Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie zbiornika bezodpływowego szamba syfon odcięcie zapachów

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam podłączone szambo 10m3 do domu, po drodze do szamba jest studnia, cały układ posiada odpowietrznik na dachu. Niestety zapachy cofają się do domu, gdyż na górze nie ma jeszcze łazienki skończonej (brak syfonu w miejscu gdzie będzie WC) oraz na dole jest łazienka z niskim brodzikiem i tam nie ma syfonu. Dostałem radę żeby zamontować na zewnątrz budynku jeden duży syfon z 4 kolanek, który odetnie zapachy i nie będą się cofać do domu. Czy ktoś ma takie rozwiązanie i czy to się sprawdza ? Dodam, że dodałem odpowietrzniki na zewnątrz - widoczne na zdjęciach, ale zapach i tak przedostaje się do domu.

Pozdrawiam

image.jpeg

ODPOWIETRZENIE_KANALIZACJI.jpg

Tam gdzie nie masz syfonów daj korki na rurę pcv, Co do brodzika to z tego co wiem to każdy brodzik musi mieć syfon, może nie wiesz że jest.

Ten syfon na zewnątrz to nie wiem czy jest dobry pomysł bo może się zapychać poprzez osadzanie się pozostałości gęstszych z ... 🙂 wiesz chyba co mam na myśli.

W dniu 26.08.2024 o 17:26, henrykow napisał:

Tam gdzie nie masz syfonów daj korki na rurę pcv, Co do brodzika to z tego co wiem to każdy brodzik musi mieć syfon, może nie wiesz że jest.

Ten syfon na zewnątrz to nie wiem czy jest dobry pomysł bo może się zapychać poprzez osadzanie się pozostałości gęstszych z ... 🙂 wiesz chyba co mam na myśli.

Jest korek PCV i jeszcze zawinięty folią, a zapach czuć.

Spływ od brodzika czyściłem kilka razy i syfon jest, ale nie taki z kolankiem żeby w nim stała woda - tak jak syfon jest w zlewie. Bo przez zlew zapachy się nie cofają.

2 godziny temu, Sylwester1987 napisał:

Spływ od brodzika czyściłem kilka razy i syfon jest, ale nie taki z kolankiem żeby w nim stała woda - tak jak syfon jest w zlewie. Bo przez zlew zapachy się nie cofają.

Bo brodzik ma całkiem inny syfon niż ten który widać w zlewie. Coś takiego jak poniżej.

Syfon-do-brodzika-mega-niski-4cm-fi90-SL

RGB_SyfonNHC_029C.jpg?quality=80

Skoro zapachy czuć z brodzika to może jest źle zmontowany i to jest powód problemu.