zkubinski 26.08.2024 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia Chciałem zadać pytanie czy warto robić montaż okien w warstwie ocieplenia? Czy kiedykolwiek to się zwróci? Bo w sumie z zasady jak stosuje się jakieś rozwiązanie, to robi się po to aby była z tego jakaś korzyść czyli w tym przypadku aby poniesione koszty nam się zwróciły. Przyznam, że sprzedawcom okien już dawno odjechał peron z całym składem, bo za montaż okien w warstwie ocieplenia liczą sobie 30-35% więcej od całkowitej wartości okien. (bo niby tyle kosztuje styropian i kotwy - widzicie w moim oku pociąg?) Więc klasycznie cwaniakom mówię NIE i szukam innego wyjścia. Podczas przeglądania stron natrafiłem na opinie, że przed przyjazdem "majstrów" lepiej w całym otworze okiennym dać styropian XPS i dopiero potem "majstry" mogą montować okna Tylko mam jeszcze do tego pytania: 1. jak gruby ma być ten styropian? 2. na ile taka izolacja okna będzie dobra? 3. jak montować okno? Centralnie w środku czy jak najbliżej zewnętrznej krawędzi muru? 4. jeżeli okno będzie montowane jak najbliżej zewnętrznej krawędzi muru, to czy będą stosowane do tego jakieś kotwy? Czy tylko piana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 27.08.2024 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia Montowałem okna w warstwie ocieplenia, kosztowało to tyle samo co normalnie. Zmień ekipę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 27.08.2024 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia Okna w warstwie ocieplenia montuje się przy ścianie 3W, w ścianie 2W nie widzę sensu. Co do kosztów to faktycznie mogą być większe bo w warstwie ocieplenia fachowo daje się kotwy na wysięgniku (to taka moja nazwa bo nie znam fachowej) i wypoziomowanie okna jest bardziej pracochłonne aniżeli normalnie przy kotwach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zkubinski 31.08.2024 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia W dniu 27.08.2024 o 10:28, gregos11 napisał: Montowałem okna w warstwie ocieplenia, kosztowało to tyle samo co normalnie. Zmień ekipę. masło maślane co to znaczy "kosztowało to tyle samo co normalne"? Nie jest to prawdą, idziesz do sklepu z oknami i chcesz montaż w warstwie ocieplenia, problem jest taki, że w sklepie rozróżniają TYLKO dwa rodzaje montażu: 1. W warstwie ocieplenia - uściślając - wysunięte okno poza mur o 10cm i dookoła tego okna dodają twardy styropian za który liczą sobie kolosalne kwoty, który nigdy w życiu się nie zwróci 2. Montaż w otworze okiennym gdzie okno montowane jest TYLKO na pianę!!! (tak, wiem, wygodne dla sklepu, bo zgarnie kasę praktycznie za nic, a inwestor zostaje z gorącym kartoflem) :) 3. Jakby tego było mało - to dosłownie każdy sprzedawca okien daje podstawowy wariant montażu - czyli montują okna w murze ale jakoś dziwnym zbiegiem okoliczności WSZYSCY zapomnieli o tym, że jest też montaż na konsolach i dosłownie KAŻDY sklep sprzedający okna zarzeka się, ze "od dawna nie montuje się na konsolach" bo rzekomo klienci nie chcą - jak to nie chcą? Skoro CELOWO ludziom oferowane są dwa rodzaje montażu? I Normalnie, że każdy wybierze ten najtańszy!!! Nie znoszę oszustów!!! Więc ludziom wciska się najtańsze rozwiązanie z możliwych czyli montaż w murze bez przedstawienia innych wariantów, na co przeważnie się godzą bo klient w końcu nie musi się znać albo jak ktoś ma kasę, to przepłaca za tzw. "ciepły montaż". co do "zmień ekipę" - to nie da się z kilku powodów 1. Jak w sklepie kupuje się okna to od razu bierze się z usługą montażu - z reguły wygląda to tak, że sklep ma własną ekipę, która ten montaż wykonuje i tutaj już jako klient nie mam wpływu na "wybór" ekipy - poza tym nawet jeśli byłby wybór, to i tak nie ma pewności, że zrobią to zgodnie ze sztuką, bo KAŻDY majster idzie na skróty aby odwalić, zgarnąć kasę, podwinąć kitę i iść do domu 2. Nawet gdybym wybrał ekipę to nie mam gwarancji na nic - nawet na wykonanie poprawnego montażu okien więc moim skromnym zdaniem panie @gregos11 bujasz, bo nie montowałeś "niedawno" okien i coś tu ściemę walisz W dniu 27.08.2024 o 10:59, henrykow napisał: Okna w warstwie ocieplenia montuje się przy ścianie 3W, w ścianie 2W nie widzę sensu. Co do kosztów to faktycznie mogą być większe bo w warstwie ocieplenia fachowo daje się kotwy na wysięgniku (to taka moja nazwa bo nie znam fachowej) i wypoziomowanie okna jest bardziej pracochłonne aniżeli normalnie przy kotwach. Dla mnie to ZAWYŻANIE ceny ze względu na tzw. "pracochłonność" jest zwykłym naciąganiem ludzi!!! - uzasadnij mi jak ta "pracochłonność" wpływa na generowanie większego kosztu robocizny? Czy majster dokłada jakieś dodatkowe materiały na swój koszt? Czyli mam rozumieć, że biorąc jakąś usługę mam wybierać między lipnym wykonaniem usługi, a dobrym wykonaniem usługi? Nawet nie mam gwarancji, że nawet jak "przepłacę" za tą "pracochłonność" to czy usługa zostanie wykonana zgodnie ze sztuką. Ludzie czy wy macie jakikolwiek logiczne myślenie? Później przez takich jak wy, rynek usług jest BYLE JAKI, KAŻDY ma pełną gębę frazesów o tym jakim super majstrem nie jest, długą łapę do brania kasy ale jak przychodzi do wykonania usługi zgodnie ze sztuką i normami, to nagle wszyscy chowają się po kątach!!! Rozbiegają się jak karaluchy w swoją stronę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 31.08.2024 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 3 minuty temu, zkubinski napisał: Dla mnie to ZAWYŻANIE ceny ze względu na tzw. "pracochłonność" jest zwykłym naciąganiem ludzi!!! - uzasadnij mi jak ta "pracochłonność" wpływa na generowanie większego kosztu robocizny? Czy majster dokłada jakieś dodatkowe materiały na swój koszt? Czyli mam rozumieć, że biorąc jakąś usługę mam wybierać między lipnym wykonaniem usługi, a dobrym wykonaniem usługi? Nawet nie mam gwarancji, że nawet jak "przepłacę" za tą "pracochłonność" to czy usługa zostanie wykonana zgodnie ze sztuką. Ludzie czy wy macie jakikolwiek logiczne myślenie? Później przez takich jak wy, rynek usług jest BYLE JAKI, KAŻDY ma pełną gębę frazesów o tym jakim super majstrem nie jest, długą łapę do brania kasy ale jak przychodzi do wykonania usługi zgodnie ze sztuką i normami, to nagle wszyscy chowają się po kątach!!! Rozbiegają się jak karaluchy w swoją stronę!!! Kolego, widzę że jesteś bardzo pobudzony w ten sobotni poranek a jest weekend trzeba się cieszyć i radować bo to ostatni dzień wakacji , weź dzieci idź na miły spacer, do kina itp a nie będziesz się tu dołował. Tak się tu chwalisz znawcą tematu a nie masz pojęcia ile czasu trzeba poświęcić na montaż w ścianie a ile na poza nią a do tego dochodzi jeszcze inny wariant tzw ciepły montaż i gdzie tu widzisz naciąganie ludzi?? Materiały swoją drogą ale i czasowo każdy montaż w/w trwa różnie a to potem wpływa na koszt usługi. Pytasz czy montaż okien w warstwie ocieplenia się kiedykolwiek zwróci, a ja Ci powiem że zwrócić to może Ci się posiłek dobrze niestrawiony bo dla mnie to pytanie laika a nie kogoś który uważa się na znawcę tematu. Co do wyboru montażu/usługi pisząc znowu jakieś niewiarygodne doznania (nie wiem skąd Ty to bierzesz) bo nie słyszałem aby jakiś wykonawca miał w swojej ofercie byle jaką (lipną) usługę i super usługę. A co Ty masz do mnie?? Co ja jestem wykonawcą? ja mam wpływ na rynek usług? Zarzucam mi brak logicznego myślenia a widzę że to Tobie jego stanowczo brakuje bo ktoś nadepną Ci na odcisk i teraz tu wylewasz swoje żale na mnie/na Nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 31.08.2024 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2 godziny temu, zkubinski napisał: więc moim skromnym zdaniem panie @gregos11 bujasz, bo nie montowałeś "niedawno" okien i coś tu ściemę walisz Jak wiesz lepiej, to nie ma problemu 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts