tommmi 21.08.2024 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia Cześć forumowicze, Opiszę w skrócie moją sytuację żeby była jasność dlaczego zadaje owe pytanie:) Otóż jestem właścicielem połowy domu,gdzie wjazd z drogi publicznej jest szeroki na 4m i jadąc dalej prosto znajduje się brama o szerokośći dokładnie 2.90m+furtka 90cm Zaraz za bramą jest kilka metrów podwórka a następnie mój garaż-wszystko w linii prostej. Za garażem znajduje się moja działka/ogród (około 300m2). W tym momencie jest możliwość zakupu działki sąsiadującej do mojego ogrodu (500m2) i zastanawiam się czy tego nie zrobić by postawić mały dom. Wątpliwości pojawiają się,gdy myślę o tym czy sprzęt budowlany przejedzie przez brame (w świetle 2.90m) Nie ma szans by ją usunąć na czas budowy,ponieważ wjazd/brama/podwórko to współwłasność. Oczywiście swój garaż musiałbym usunąć by dom miał dostęp do drogi publicznej,ale tutaj na czas budowy mógłbym zapewnić 4m wjazd a po wybudowaniu również 3m Ma ktoś rozeznanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 21.08.2024 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia Zamartwiasz się o wjazd a dopytałeś w gminie czy możesz się wybudować w takim układzie działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommmi 21.08.2024 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia @henrykow Tak,zapytałem. Działka (tą co chcę kupić) jest wystarczająca na mały domek i tutaj nie ma problemu. W urzędzie pytali jedynie o dojazd i wskazałem to o czym piszę powyżej-Pani powiedziała,że jest ok,ale oczywiście trzeba wnioskować o warunki zabudowy bo ten obszar nie ma jeszcze miejscowego planu. Moja działka ma około 35m na 8m szerokości a sąsiednia 33m na prawie 16m,czyli łącznie by było 33m×24m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommmi 21.08.2024 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia (edytowane) Wrzucam jak to wygląda. 9-moja działka do czarnej linii (własność) 10-działka do kupienia Czerwona linia to owa droga na której stoi garaż. Brama wjazdowa zaczyna się mniej więcej tam gdzie kończy się czerwona linia,czyli jakieś 12m od drogi publicznej. Aha,działka nr 9 ma oznaczenie na mapie B,natomiast 10 Bp,czyli w sumie ok. Edytowane 21 Sierpnia przez tommmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 21.08.2024 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia Jeżeli dostaniesz WZ to ok. Co do samego wjazdu nie ma co się zbytnio zmartwiać bo jest wiele sposób aby wybrnąć. Jeden gościu np beton z gruszki walił na przyczepę ciągnikową i dowoził na działkę aby zalać fundamenty. Np bloczki czy pustaki możesz dowozić spod bramy na działkę widlakiem a ja sam miałem firmę co przywozili mi materiał bloczki i pustaki i rozwoził gościu po działce trzykołowym wózkiem widłowym który był na czas transportu podpięty na tyle naczepy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommmi 21.08.2024 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia (edytowane) @henrykow Czy dostanę czy nie to nie wiem Nie mogę się doszukać minimalnych wymiarów bramy-kiedyś to było 2.4m,ale jeśli jest to dojazd do drugiej posesji to musi być chyba 3m. W sumie z bloczkami masz rację-nawet sam o tym myslałem,ale z wylewaniem fundamentu to już byłby problem,albo z koparką na wykopy fundamentów. I w sumie zapomniałem o najważniejszym,czyli o wozie strażackim-oby nigdy nikomu nie był on potrzebny,ale niestety bywa inaczej. Edytowane 21 Sierpnia przez tommmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.08.2024 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 1 godzinę temu, tommmi napisał: Wrzucam jak to wygląda. 9-moja działka do czarnej linii (własność) 10-działka do kupienia Czerwona linia to owa droga na której stoi garaż. Brama wjazdowa zaczyna się mniej więcej tam gdzie kończy się czerwona linia,czyli jakieś 12m od drogi publicznej. Aha,działka nr 9 ma oznaczenie na mapie B,natomiast 10 Bp,czyli w sumie ok. Skoro 9 Twoja i 10 byłaby Twoja to przestawiasz płot i masz dość miejsca na wszystko. Czy może 9 to współwłasność (niepodzielony teren o co najmniej dwóch właścicielach) i na wszystko potrzebujesz zgody współwłaściciela? Nie można być właścicielem połowy domu. Dom nie jest samodzielną nieruchomością i można mieć własność/współwłasność zabudowanej działki (można być właścicielem wydzielonego lokalu - ale to nie budynek). A co do szerokości - zawsze można wpuścić mniejszy sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommmi 21.08.2024 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia @Kaizen 15 minut temu, Kaizen napisał: Skoro 9 Twoja i 10 byłaby Twoja to przestawiasz płot i masz dość miejsca na wszystko. Masz rację,ale sytuacja nie jest taka oczywista,ponieważ są to 2 osobne działki i nie wiem jak do tego podejdzie osoba wydająca WZ. 17 minut temu, Kaizen napisał: Czy może 9 to współwłasność (niepodzielony teren o co najmniej dwóch właścicielach) i na wszystko potrzebujesz zgody współwłaściciela? I tak i nie😉 Ogólnie działka nr 9 ma wspólną działkę na której stoi dom-wspólny. Do czarnej linii jest to moja własność,od czarnej sąsiada-oczywiście nie na słowo a zgodnie z prawem. Wjazd/brama,teren przed garażem jest wspólny. 28 minut temu, Kaizen napisał: A co do szerokości - zawsze można wpuścić mniejszy sprzęt. Tylko czy WZ zostaną wydane czy się doczepią,że jednak wjazd za mały. Ogólnie rzecz w tym,że działka nr 10 jest działką gminną i tylko właściciele przyległych działek mogą ją kupić w drodze przetargu. Koszt zapewne będzie rynkowy,więc z pewnością nie mały i dlatego bez pewności nie chcę tracić pieniędzy by potem sadzić tam ogórki 😀 Zastanawiam się czy robiąc analizę działki będzie tam uwzględniony wymiar wjazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2024 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 1 godzinę temu, tommmi napisał: I tak i nie😉 Ogólnie działka nr 9 ma wspólną działkę na której stoi dom-wspólny. Do czarnej linii jest to moja własność,od czarnej sąsiada-oczywiście nie na słowo a zgodnie z prawem. Na pewno? Bo na planie, który załączyłeś, nie widać by dom stał na wydzielonej nieruchomości. Nie podzieliłeś tego sobie z sąsiadem umownie? Masz tę swoją nieruchomość wydzieloną geodezyjnie, z osobną księga wieczystą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.08.2024 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2 godziny temu, tommmi napisał: sytuacja nie jest taka oczywista,ponieważ są to 2 osobne działki To połącz przed budową. 2 godziny temu, tommmi napisał: Ogólnie działka nr 9 ma wspólną działkę na której stoi dom-wspólny. Do czarnej linii jest to moja własność,od czarnej sąsiada-oczywiście nie na słowo a zgodnie z prawem. Jakim sposobem? Działki wyznacza geodeta. W granicach działki każdy cm2 ma tych samych właścicieli (czy to jednego, czy kilku). Jak się dogadacie quad usum, co do sposobu korzystania (dotąd ja sieję, tam Ty), to nie zmienia własności i zasad działania w sprawach przekraczających zwykły zarząd. 2 godziny temu, tommmi napisał: Tylko czy WZ zostaną wydane czy się doczepią,że jednak wjazd za mały. Rozporządzenie w sprawie WT: § 43. Szerokość bramy powinna wynosić w świetle co najmniej 2,4 m, a w przypadku zastosowania furtki jej szerokość powinna być nie mniejsza niż 0,9 m, przy czym na drodze pożarowej szerokości te regulują przepisy odrębne dotyczące ochrony przeciwpożarowej. Tylko urzędnika w praktyce interesuje teoria - jak Ci projektant zaprojektuje węższą, to się przyczepią. Ale jak zrobisz węższą, to tego nikt nie sprawdza w praktyce (chyba, że coś się wydarzy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommmi 21.08.2024 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 25 minut temu, Elfir napisał: Bo na planie, który załączyłeś, nie widać by dom stał na wydzielonej nieruchomości Nie stoi na wydzielonej nieruchomości. Pisałem,że dom,wjazd,brama i podwórka to część wspólna. Na mapie widać,że działka nr 9 jest po długości-czarną linię sam naniosłem bo ta część jest moja. 6 minut temu, Kaizen napisał: To połącz przed budową Myślę,że nie da rady lub ja nie dam rady czasowo. Do 2026r chciałbym uzyskać WZ,ponieważ po tym czasie będzie wstrzymane wydawanie WZ do czasu wprowadzenia MPZP oraz będzie bardziej restrykcyjnie a sama decyzja będzie terminowa. Tak Pani zajmująca się tym mi podpowiedziała. Niby to jest 2 lata,ale na niektóre decyzję też się czeka-z resztą nie istotne. 11 minut temu, Kaizen napisał: Jakim sposobem? Sądownie nastąpił podział i jest to wpisane w KW działki jeszcze za poprzedniego właściciela.Byłem w sądzie i widziałem mapę z podziałem załączoną do akt sprawy. 15 minut temu, Kaizen napisał: Rozporządzenie w sprawie WT To znam,ale w mojej sytuacji raczej to ma zastosowanie,ponieważ może to być traktowane jako służebność. § 14. [Zapewnienie dojścia i dojazdu do drogi publicznej, działek budowlanych] 1. Do działek budowlanych oraz do budynków i urządzeń z nimi związanych należy zapewnić dojście i dojazd umożliwiający dostęp do drogi publicznej, odpowiednie do przeznaczenia i sposobu ich użytkowania oraz wymagań dotyczących ochrony przeciwpożarowej, określonych w przepisach odrębnych. Szerokość jezdni stanowiącej dojazd nie może być mniejsza niż 3 m. 2. Dopuszcza się zastosowanie dojścia i dojazdu do działek budowlanych w postaci ciągu pieszo-jezdnego, pod warunkiem że ma on szerokość nie mniejszą niż 5 m, umożliwiającą ruch pieszy oraz ruch i postój pojazdów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2024 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 13 minut temu, tommmi napisał: Nie stoi na wydzielonej nieruchomości. Pisałem,że dom,wjazd,brama i podwórka to część wspólna. Na mapie widać,że działka nr 9 jest po długości-czarną linię sam naniosłem bo ta część jest moja. Nie jest twoja, skoro jest wspólna a linię naniosłeś ty a nie geodeta przy wydzielaniu nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 21.08.2024 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 4 godziny temu, tommmi napisał: @henrykow Czy dostanę czy nie to nie wiem W sumie z bloczkami masz rację-nawet sam o tym myslałem,ale z wylewaniem fundamentu to już byłby problem,albo z koparką na wykopy fundamentów. I w sumie zapomniałem o najważniejszym,czyli o wozie strażackim-oby nigdy nikomu nie był on potrzebny,ale niestety bywa inaczej. Czyli najpierw WZ i jak piszesz że w 2026 będzie uchwalony MPZP to musiałbyś przed tym terminem zacząć budowę bo MPZP jest wyżej niż WZ i one mogą już nie spełniać założenia planu. i wtedy będziesz sadził ogórki😉 Z wjazdem miałaby gruszka z betonem ale nie koparka, przecież do fundamentów nie potrzebujesz 40 tonowej koparki a strażaki mają długie węże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 21.08.2024 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 45 minut temu, Kaizen napisał: To połącz przed budową. Jakim sposobem? Działki wyznacza geodeta. W granicach działki każdy cm2 ma tych samych właścicieli (czy to jednego, czy kilku). Jak się dogadacie quad usum, co do sposobu korzystania (dotąd ja sieję, tam Ty), to nie zmienia własności i zasad działania w sprawach przekraczających zwykły zarząd. Rozporządzenie w sprawie WT: § 43. Szerokość bramy powinna wynosić w świetle co najmniej 2,4 m, a w przypadku zastosowania furtki jej szerokość powinna być nie mniejsza niż 0,9 m, przy czym na drodze pożarowej szerokości te regulują przepisy odrębne dotyczące ochrony przeciwpożarowej. Tylko urzędnika w praktyce interesuje teoria - jak Ci projektant zaprojektuje węższą, to się przyczepią. Ale jak zrobisz węższą, to tego nikt nie sprawdza w praktyce (chyba, że coś się wydarzy). Kaizen, ty jak zwykle naczytasz się przepisów i je powielasz a życia nie znasz. Autora dom jest zapewne wykupionym domem po jakieś byłej spółce czy zakładzie z czasów PRL i takich nieruchomości jest w Polsce masa gdzie dom jest podzielony a działka z racji utrudnienia jest podzielona umownie. Jak może projektant zaprojektować węższy wjazd niż przewidują je WZ? Przecież na ich podstawie wykonuje adaptację i projekt domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 21.08.2024 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 21 minut temu, Elfir napisał: Nie jest twoja, skoro jest wspólna a linię naniosłeś ty a nie geodeta przy wydzielaniu nieruchomości. Bo gdyby była tak wydzielona granica działki to sąsiad nie miałby dostępu do swojego pomieszczenia gospodarczego czy garażu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommmi 21.08.2024 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 16 minut temu, Elfir napisał: Nie jest twoja, skoro jest wspólna a linię naniosłeś ty a nie geodeta przy wydzielaniu nieruchomości. Proszę by czytać posty w całości,ponieważ później są takie niedomówienia. Część działki jest moja (do czarnej linii).Jest odpowiedni wpis w księdze wieczystej z wyrysem co do kogo należy wraz z mapką.Mapka zwiera podział działki i opis.Płot rozdzielający również jest. 14 minut temu, henrykow napisał: Czyli najpierw WZ i jak piszesz że w 2026 będzie uchwalony MPZP to musiałbyś przed tym terminem zacząć budowę bo MPZP jest wyżej niż WZ i one mogą już nie spełniać założenia planu. i wtedy będziesz sadził ogórki Może na ryneczku uda się je sprzedać,te ogórki😉 Pani w urzędzie (od MPZP i od WZ) mówiła,że wydane WZ obowiązują bezterminowo i mówiła,że nie ma żadnego problemu jeśli zacznę budowe powiedzmy za 5lat a MPZP nie ma żadnego wpływu na wydaną już decyzję. W każdym bądź razie dopytam raz jeszcze w kilku źródłach. 12 minut temu, henrykow napisał: a działka z racji utrudnienia jest podzielona umownie. Nie,działka do garażu jest podzielona formalnie.Nawet przed domem spora działka należy do mnie. Reszta ze względu na teudność w podziale jest współwłasnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommmi 21.08.2024 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 4 minuty temu, henrykow napisał: Bo gdyby była tak wydzielona granica działki to sąsiad nie miałby dostępu do swojego pomieszczenia gospodarczego czy garażu . Wyjechalem za daleko z czarną linią-tam jest metr z hakiem zostawiony na dojście do działki. Sąsiad nie ma garażu-na działce jest gołębnik. Do pomieszczeń gospodarczych jest wejście od podwórza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 21.08.2024 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 3 minuty temu, tommmi napisał: Pani w urzędzie (od MPZP i od WZ) mówiła,że wydane WZ obowiązują bezterminowo i mówiła,że nie ma żadnego problemu jeśli zacznę budowe powiedzmy za 5lat a MPZP nie ma żadnego wpływu na wydaną już decyzję. To ta pani jak zresztą prawie każdy urzędnik wie tyle ile zje. Zawsze tak było że po uchwaleniu planu WZ traciły moc i należało występować ponownie po wyciąg z planu dla danej działki, nawet jeżeli WZ nie odbiegały od założenia planu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 21.08.2024 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 3 minuty temu, tommmi napisał: Wyjechalem za daleko z czarną linią-tam jest metr z hakiem zostawiony na dojście do działki. Sąsiad nie ma garażu-na działce jest gołębnik. Do pomieszczeń gospodarczych jest wejście od podwórza. No to teraz zmienia postać rzeczy. A powiedz czy ten dom to został wykupiony jak pisałem wyżej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tommmi 21.08.2024 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia @henrykow Dzięki. To trzeba będzie chociaż fundament zrobić😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts