Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gdy pierwszy raz jakies dwa lata temu zaczalem przegladac forum bylem zielony w temacie budowania :o .Czytalem wszystko uwaznie i rozmawialem z roznymi wiekszymi i mniejszymi :wink: fachowcami i powiem wam ze im wiecej przeczytalem tutaj i paradoksalnie, mialem wiecej wadomosci mialem takie odczucie ze w zasadzie to dalej nie wiem co i jak z czym z czego i dlaczego :D Musialo minac troche czasu zanim to wszystko czlowiek przetrawie i wyrobi sobie zdanie na podstyawie zebranych informacji w temacie co z czego po co i dlaczego tak a nie inaczej.Dopiero gdy zaczniemy to wszystko przeliczac to wtedy dopiero wychodzi czy jakies tam miejsca po przecinku w jakis wspolczynnikach maja znaczace przelozenie na kase w stosunkach inwestycja i oszczednoasci z tego wynikle .W temacie trwalosci musimy poczekac parenascie lat na wyniki.a kazdy zrobi i tak jak bedzie uwazal :wink:
  • Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

3W to chyba najlepsza wersja, ja w swoim D06 też mam zamiar taką postawić.

Niedaleko Wrocławia mam dwóch wójków mieszkają w dwóch poniemieckich domach, przez miedzę, jeden dom jest prawie jak nowy, a drugi to ruina. Oczym to świadczy? Chyba o eksploatacji.

jednowarstwowa to nie na nasz klimat, bardziej południe Europy.

U nas potrafi jeszcze ścisnąć mrozik i, jak pisał Robert Skitek, wszystkie mostki ujawnią sie nader boleśnie ze swymi skutkami.

Natomiast czy 2W czy 3W, to już zależy od:

1. elewacji, jaką ktoś chce (klinkier, kamień wymaga 3W, bo oklejanie ocieplenia imitacyjnymi płytkami mija się z celem przy swoich kosztach)

2. docelowej max. grubości ściany (2W z silki 18 + 15 wełny/styro jest stosunkowo cienka, a 3W może mieć i ponad pół metra)

3. preferencji/umiejętności wykonawcy,

4. grubości fundamentu (jak ktoś ma zbyt wąski w projekcie to nie zmieści na nim 3W)

5. Podatność na szkodzenia mechaniczne 2W ze styro jest duża, z wełną już nie-drabina jej nie wgniecie, garaż, o który dzieciaki będą naparzać piłką powinien mieć ścianę osłonową...

Koszty obu są porównywalne. Ocieplić dokładnie łatwiej ścianę przy 2W - widać przed otynkowaniem, czy wszystko jest OK, murując 3W trzeba zaufać murarzowi, że ten będzie bardzo dokładny- nie go potem jak sprawdzić.

Wiadomo, że każda pliszka swój ogonek chwali, ale my zdecydowaliśmy się na ścianę 3W. Przeczytaliśmy chyba wszystkie za i przeciw, przekalkulowaliśmy wszystkie wersje (wyszły bardzo mininalne różnice przy nieporównywalnej jakości). I to był na pewno dobry wybór :D

Ludzie, a skąd wy bierzecie ten steropian. Czy go ktoś w Polsce produkuje czy to tylko wytwór waszej wyobraźni. Podajcie mi choć jednego producenta. Wiem, wiem, czepiam się... :wink: ale jeszcze nie widziałem tak steropianowego wątku.

Sam mam ścianę 3W z wełną. Na pewno mi nic nie wyparuje. Co do porównań 3W i 2W to pogadamy za 20-30 lat. Porównamy elewacje i wtedy zapraszam do dyskusji...

Co chcę porównywać? Choćby uszkodzenia mechaniczne. Obserwuję niektóre domy docieplone styropianem (czyli ścina 2W) i różnie to wygląda po kilku latach. Jedne wyglądają świetnie, inne jakby się odparzają, mają wgnioty (szczególnie w okolicach gdzie bawią się dzieci).

Wieszanie czagokolwien na 2W wymaga pewnej techniki. Zainstaluj dzieciakowi kosz na ściane garażu - zobaczysz co będzie po kilku rozgrywkach...

Fajnie, bo już się bałem, że będziesz uważał, że różnic nie ma. To co będzie z taką elewacją po 30 latach? Zakłądam, że obie nie będą remontowane. :wink:

Prozaicznie rafałku. Za 30 lat dom ten będzie wymagał i tak remontu zewnątrznego, głównie z tego powodu, ze moga w nim mieszkć juz moje dzieci. Wtedy jak znam zycie i zmianę upodobań pokoleń, będą cos chcieli zrobić z zewnętrzną elewacją. Teraz zastanów się sam .. co byś wolał remontować/zmieniać za 30 lat w ścianie zewnątrznej ??? Wełnę/styropian do tego tynk, czy tez klinkier i kamień ?? Co wyjdzie taniej i prościej ??. Nie czarujmy się, to nie są te czasy, że buduje sie domy na 50 lat bez zmian zewnętrznych. Teraz stosunkowo szybko czasy się zmieniają, technologie się zmieniają i gusty się zmieniają.

Aha, dla jasności mam jednowarstwówke.

Dlatego wybudowałem 3 W z tynkiem tradycyjnym i pomalowałem dom farbą silikonową.

Tynk i sciana wytrzymają wiele lat, farba rownież, a jak za 30 lat dzieci bedą chciały zmienic wygląd domu, to calkiem nowy wygląd dom uzyska, gdy otrzyma nowe barwy. I to wystarczy.

Zauważcie co napisał Wojtek62 - że wcale nie trzeba czekać aż tak długo. To nie będzie problem dzieci. To często jest problem inwestora i to już po kilku latach. Jeśli elewacja nie wytrzymuje kilku lat to co będzie po dłuższym okresie. Z jeśli będziemy przepychali pewne sprawy na dzieci to czy nie prościej budować ze słomy. Bo za 30 lat to raczej nie my będziemy się o to matrwić... Ale czy o to właśnie chodzi?

ronin mówimy ciągle o ścianach tynkowanych - by mieć lepsze porównania. Nie da się porównywać elewacji klinkierowej do tynku na styropianie.

A najbardzie w ścianie 2W z ociepleniem ze styropianu podobał mi się wątek o tym jak ocieplenie zjadają kury (przed otynkowaniem). Do tego można dodać informacje o dzięciołach wykuwających dziuple. Ale to podaję jako ciekawostkę dla poprawienia nastroju

rafalek,

zaskocze Cię ale na wakacjach widziałem na własne oczy jak na wiosce w zachodniopomorskiem kury skakły na ocieplona styropianem scianę i dziobały - tak ok. 1m wys. było spoooro "zjedzonego" styropianu -gospodarz musiał je dobrze karmić jak sie pchały do tego świństwa

Nie tylko kury lubią styropian, kaczki też go zjadają. I wcale nie oznacza to że są słabo karmione, tylko po prostu to jest chyba ich smakołyk. Sciana może być otynkowana a one i tak znajdą jakieś słabsze miejsce i się do niego dobiorą.

P.S. Dodam że wróble lubią wydziobywać piankę montażową do okien.