Midami 26.01.2005 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Witam wszystkich budujących "Sosenkę" pracowni Horyzonti mam dwa pytaniaz jakiego materiału ściana i czy fundament 24cm nie jest zbyt wąskijak rozwiązaliście ten problem Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 26.01.2005 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 1) zamierzamy tak jak w projekcie - Ytong 2) ściana fundamentowa jest normalnej grubości - pasuje do 1w 36,5 ytonga. ps właśnie śledzę wątki o Ytongu i oczy mi śię robią wielkie, wielkie, wielkie... pozdrawiam Olinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ultima 26.01.2005 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Ja również przymierzam się do tego projektu ale mam dylematy jak wszyscy. Z materiałów jakie otrzymałem z Horyzontu, fundamenty są jak najbardziej odpowiednie do ściany 1w 36,5 z BK, ale zastanawiam sie nad sama ściana - czy nie lepiej 2W z ociepleniem? Pozdrawiam wszystkich budujących ten piękny domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olinka 27.01.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 to chyba strasznie dużo pracy (i kasy) z 2W??? no i duże ryzyko zrobienia błędu; a 2W jakiej bywa grubości? i z czego te warstwy? w tej materii się nie edukowałam dzięki za pozdrowienia i oczywiście - na wzajem ps jak już coś stanie to czekam na zdjęcia ps2 a którą macie wersję? bo my C z garażem z boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ultima 27.01.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Moje rozterki co do sciany jednowarstwowej wynikaja stad, ze nie znam nikogo kto mieszka w domu z takia sciana wybudowanym w ostatnich latach i nie mam zrodla informacji na ten temat. Sam mieszkam co prawda w domu 1W ale budowanym w latach '70 a wtedy nie za bardzo zaprzatano sobie glowe sprawami kosztow ogrzewania. Wszyscy, ktorych znam, ktorzy budowali w ostatnich latach ocieplali sciany zewnetrzne, glownie styropianem i sa zadowoleni. Dlatego tez mysle o scianie BK 24 + styropian 12 + tynk. Wiaze sie to oczywiscie z koniecznoscia wykonania calosci od razu co wiaze sie ze zwiekszonymi kosztami. W scianach z bloczkow 36,5 nie ma takich wydatkow no i sa tansze w wykonaniu. .Moim (i nie tylko) zdaniem Sosenka to prosty domek a wiec tani w budowie. Poza tym spelnia prawie wszystkie moje wymagania. Trudno raczej cos schrzanic w prostej konstrukcji. No chyba, ze murarze dopiero ucza sie fachu... Sa jeszcze inne projekty, ktore biore pod uwage ale sa to domy drozsze w budowie (barsziej skomplikowana bryla) i dlatego Sosenka jest na razie moim faworytem. Poza tym chcialbym sie obyc bez kredytu a jednoczesnie skonczyc budowe i wykonczenie w dwa sezony. Przy ograniczonym budzecie i czasie Sosenka to dobre rozwizanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ultima 27.01.2005 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Oczywiscie mam na mysli Socenke w wersji C z garazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts