swierol 29.08.2024 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 29 minut temu, k_pec napisał: Za jaki okres czasu? Od 01.01.2024 do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 29.08.2024 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 5 godzin temu, swierol napisał: Od 01.01.2024 do dziś. No i pomyliłem się w poprzednim poście pisząc w pośpiechu. za co posypuje głowę popiołem. Roczna obliczeniowa produkcja z 3.15kWp to okolice 3MWh. Za okres styczeń - sierpień wychodzi około 2.5MWh. Oczywiście to tylko oszacowania, ale twoje 4.5MWh brzmi co najmniej dziwnie, żeby nie odpowiedzieć - nieprawdopodobnie. Hm, z faktami się nie dyskutuje, natomiast warto to by było jakoś zweryfikować, bo kalkulatory aż tak się do tej pory nie myliły. Można jeszcze by było popatrzeć na stronę pvmonitor w raporty z podobnych instalacji. Skąd odczytujesz tę produkcję? Na pewno masz na dachu tylko 3.15kWp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 29.08.2024 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 7 minut temu, k_pec napisał: No i pomyliłem się w poprzednim poście pisząc w pośpiechu. za co posypuje głowę popiołem. Roczna obliczeniowa produkcja z 3.15kWp to okolice 3MWh. Za okres styczeń - sierpień wychodzi około 2.5MWh. Oczywiście to tylko oszacowania, ale twoje 4.5MWh brzmi co najmniej dziwnie, żeby nie odpowiedzieć - nieprawdopodobnie. Hm, z faktami się nie dyskutuje, natomiast warto to by było jakoś zweryfikować, bo kalkulatory aż tak się do tej pory nie myliły. Można jeszcze by było popatrzeć na stronę pvmonitor w raporty z podobnych instalacji. Skąd odczytujesz tę produkcję? Na pewno masz na dachu tylko 3.15kWp? Według specyfikacji jest 3,15kWp, chyba, że chińczyk się pomylił z naklejkami i mam panele 500Wp ale to z kolei wyszło by na falowniku. Chwilowa produkcja rzadko przekracza 3kW. W słoneczny dzień jest najcześciej 2,7-2,9kW. Produkcje odczytuję bezpośrednio z falownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 29.08.2024 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 38 minut temu, swierol napisał: Według specyfikacji jest 3,15kWp, chyba, że chińczyk się pomylił z naklejkami i mam panele 500Wp ale to z kolei wyszło by na falowniku. Chwilowa produkcja rzadko przekracza 3kW. W słoneczny dzień jest najcześciej 2,7-2,9kW. Tak, twoja letnia produkcja, czyli te 2,7...2,9kW, zachowuje się OK. W realu panele (zwłaszcza w lato) wcale nie generują mocy wg STC, a gdzieś pomiędzy STC a NOCT / NMOT - najczęściej w przedziale 0,8 a 0,9 mocy STC. Chwilowe wyskoki mocy powyżej STC ( a sporadycznie nawet więcej) nie mają jakiegoś decydującego wpływu na produkcję. Więc od tej strony wygląda, że masz faktycznie te 3,15kWp. 38 minut temu, swierol napisał: Produkcje odczytuję bezpośrednio z falownika. Masz dodatkowy licznik do falownika? Odczytujesz bezpośrednio w falownika czy z jakiejś apki / monitoringu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 30.08.2024 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 9 godzin temu, k_pec napisał: Masz dodatkowy licznik do falownika? Odczytujesz bezpośrednio w falownika czy z jakiejś apki / monitoringu? Odczytuje bezpośrednio z falownika. Zależało mi na takim ponieważ nie wiedziałem kiedy będę miał w tym domu internet. Internet jest ale z aplikacją do tej pory nie mogłem się uporać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 30.08.2024 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 6 minut temu, swierol napisał: Odczytuje bezpośrednio z falownika. Zależało mi na takim ponieważ nie wiedziałem kiedy będę miał w tym domu internet. Internet jest ale z aplikacją do tej pory nie mogłem się uporać. Nie wiem czemu nie mogę edytować posta. Narazie dziękuje Panowie. Wychodzi na to, że najlepiej będzie jak zajmę się tą aplikacją i wtedy zobaczymy co ona pokaże. Pewnie nie wskaże nic wstecz ale nawet produkcja podczas już tych krótszych dni coś wyjaśni. Nie jestem w domu na codzień więc tutaj pojawie się kolejna trudność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristoforokrk 31.08.2024 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia (edytowane) Sprawdz na liczniku energie oddana do sieci. Jesli nie masz jakiejs ogromnej autokonsumpcji rzedu 80-90% to powinno wiele wyjasnic, czy mozliwe jest, ze z 3.15kW masz przez 8msc juz 4.5MWh, albo u operatora np w Moj licznik czy innej stronce OSD. Ps. Kiedys na internetach bylo glosno o jakims bugu w sofcie Sofara, co zle przeliczal produkcje tzn wskazania zawyzajac je. To samo bylo gdy ktos przepinał w srodku zworki w generacji G3 by z 3.3kW zrobic sobie np 5.5kW. Wtedy na wyswietlaczu pokazywal wieksza.produlcje i uzysk ale to byl fake. Te zworki dzialaly tylko w Sofarach g1 i g2. Edytowane 31 Sierpnia przez Kristoforokrk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts