GustoUP 19.08.2024 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia Witam. Jestem przy etapie krycia dachu blachodachowką i mam pytanie dotyczące wentylacji tradycyjnej. Mam zamówionych 5 szt. Kominków 125 kondensacyjnych. 2 mają być od pionów kanalizacyjnych, a trzy od wentylacji kuchni i dwóch łazienek. Do tego mam dwa kominy systemowe z podwójną wentylacją, jeden jest od kotłowni i garażu, drugi od spiżarki przy kuchni i salonu z kominkiem. Nie wiem jak rozwiązać kwestię wentylacji w kuchni. Mam zrobiony przepust, który jest wymurowany pustakiem wentylacyjnym dwukanałowym. Ma on wentylować kuchnie i okap z tego co rozumiem. Ten pustak jest wymurowany do góry i wychodzi pod membraną w skosie dachu, ze względu że mam lane skosy muszę go połączyć z kominkiem kondensacyjnym już teraz bo po zakryciu dachu nie będzie tam dostępu. Jak to zrobić najlepiej? Czy od tego podwójnego pustaka wentylacyjnego muszą być dwa kominki? Czy można go zredukować jakimś trójnikiem i wpuścić do jednego kominka kondensacyjnego łącząc go rurą spiro? Czy takie rozwiązanie może być poprawne, czy nie będzie problemu z ciągiem? I czy wentylacja która jest kilkanaście centymetrów niżej nie będzie zaciągać smrodu z tego pionu kan? Czy jest taka możliwość aby wentylację od kanalizacji zakończyć wywiewką między membrana a blachodachowką? Tam chyba jest przewiew? Trochę mi się wydaje za dużo tych kominków. Bo jak będzie trzeba zrobić dwa osobne w kuchni i do tego pion kanalizacyjny to są już 3 kominki od samej kuchni w jednym miejscu. Z drugiej strony dachu natomiast dwa osobne przejścia z łazienek i trzecie od pionu kanalizacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 21.08.2024 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia Przechodzi jeszcze WT dom bez WM z reku? 1. Jak ma być WG, to ma być zbudowane jak WG - komin wymurowany do samej góry ponad dach., 2. Żadnych spiro, bo będziesz potem pisał "ratunku kapie mi z wentylacji" 3. A co właściwie jest w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusik6 21.08.2024 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia (edytowane) wywiewka kanalizy oczywiscie ponad dach. Pierwsza informacje znajdziesz w projekcie budowlanym, rzeczywiscie jezeli masz w pustaku wentylacyjnym dwa kanaly to jeden jest od okapu , gdy go wlaczysz wyrzuca zapachy spod kuchenki, drugi powietrzny jako wywiewny. A jak masz w lazienkach, co mowi projekt? tak jest w wentlacjach grawitacyjnych, ja mam rekuperacje a bede mial dwa kominki, jeden od okapu drugi od napowietrzania kanalizy. Jak przejezdzam po okolicy to ludzie potrafia miec i 5-6 sztuk tego w dachu. Edytowane 21 Sierpnia przez zeusik6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GustoUP 21.08.2024 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia W projekcie pisze tylko tyle że zaprojektowano wentylację grawitacyjną. Byłem u architekta, powiedział że nie mam żadnych rzutów, ani projektu ponieważ podobno ustalałem z nim że mam mieć rekuperację. I nic z tym nie zrobił, a za projekt reku chciał żeby mu zapłacić dodatkowo. Poprosiłem więc grzecznie aby zrobił projekt tej wentylacji grawitacyjnej, której brakowało w projekcie. Po pięciu minutach wyrysował rzuty i na tym zakończył temat. Ja poza tym nie chce rekuperacji po prostu nie potrzebuje jej. Tak jak pisałem są 3 wentylacje, podwójna w kuchni i dwie pojedyncze dla łazienek. Są one wymurowane i zakończone na poziomie lanego skosu betonowego dachu pod membraną. Nie rozumiem jak miał bym murować te pustki jeszcze wyżej, przecież to będzie dodatkowo 3 kominy od tych wentylacji i dwa normalne na dachu. Nigdy na domach nie widziałem takich cudów - 5 kominów w domu jednorodzinnym? Pytałem o łączenie ich teraz gdy są zakończone przed membrana, to by było przecież maks 50cm do połączenia między pustakiem a kominkiem kondensacyjnym. Jeśli chodzi o kanalizację to tutaj już mam ustalone że są dwa piony i w projekcie też tak jest. Zmieniłem jedynie jeden z nich żeby był wyżej od krawędzi dachu by wyglądało to estetyczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 22.08.2024 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 1. Dobry musi być ten architekt, skoro w pięć minut zaprojektował trzy kominy. Nie wiem dlaczego nie chcesz WM, ale pamiętaj, że przy WG będziesz musiał w każde okno wstawić nawiewnik (czyli pizganie lodowatym powietrzem w zimie). 2. Tak, te kominy mają wystawać ponad dach. Ja widziałem nawet więcej niż pięć kominów w starych domach. Jak kominy będą kończyć się pod dachem a dalej będzie spiro+kominek to prawie na bank będzie problem z punktem rosy wewnątrz spiro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.08.2024 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 17 godzin temu, GustoUP napisał: Ja poza tym nie chce rekuperacji po prostu nie potrzebuje jej. Żeby WG działała, to musisz mieć odpowiednio wysokie kominy (patrz wzór na ciąg kominowy - generalnie im wyższe, tym lepiej) i nawiewniki w oknach (albo w innych miejscach przegród zewnętrznych). Jak zrobisz tylko kominki w dachu, to nie będzie to działało nawet, jak będą warunki dla działania prawidłowo wykonanej WG. A takie warunki nie często się zdarzają (znowu patrz wzór) - a w szczególności nie ma takich warunków w upały. A co do potrzeb... No, niektórzy szastają pieniędzmi. Ciekawe jest to, że zazwyczaj robią to ci, co ich za dużo nie mają. To, co wydaje się tanie często takie nie jest. A ponieważ wielu tego nie rozumie, to minister tak ustalił WT, że trzeba się nieźle gimnastykować, żeby przy WG zmieścić się w limicie EP (np. przerzucać worki pelletu). Rekuperacja to nie tylko opłacalność, ale tez komfort. Klik w sygnaturkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GustoUP 22.08.2024 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia W projekcie zagospodarowania działki mam wentylację mechaniczną, w technicznym jest napisane że grawitacyjną. Jak wstawię do każdego otworu, wentylator na prąd to będzie to już wentylacja mechaniczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 22.08.2024 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Tak, a dodatkowo będziesz miał w domu +15*C i zużycie ciepła na poziomie 30MWh rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 22.08.2024 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia (edytowane) 1 godzinę temu, GustoUP napisał: W projekcie zagospodarowania działki mam wentylację mechaniczną, w technicznym jest napisane że grawitacyjną. Jak wstawię do każdego otworu, wentylator na prąd to będzie to już wentylacja mechaniczna? Wentylacja w projekcie zagospodarowania działki......... tzn. co? projektant uwzględnił wentylatory i odległości pomiędzy drzewkami i krzakami tak aby wiatr mógł swobodnie hulać :) Edytowane 22 Sierpnia przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.08.2024 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2 godziny temu, GustoUP napisał: W projekcie zagospodarowania działki mam wentylację mechaniczną, w technicznym jest napisane że grawitacyjną. A co masz w PCHE? Dla jakiej wentylacji i źródła ciepła masz policzone EP? Grawitacyjnej, mechanicznej czy mechanicznej z odzyskiem ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GustoUP 22.08.2024 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts