bilbo 10.03.2005 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Jareko, oczywiście masz rację, że moja uwaga na temat Wata był żartobliwa. Ja też studiowałem elektronikę Dlatego pewnie od razu rzucają mi się takie rzeczy w oczy, hmmm.... [h] godzina nie jest jednostką układu SI, jest nim sekunda. Ale naprawdę daleki jestem od tego, by pisać zjadliwe posty i uwagi. Jeżeli takie odniosłeś wrażenie, to przepraszam. Może to wina pisanej formy przekazu. Generalnie chodziło mi o zwrócenie uwagi na Twoje silne i ponad merytorycznymi argumentami zaprzeczanie jakiemukolwiek sensowi inwestowania w te 2cm styropianu. Nawet, gdy sam obliczyłeś (poprawnie), iż może się to zwrócić w 3lata, wciąż mało i mało (zysków i sensu). Nie uważam, że Twoje decyzje w ocieplanie były błędne. Nawet na dzień dzisiejszy masz niezłe parametry. W latach gdy budowałeś, to było mistrzostwo świata. Nie mam pojęcia jak wtedy wyglądałaby tabelka Jeziera, ale podejrzewam, że opłacalność Twoich inwestycji w docieplanie nie wyglądała wtedy tak obiecująco jak dziś. Myślałeś perspektywicznie a dziś to odradzasz innym. Oczywistym jest, że nie ma sensu docieplać Ytonga dwoma cm styropianu, czy też doklejać ocieplenia do ścian o k=0,25. Jednak jeżeli ktoś dopiero stoi przed decyzją czy dać styropian 12cm czy 15cm np. to jestem daleki od tego by go zniechęcać do większej grubości. I to nawet, gdy z rachunku ekonomicznego wcale by mu tak jasno nie wychodziło, że zwróci się to w 3 czy 5 lat. Bo choć nie wiemy, co i ile, to jednak jakoś wszyscy nie mamy złudzeń, że będzie taniej. Jasne jest też (dla mnie), że nie może to być decyzja na zasadzie - dam więcej w ściany a za to dam mniej w dach a w fundamenty wcale. Kompleksowe docieplenie to podstawa. Mój odpór wobec głosów bagatelizujących owe cztery setki wynika w dużej mierze z tego, że jestem świeżo po budowie i wciąż musiałem toczyć z wykonawcami (mimo, że to ja płaciłem nie oni) o standard docieplenie każdego elementu. Pisze się na początku tego wątku, że to marketing te ciepłe ściany, że wykonawcy naciągają na koszty... Najwięcej marketingu to ja widzę w "ścianach ciepłych inaczej" czyli 1-w. Z wykonawcami było zawsze tak: - chciałem 20cm styro na ściany (silka, zimny materiał, nie to co BK) - po co? nie ma sensu! 15cm to max - chciałem 20cm stro w podłogę (elekt. podłogówka) - ależ bzdura, więcej niż 6cm się nie daje a to i tak fanaberie bo 3cm wystarczą. Przecież ciepło idzie do góry - chciałem ocieplić ściany fundamentowe - nie ma sensu, skoro już jest styro w podłodze na gruncie - uparłem się na docieplenie krokwi - też pan wymyślił, to nic nie da, drewno i tak jest cieplejsze niż wełna I to byli różni wykonawcy, nie jeden. Wszyscy. Ale z drugiej strony wszyscy się dziwili, że chcę grzać prądem, nawet gdy mówiłem że i tak przeważnie kominek będzie głównym źródłem ciepła. Każdy twierdził, że kominek nie ogrzeje takiego domu (180m2 użytkowej), że tylko może dogrzewać trochę. Hmm, tymczasem mimo że to nasz pierwszy sezon, nawet podczas kilkunastostopniowych mrozów kominek z łatwością (trzeba go przykręcać, by nie szalał) nagrzewa domek. Jak myślicie, dlaczego owym 'fachowcom' się wydawał że nie nagrzeje? pozdrawiam i co złego to nie ja Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 10.03.2005 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Bilbo podziel się jeśli mozesz wrażeniami z użytkowania instalacji mieszanej kominek/prąd (niekoniecznie w tym wątku, ale np "ropa kontra węgiel...")Jestem bardzo ciekawy jak Ci się to sprawuje (pewnie nie tylko ja). W kwestii merytoryki - jak dla mnie Ty i Jezier jesteście mistrzowie - odwaliliście kawał dobrej roboty - nic już chyba nie pozostaje do dodania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 10.03.2005 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 robert - spoko, czasem nadwrazliwy jestem Znow usiadomiles mi ze dawno szkoly konczylem - faktycznie w SI sekunda nie godzina jest jednostka :) alem sklerotyk Ciesze sie ze teraz me obliczenia sa ok. Gwoli ostatecznego wyjasnienia nieporozumien - nie neguje potrzeby budowania cieplej chalupy. Czytajac ten watek odnioslem wrazenie (moze nie tylko ja) iz skupiacie sie tylko na scianach slowem nie wspominajac o tym ze nie tylko same sciany sa wazne - stad te moje posty. Tak....w tamtych czasach to moja chalupa, jesli chodzi o ocieplenie byla mistrzostwem swiata (to zasluga Muratora - nie jedna zreszta ), - nie tylko z racji jej "k" ale sposobu i mozliwoscia zdobycia materialu do budowy i docieplenia. Wertujac wtedy Muratora (on ze mnie "budowlanca" uczynil) byl cykl artykolow kompleksowo traktujacych strary ciepla w chalupie i z racji tego ze sam z pomoca przyjaciela serdecznego (Juras Xr - uklony pod Twoim adresem) samodzielnie zbudowalismy moj dom tym samym opinie "fachowcow" roznej masci byly nam oszczedzone. Nie bagatelizowalem nigdy potrzeby ocieplania tylko zwrocilem uwage na rozsadne jego rozplanowanie, rozsadne proporcje ich grubosci w scianach, fundamentach, dachu (choc sam akurat w dachu popelnilem nie tyle blad ile by zachowac powierzchnie uzytkowa swiadomie z wiekszej grubosci zrezygnowalem). Co do scainy 1W - tu masz racje - ze w tej konstrukcji, umozliwiajacej zminimalizowanie mostkow termicznych chyba stopniu najwiekszym nieosiagalnym w 3W (moim zdaniem oczywiscie) "fachowcy" mijaja sie z prawda mowiac o tym ze wystarcza tylko 10cm i tu zgadzam sie w 100, ba! w 200, ba!!!! w 1000% procentach z tym co napisales na koniec swego postu - faktycznie takie slowa padaja a przekonac "fachowcow" zwlaszcza do pkt. 3 i pkt. 4 nie sposob - i to jest straszne i dolujace bardziej niz te 4 setki w scianach Jest tutaj watek o ociepleniu fundamentow - tam dopiero kuriozalne opinie sie slyszy. Moje opisy ucieczki ciepla w tym miejscu i w jak bardzo prosty sposob mozna niedowiarkom to pokazac nie znalazly uznania - wszak cieplio idzie do gory ;)a nie do dolu - w grunt Stad tez przestalem tam zagladac bo krew mi sie gotuje ze zlosci na innych - sorki za dosadnosc - glupote - ale to ich kasa nie moja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts