Daniel 1992 24.08.2024 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2024 Dzień dobry, Znany w Polsce patodeweloper zamontował w mojej łazience niemiecki wentylator Helios - sądzę że przemysłowy. Od kiedy wprowadziłem się do mieszkania myślałem, że mam szumy uszne. Okazało się, że hałas z pionu wentylacyjnego przenika przez ścianę grubości 8 cm do pokoju. Przy samej ścianie nie dało się spać, więc się przeprowadziłem na drugi kraniec pokoju. Niestety wentylator sobie szumi przez 24h i ten dźwięk słychać w całym mieszkaniu, zwłaszcza nocą. Wydaje się nadawać na wysokich częstotliwościach. Blok jest nowy, wiem że inni sąsiedzi też narzekają. Myślę, że z czasem wspólnota podejmie decyzję o wymianie tego szajsu na coś cichszego. Tymczasem trzeba w tym mieszkać i próbować sobie pomóc. Problem polega na tym, że dźwięk przy przyłożeniu ucha słychać w całej ścianie, a nie tylko na odcinku z pionem, tak jakby ściana wchodziła w wibracje. Mam pytanie do znawców izolacji: Czym odizolować tę ścianę i czy ma to w ogóle sens? Pokój jest mały, więc wełna odpada. Pianka poliuretanowa 2cm, czy guma? Może coś innego? Pozdrawiam i dziękuję Załączam zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts