Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

U=0.3 a U=0.26 Brak istotnej różnicy

Recommended Posts

bilbo - we wszystkich publikacjach z jakimi mialem doczynienia wspominano o dociepleniu, dokladnym dociepleniu podlogi na gruncie w odleglosci od zewnetrznej sciany rownej co najmniej rownej wartosci granicy przemarzania gruntu - np dla warszawy 100 cm od zewnetrznego obrysu fundamentow. Pozniej warstawa moze byc ciensza lub wrecz pomijalna (choc z tym akurat sie nie zgadzam gdyz po co akumulowac tyle ciepla w gruncie? A moze to tez ma sens - takie podejscie)

Dobrze ze poruszyles kwestie docieplenia stropodachow. Spojrzcie w mrozne dni jak pieknie widac w wiekszosci domow konstrukcje dachu, jak widac krokwie jako pozbawione szronu paski. O tym nikt nie pamieta lub nie chce pamietac a tu masz wieksze oszczednosci niz te 0,04 w scianie.

Jezier - ladnie wygladasz w innym ujeciu - tamto czasy hmmm..... oj zmilcze ale byla taka dyrektywa by wszelkie ujecia WODZA byly od dolu :lol: Witaj WODZU !!!! :)

• Odpowiedzi 142
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jareko ale 20 cm styropianu pod posadzką to naprawdę dużo.

Przekonać niektórych forumowiczów aby włożył 5cm graniczy czasami z cudem.

Dokładnie. RAczej możnaby sądzić, że to zadużo (szczególnie w odległości większej niz metr od ściany zewnętrznej), ale nikt nigdy już nie poprawi tej izolacji - decyzja na etapie budowy jest ostateczna i choćby z tego powodu lepiej dołożyć ten tysiąc, czy dwa. na grubszą warstwę ocieplenia w miejscu które pozostanie nieruszone aż do czasu rozbiórki domu.

a tak przy okazji tych krokwi - wystarczy dac 5 cm welny by zjawisko o ktorym pisalem kilka postow wyzej stalo sie marginalne a i calosc ocieplenia tego newralgicznego punktu kazdej chalupy o wiele lepszej jakosci :)

Dobranoc - jak to mowila dzieci - karaluchy do poduchy a szczypawy do zabawy :)

Ponoc TO forum uzaleznia - ciekawe - jestem juz przypadek kliniczny czy jeszcze mi z lekka brak? ;)

To tak nieśmiało chciałam jeszcze zapytać, bo jest dla mnie to bardzo wazne, a opinie są bardzo różne i z wiekszoscia jakos zgodzic sie nie moge, hmmm.. sprawa rowniez dotyczy ocieplenia pewnego elementu domu, mienowicie fundamentów... ocieplac? nie ocieplac? :roll:

wiem ze tak kwestia byla poruszana juz na forum, ale chcialam przy okazji tego tematu w tak zacnym gronie jeszcze raz to poruszyc... zalezy mi na wlasnie Waszej opini panowie...

dziekuje za (moim zdaniem) duzą mądrość płynącą z tych postów :)

Jareko czy będe mogła również zobaczyć i posłuchać na spotkaniu w sobote tego co przygotujesz??

dziekuje Wam chłopaki bardzo bardzo serdecznie!!

Mundzia

...Jareko czy będe mogła również zobaczyć i posłuchać na spotkaniu w sobote tego co przygotujesz??...

Nie wiem czy bede przygotowany by przed Waszym Szacownym Gremium stanac - ostatnio leniwym sie staje ogromnie - wszak zima i niedzwiedzie spia a ja lubie spac ;)

Ale do rzeczy

dlaczego mialoby sie nie ocieplac fundamentow? Kto to rozpowiada i jak argumentuje?To tak jakby nie ociepli scian wogole.

Jak to dziala tak na chlopski rozum

Grunt do pewnej glebokosci przemarza - czyli ma niska lub bardzo niska temeprature. Glebokosc zalezy od rejonu kraju i sa te wartosci podane. Do tej glebokosci nalezy docieplac fundamenty gdyz jesli masz w srodku piwnice bedzie w niej ziab i jesli dziala tam CO straty ogromne i grzyb na 100% w narozach scian conajmniej.

Jesli to tylko fundament to przesledzmy ucieczke ciepla z chalupy, Nawet jak dasz pozniej styropian na gruncie to cieplo poprzez sciany i warstwe izolacji p/wilgociowej bedzie uciekac w fundament i do gleby.

Ten fragment budynku jest tak samo wazny w ociepleniu jak stropodachy o czy duza czesc domoroslych fachowcow zapomina, wrecz wazniejszy niz sciany ;) choc z racji jego udzialu w powierzchni chalupy sciany tez sa wazne ;)

To idealne rozwiazanie

Kiedys nie ocieplalo sie tego wogole lub dawalo sie pod podloge ocieplenie i by spelnilo ono swoje zadanie wystarczy by od sciany wchodzilo na pomieszczenie tyle ile wynosci glebokosc przemarzania gruntu. Ale w takim wypadku i tak czesc ciepla bedzie uciekac przez mur do fundamentu

Najidealniesza metoda jest cala chalupe oblozyc po zewnetrznej styropianem (czy innnym materialem) do granicy przemarzania gruntu

To moje zdanie :) po czesci oparte na wiedzy kiedys tam wyczytanej jak i wlasnych "doswiadczen na swojej chalupie" - jakos jeszcze stoi wiec doswiadczenia chyba dobre wynioslem :)

dziekuje Jareko bardzo za ta odpowiedz wyczerpującą... :)

troche sie tylko martwie, ze maksymalnie wmiesci nam sie 4 cm styropianu na ocieplenie fundamentu... nie wiem czy to wystarczajace? fundament mam na 38 cm szeroki (tak sa ustawione bloczki fundamentowe pod putak 44 cm) i nie wejdzie wiecej... hmmm... :roll: nie bedzie piwnicy... no tak... to juz mniej wiecej wiem o co chodzi w tym całym szalenstwie z U i mostkami termicznymi... dziekuje Wam jeszcze raz!!!!

mundzia

My poza 20cm styro w podłodze na gruncie mamy też ocieplone ściany fundamentowe na 1m w głąb ziemi i na 10 do 15cm grubości (miało być wszędzie 10, ale wykonawca miał trochę zbędnej 15ki więc okleił nią ponad połowę fundamentów).

mundzia, możesz ewentualnie pomyśleć o piance - http://www.kumibex.pl/docieplenia.htm

albo dać docieplenie fundamentów wystające poza płaszczyznę ścian.

A teraz na przykladzie mojej chalupy wyliczanka a propos tych nieszczesnyc 4 setek po przecinku we wspolczynniku k

Powierzchnia calkowita którymi cieplo uciekac moze – 502,55 mkw. ( uwzględniając powierzchnie dachu oraz powierzchnie piwnic do poziomu minus 1 metr)

Powierzchnia scian fundamentowych do poziomu minus 1 metr – 46 mkw

Powierzchnia dachu – 182 mkw

Powierzchnia zamontowanych wszystkich okien – 46,55 mkw.

Tak wiec powierzchnia samych scian to – 228 mkw (liczac od poziomu gruntu. Z czego do poziomu plus 1 metr w polowie chalupy jak i plus 0,2 metra w drugiej polowie sa to sciany piwnic))

Tu przy okazji uwaga do wyliczanki do ktorej link podalem –popelnilem tam blad w powierzchni która straty ciepla maja miejsce – jest wieksza przy niezmiennej powierzchni okien – wiec zwrot nakladow będzie w jeszcze dluzszym czasie

Tak wiec ciag dalszy wyliczanki tych 0,04

Straty ciepla przez same sciany wynosza 45% strat calego budynku

Skoro przy mojej scianie o k cos okolo 0.25 (dokladnie ne pamietam juz) ponioslem koszta ogrzewania w grzewczym 1992 – zima była dosć ostra i w miarę długa – koszt całkowity ogrzania chałupy wyniósł 4900,- (uwzględnia także piec kąpielowy i termę gazowa w kuchni czyli CO i CWU)

październik 450

listopad 900

grudzień 800

styczeń 900

luty 1100

marzec 500

kwiecień 250

Koszt poniesiony na pokrycie strat tylko przez sciany to 45% calosci kosztow czyli 2205,-.

I teraz lekki klopot 0 czy te 0.04 we wspolczynniki k przeloza się na zmniejszenie kosztow tez o 0.04? zakladajac ze tak zaoszczedze 88,20 zlotego w sezonie grzewczym czyli 24 grosze dziennie w skali calego roku

Material do przemyslenia i ewentualnej poprawki

Bez komentaza

spokojnie mundzia :lol: - moze gdzies popelnilem blad - niech inni sie temu przyjrza i powiedza co nie co :)

nie do konca jestem pewien czy przelozenie o te 4 setki jest identyczne jesli chodzi o zmniejszenie kosztow - ale nawet jesli nie bezposrednnie tylko dwa razy wieksze to wartosci te daja chyba z lekkka do myslenia.

Tak czytam i sie smieje. O czym Wy mówicie.

Życie pokaze, u mnie drzwi sie nie zamykają bo dzieci sie kreca i klienci i wymiana powietrza niweluje te 0,2 co najmniej. Poza tym lubie świeze powietrze i donm wietrze intensywnie. wczoraj wpadłem na pomysł usmażenia kiełbasek na grilu i balkon był otwarty conajmniej 15 min. Ludzie, opamietajcie sie, dom to nie hermetyczna puszka, trzeba w niej zyć !!

Cypek o tym juz nie wspominam - wczesniej napisalem iz skupianie sie na tych 4 setkach przy "zapomnieniu" iz cieplo ucieka przez wentylacje, ze chalupe czasem sie wietrzy itp. jest jakby sztuka dla sztuki

Ot zeby pochwalic sie i za mam 0,3 a ja 026 a jeszcze inny wpadnie na pomysl by swoje 0.35 zmniejszyc do 0,31 - tylko po co?

Jest watek o ociepleniu scian fundamentowych do granicy przemarzania gruntu - tam wlos sie jerzy na glowie i tam jest przyklad wlasnie jak zapomina sie o innych newralgicznych punktach ucieczki ciepla z chalupy. A o ociepleniu dokladnym nadprozy, wiencow stropow, styku sciana kolankowa/konstrukcja dachu i innych juz nie wspominam. Pozniej tylko widac - idealnie mozna to zaobserwowac wlasnie teraz - lekki snieg i temperatura minus 1-2 jak szybko w miejscach ucieczki ciepla snieg znika, jak chalupy do metra od scian maja grunt odsnniezony jak konstrukcje dachu pieknie widac odsniezona w miejscu gdzie sa krokwie. Ale dla wiekszosci wazna jest tylko sciana i juz

AI teraz lekki klopot 0 czy te 0.04 we wspolczynniki k przeloza się na zmniejszenie kosztow tez o 0.04? zakladajac ze tak zaoszczedze 88,20 zlotego w sezonie grzewczym czyli 24 grosze dziennie w skali calego roku

Material do przemyslenia i ewentualnej poprawki

Bez komentaza

Myślę, że powinieneś pociągnąć dalej. jeśli dobrze pamietam to te 0,04 osiągamy 3cm styropianu. 228x0,03 = 7m3 = 1000zł, czyli inwestycj zwróci sie nam po ok 11 latach przy obecnych cenach energii. Jak wiemy ceny energii rosną szybciej niz inflacja i opłacalność może być większa. Ten styropian będzie nam jednak procentował praktycznie do końca eksplotacji.

tak KvM i pojdzmy jeszcze dalej - zamknijmy okna, nie otwierajmy drzwi, zaslepmy wentylacje - wtedy walanie wyjdzie ci ten zwrot w 11 lat a tak? Mom zdaniemm nie dajmy sie do konca zwariowac a ten tysiac przeznacz na dodatkowe podbicie stropodachu tak by krokwie ocieplic - efekt bedzie moim zdaniem lepszy. Tam straty sa chyba wieksze

Tak a propos ocieplenia - akurat jest sezon na termowizję. Nie jest to specjalnie ani drogie, ani trudne do załatwienia - w moim mieście (Bydgoszcz) znalazłem w pół godziny 3 namiary na firmy, które to robią. Było wczoraj dwóch facetów z kamerą, jutro mam mieć wyniki, całość za 150 zł. Jestem ciekaw, co wyjdzie (mam PTH 44, bez ocieplenia, bez tynków zewnętrznych)

Grzegorz