszcze 30cm ściany z pustaka powyżej plyty fundamentowej? Jedną stronę domu już zrobiłem bez izolacji muru tylko sama ścianę płyty fundamentowej, ktora będzie prawie całą zasypana lub zrobiona będzie opaska z kostki. Drugi pytanie jest o klejenie XPS na piano kleju. Czy wykonywać warkocze z kleju pionowo co 30cm czy też poziomo i zatykać wszystkie szczeliny? Nie wiem czy między styrodurem ma być jakaś przerwa tak jak w styropianie żeby to lepiej "oddychało"? Czy styrodur ma być raczej cały szczelnie przyklejony do ścian płyty fundamentowej i tej części muru powyżej płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomot79 20.08.2024 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia Ja podpinam się z dodatkowym pytaniem, czy na zewnątrz tego xps można przed folią kubełkową dodatkowo zrobić izolację typu siatka wtopiona w masę kmb- czy warto- zachowałbym ciągłą dodatkową izolację płyt xps przylegająvych do ściany P.s. ja miałem płytę zalewaną w tzw szalunku traconym z płyt xps. Kiero twierdzi żexwystarczy że pomiedzy bokiem plyty a xps jest folia ja uważam że folia nie daje pewności szczelności i albo: 1. Zewnątrz xps okalającego bok płyty właśnie wysmarować kmb z wtopioną siatką (czy będzie to trzymać, czy lepiej siatka, klej i na to kmb) Albo 2. Ściąć xps, wysmarować kmb lub cr166 bok płyty fund i 30 cm powyżej (wychodząc powyżej 1 pustaka)- przykleić wycięty xps, - dodatkowo dać siatkę i warstwę kmb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts