WojtekSz 31.01.2005 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Panowie rozwiązania ścian dla domów pasywnych wcale nie sa mniej docieplone bo w zimie scina południowa jest wystarczająco doświetlona słońcem pewnie z 10..15% doby a przeciez sa okresy z chmurami i co wówczas) a ma zastosowane specjalne rozwiązania pozwalające na akumulowanie ciepła ze słońca. To jest w sumie dosc drogie rozwiązanie i chyba jednak dużo ekonomiczniej jest docieplic dom dookoła. Mniej okien na scianie południowej jest jak najbardziej uzasadnione bo okna zawsze sa mniej ocieplone niz ściany.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.01.2005 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Rozsądku nigdy za wiele: .....trzeba na problem patrzec kompleksowo bo ślepe zapatrzenie w ocieplenie ściany może był cąłkiem zaćmione stratami przez okna (a te przeciez chcecie mieć ).... I wlasnie o na to chcialem zwrocic uwage. Kompleksowo i rozsadnie. Czy warto teraz szalec i wydawac wiecej na bajeranckie okna skoro na roznicy w k rzedu o.2 zwroci sie to nam za 15 lat - a wtedy za mniejsze poieniadze zmieniajac szyby mozemy uzyskac wzrost oporu o O.9 co bedzie bardziej ekonomicznie uzasadnione. Podobnie ze scianami - e pamietajac o dachu i podlozu jak i wontylacji ktoredy cieplo ucieka okaze sie ze inwestycja ta tylko pozornie oplacalna bedzie. Dom to wszetkie jego elementy skladowe - piwnice czy tez podloga na gruncie, sciany, okna, dach, wentylacja, jego bryla jak i ruch powietrza wewnatrz - dom to zlozona konstrukcja i walka o k powinna dotyczyc calosci i w odpowiednich proporcjach gdyz sciany o np. k=0,5 przy dachu o np. k=0,7 powoduje ze trzeba skupic sie na dachu a nie scianach - to tylko przyklad podejscia a nie nawiazanie do poczatku watku. Czasem jak juz ktos tu wspomnial wiecej zaoszczedzi sie odzyskujac cieplo z wentylacji niz docieplajac sciany o 0.1 w wartosci k (lub wiecej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.01.2005 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 I wlasnie o na to chcialem zwrocic uwage. Kompleksowo i rozsadnie. Czy warto teraz szalec i wydawac wiecej na bajeranckie okna skoro na roznicy w k rzedu o.2 zwroci sie to nam za 15 lat - a wtedy za mniejsze poieniadze zmieniajac szyby mozemy uzyskac wzrost oporu o O.9 co bedzie bardziej ekonomicznie uzasadnione. Podobnie ze scianami - e pamietajac o dachu i podlozu jak i wontylacji ktoredy cieplo ucieka okaze sie ze inwestycja ta tylko pozornie oplacalna bedzie. (...) Albo inwestycja w ocieplenie ścian będzie opłacalna albo nie będzie. Nie ma czegoś takiego jak opłacalna pozornie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.01.2005 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 jezier - niby masz racje ale.....wszystko zalezy jaki okres zwrotu nakladow przyjmujesz - dla mnie 10 lat to juz za duzo - postep tak idzie w tej dziedzinie do przodu ze zaoszczedzona kasa teraz przeznaczona na np. ekonommiczniejszy piec CO, lepsze szyby czy tez inne wynalazki - to moze dac jeszcze wieksze oszczednosci i wymierne korzysci. A skupianie sie tylko na scianach jak to czasem tutaj slychac mija sie z celem - oczywiscie to moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.01.2005 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Jareko nie przyjmuję żadnego okresu. Zakładam, że każdy sam sobie określi jaki okres go interesuje. Piszę w tym wątku o ocieplaniu ścian bo taki on jest. Warto jest oszczędzać wszelką uciekającą energię. Moje podejście jest takie aby ocieplać tak dużo jak się da i gdzie się da. Jeśli mamy dach 0,7 i ściany 0,5 to ocieplamy i to i to a nie tylko dach, bo opłacają się obydwie inwestycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 31.01.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Chciałbym zwrócić uwagę że najcudowniejsze technologie w przyszłości nic nam nie dadzą jeśli będziemy musieli zabulic grube pieniadze za robociznę.Dołożenie 10cm styropianu kosztuje grosze na etapie budowy domu, ale ta sama czynność zrobiona po wybudowaniu będzie nawet do 10x droższa!Powiększenie ocieplenia pod domem w praktyce nie będzie możliwe, także strop ma określoną ilośc miejsca na izolację.Moim zdaniem warto dla bezpieczeństwa dołożyć izolacji w ścianach i pod podłogą to nie są duże pieniądze, a w przyszłości łatwiej będzie walczyć z ucieczką ciepła z wentylacji, czy w oknach niż przez ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 31.01.2005 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 i to jest bardzo rozsądne podjście! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.01.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 jejku - wyglada na to ze wychodze na czlowieka ktory jest przeciwny jak najbardziej cieplej chalupie Panie i Panowie - skad ze !!! - ja chce tylko powiedziec, ze nalezy do calosci podejsc kompleksowo - docieplenie scian bez odpowiedniego docieplenia dachu i podloza niewiele nam da i tu walka o 1/10 we wartosci k nie ma sensu. Juz nie pamietam jak to bylo ale kiedys w Muratorze byl piekny rysunek ukazujacy w odniesieniu do scianu o ile "cieplejsze" powinny byc dach i piwnica domu. Ale sa tez takie miejsca majace jakis tam % udzial w ogolnych stratach ze terazniejsze wysilanie sie na zmniejszenie k o O.1 we wspomnianych wyzej elementach konstrukcji domu przegrodach moze okazac sie nieskuteczne lub ekonomicznie w moim odczuciu nieuzasadnione. Te zaoszczedzone teraz srodki warto przeznaczyc na chociazby odzysk ciepla z wentylacji czy tez odlozyc na pozniej by wymienic szyby na takie o k=0,4 (jak juz ich cena bedzie rozsadna a nie z sufitu) i dadza wtedy bardziej wymierne korzysci i globalnie korzystniejsza relacje zyskow/ poniesionych kosztow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.01.2005 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Jareko. Wprowadzasz pewne zamieszanie. Nie bardzo wiem czy rozmawiamy o tym samym. Obecnie maksymalny współczynnikiem w nowobudowanych domach dla ścian i dachu jest U=0,3, Walka o 0,1 oznacza wykonanie ścian i dachu o 1/3 szczelniejszych. To całkiem sporo i bardzo często występuje sens ekonomiczny. Dyskusje o sensowności odzysku ciepła z wentylacji prowadzone są w innych wątkach. Jestem za odzyskiem ale mam wielu oponentów, a i temat samej wentylacji mechanicznej jest mocno kontrowersyjny.Za to podobnie jak ty uważam, że nie warto inwestować w cieplejsze okna od standardowych.Lepiej się rozmawia o sensowności ekonomicznej na jakis przykładowych obliczeniach. Może zaproponowałbyś jakiś modelowy domek. Ty obliczysz ile warto dać izolacji, ja obliczę i porównamy. Co ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.02.2005 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 ok - za zamieszanie przepraszam ale chyba wiecie co mam na mysli po prostu moim skromnym zdaniem postep w dziedzinei instalacji materialow itp rzeczy do budowanych teraz domow idzie w takim szybkim tempie ceny spadaja - iz bardzo czesto naklady ktore teraz ponoszone sa ekstra mof\ga zostac odlozone na pozniej i przyniesc bardziej namacalne korzyszci co nie oznacza oczywiscie iz jestem zwolennikiem domow w k=>1 ale tez skupianie sie na obnizeniu z 0.3 na 0.26 moim zdaniem nie ma ekonomicznego uzasadnienia tylko tyle chcialem powiedziec i zamieszania wzbudzac mam nadzieje nie bede Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 01.03.2005 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 ok - za zamieszanie przepraszam ale chyba wiecie co mam na mysli po prostu moim skromnym zdaniem postep w dziedzinei instalacji materialow itp rzeczy do budowanych teraz domow idzie w takim szybkim tempie ceny spadaja - iz bardzo czesto naklady ktore teraz ponoszone sa ekstra mof\ga zostac odlozone na pozniej i przyniesc bardziej namacalne korzyszci co nie oznacza oczywiscie iz jestem zwolennikiem domow w k=>1 ale tez skupianie sie na obnizeniu z 0.3 na 0.26 moim zdaniem nie ma ekonomicznego uzasadnienia tylko tyle chcialem powiedziec i zamieszania wzbudzac mam nadzieje nie bede No i widzisz Jareko znow sie z toba zgadzam a watpiles .... Uwazam ze masz calkowita racje, ja mysle tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 01.03.2005 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Witam!! Z ogromnym zaciekawieniem przeczytalam ten watek.... dziekuje Wam za niego bardzo... tez spotkalam sie wczesniej z opiniami typu "najnizsze U jakie sie da" lub "masz styropian 15 cm na ocieplenie , to jak mozesz daj 18 cm albo 20 cm"... i przyznam sie Wam ze zaczelam sie borykac z watpliwosciami, czy wobec tego zarobie na ogrzewanie naszego domu , bo bedzie budowany z pustaka 44 cm na piuro-wpust i zaprawa ciepłochłonną, czyli jednowarstwowa... i tak sobie pomyslalam ze chyba "wtopiliśmy" skoro wszyscy mowia "ocieplaj, ocieplaj, jak najgrubsze ocieplenie"... a my tu ze sciana jednowarstwowa wyskakujemy... hmmm... mialam z tego powodu duze watpliwosci... dodam jeszcze, ze domek jest parterowy, bez uzytkowego poddasza, ocieplac bedziemy strop (i tu planujemy dac porzadne ocieplenie), domek ma 138 m.kw pow. uzytkowej, w tym garaz w bryle domku... okien jest w sumie nie tak duzo... cala czesc "dzienna" jest od południa... hmmm... ale teraz, po przeczytaniu tego posta podnioslam sie na duchu i w sumie jestem zadowolona... :) juz sie ciesze ze wybralismy taki system... :) dlatego dziekuje Wam jeszcze raz!!!!!! pozdrawiam!!! mundzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 01.03.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Nie chce Cie martwic, ale we wczorajszej Gazecie Prawnej jest krotka wzmianka o wyroku, ktory zapadł w sprawie developera z Mikołowa przeciwko firmie W....., producentowi pustakow ceramicznych na sciany jednowarstwowe. Sciany 1 W tego producenta nie spełniały norm i konieczne stało sie ich ocieplenie. Firma W... musi poniesc koszty dodatkowego ocieplenia scian w kwocie 1 mln złotych, ktore miały byc w zamysle jednowarstwowe, a z koniecznosci stały sie dwuwarstwowe ...... Jesli nie jest za pozno, zastanow sie wiec moze nad zmianą technologii, na sciane warstwową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 01.03.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 oj, jest za pozno, ale cale szczescie w takim razie, ze nie mam putakow firmy W.... tylko firmy J.... mam nadzieje ze to dobrze dziekuje bardzo za info :) pozdrawiam mundzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 01.03.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 oj, jest za pozno, ale cale szczescie w takim razie, ze nie mam putakow firmy W.... tylko firmy J.... mam nadzieje ze to dobrze dziekuje bardzo za info :) pozdrawiam mundzia mundzia i to sie nazywa profesjonalne podejscie Krzysiek skoro nie chcesz martwic to nie martw , wiesz ja nie raz widzialam wadliwy styropian, dachowke - to co zmienic technologie na welne i blachodachowke? spokoj, tylko spokoj nas uratuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundzia 01.03.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Tak Agnieszko, zgadzam sie:) tylko spokoj nas uratuje... wiec nie dajmy sie zwariowac... :) pozdrawiam wszystkich bardzo bardzo serdecznie! i jeszcze raz dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 01.03.2005 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 po prostu moim skromnym zdaniem postep w dziedzinie instalacji materialow itp rzeczy do budowanych teraz domow idzie w takim szybkim tempie ceny spadaja - iz bardzo czesto naklady ktore teraz ponoszone sa ekstra moga zostac odlozone na pozniej i przyniesc bardziej namacalne korzyszci... Ale akurat w przypadku styropianu czy wełny to na obniżki nie ma specjalnie co liczyć. Podczas budowy jest najlepszy moment na taką inwestycję. Nigdy później nie będzie się już pewnie opłacało dodać parę cm na ściany a w podłogi i dachy praktycznie nie da się już nic później włożyć. Tak jak pisze Jezier - nie ma co szaleć z oknami, ale ciepłe przegrody najlepiej postawić od razu. Taniej niż podczas budowy już nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 01.03.2005 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 po prostu moim skromnym zdaniem postep w dziedzinie instalacji materialow itp rzeczy do budowanych teraz domow idzie w takim szybkim tempie ceny spadaja - iz bardzo czesto naklady ktore teraz ponoszone sa ekstra moga zostac odlozone na pozniej i przyniesc bardziej namacalne korzyszci... Ale akurat w przypadku styropianu czy wełny to na obniżki nie ma specjalnie co liczyć. Podczas budowy jest najlepszy moment na taką inwestycję. Nigdy później nie będzie się już pewnie opłacało dodać parę cm na ściany a w podłogi i dachy praktycznie nie da się już nic później włożyć. Tak jak pisze Jezier - nie ma co szaleć z oknami, ale ciepłe przegrody najlepiej postawić od razu. Taniej niż podczas budowy już nie będzie. bilbo kochany a wiesz ze najwiecej ciepla ucieka przez okna i drzwi? sciany to pryszcz w porownaniu z nimi. Owszem ocieplic sciany ale bez niepotrzebnych grubosci - nie mow mi ze przykleisz sobie np. 50 cm styropianu bo "bedzie cieplej" co wg ciebie znaczy taniej. W rzeczywistosci cieplej niz przy 15-18 cm nie bedzie a tylko przeplacisz na styropianie. Dlaczego tak sie uparliscie na te sciany? a strop parteru to nie laska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.03.2005 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 o rany - przeciez juz wyjasnilem ze czesc moich postow na opak zostala zrozumianaNie neguje potrzby budowania cieplej chalupy ale walka ponizej pewnej wartosci k dla mnie jest juz nie warta swieczki gdyz straty ciepla powstaja nei tylko w scianach. Widzialem nei raz cieple sciany a strop z 10cm welny tylko lub brakiem izolacji termicznej na gruncie. Chcialem tylko zwrocic uwage na to czy w scianie bedzie 0.26 czy 0.3 przy innych elementach ktorymi cieplo ucieka - moze miast walczyc o te dodatkow 4 setne we wspolczynniku k lepiej poniesc koszta zwiazane z rekuperatorem? Moze warto lepiej docieplic strop i grunt? I nie mowcie mi ze ewentualna walka o k w oknach z 1,1 na 0,4 nie ma sensu - tylko przy dzisiejszych kosztach takich okien ekonomicznie nieuzasadniona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 01.03.2005 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 o rany - przeciez juz wyjasnilem ze czesc moich postow na opak zostala zrozumiana Nie neguje potrzby budowania cieplej chalupy ale walka ponizej pewnej wartosci k dla mnie jest juz nie warta swieczki gdyz straty ciepla powstaja nei tylko w scianach. Widzialem nei raz cieple sciany a strop z 10cm welny tylko lub brakiem izolacji termicznej na gruncie. Chcialem tylko zwrocic uwage na to czy w scianie bedzie 0.26 czy 0.3 przy innych elementach ktorymi cieplo ucieka - moze miast walczyc o te dodatkow 4 setne we wspolczynniku k lepiej poniesc koszta zwiazane z rekuperatorem? Moze warto lepiej docieplic strop i grunt? I nie mowcie mi ze ewentualna walka o k w oknach z 1,1 na 0,4 nie ma sensu - tylko przy dzisiejszych kosztach takich okien ekonomicznie nieuzasadniona jareko jak dla mnie to zupelnie zrozumiale, ja nie wiem jak inni tego nie rozumieja.Moze dlatego ze zamiast podchodzic kompleksowo do budowy to skupiaja sie na pojedynczych elementach. Zreszta jakby nie bylo, ja mam identyczne zdanie jak ty i ide z tego watku bo i tak kazdy jest uparty i nie da sie przekonac . Jak dla mnie niech sobie przyklejaja tyle styropu ile chca - w koncu ich dom i ich kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts