sigielki 08/27/24 07:04 PM Zgłoś naruszenie Share Posted August 27 dzień dobry Zdaje sobie sprawę że ktoś już poruszył tę kwestię, ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi. Poddasze nieużytkowe "wygląda" tak: -podloga z desek przykręconych do belek stropowych, miedzy belkami wata szklana, pod wata płyty katon-gips (sufit piętra) -dach - blachodachówka położona na krokwiach, pod blachodachówka folia paraizolacyjna, krokwie szerokie na około 19 cm. Chciałbym zrobić izolację poddasza, do krokwi przykręcę sznurki żeby zrobić szczelinę miedzy folia paraizolacyjną a wata szklaną no i dam watę szklaną między krokwiami. Jaką dać watę , jaką grubość, im grubsza tym lepsza? Co dać na krokwie żeby zakryć watę? czy nic nie dawać? Czy robić jakąś wentylację jężeli zakryję watę? Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mareks77 08/27/24 07:30 PM Zgłoś naruszenie Share Posted August 27 Czy na pewno pod blachodachówką jest folia paroizolacyjne czy też zaszła pomyłka i jest tam folia paroprzepuszczalna czyli membrana. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henrykow 08/27/24 07:39 PM Zgłoś naruszenie Share Posted August 27 Z fotki widać że to membrana, autor się najwyraźniej pomylił. Skoro krokwie mają wysokość 19 cm to daj wełnę grubości 15 cm spokojnie wystarczy na poddasze nieużytkowe. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sigielki 08/28/24 02:57 PM Author Zgłoś naruszenie Share Posted August 28 6 minut temu, Mareks77 napisał: Czy na pewno pod blachodachówką jest folia paroizolacyjne czy też zaszła pomyłka i jest tam folia paroprzepuszczalna czyli membrana. dzięki, tak na krokwiach jest folia paroprzepuszczalna. Wiedziałem że jakoś tak ale nie do końca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaizen 08/28/24 03:34 PM Zgłoś naruszenie Share Posted August 28 Jak nie grzejesz strychu, to po co termoizolacja na połaci? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mareks77 08/28/24 03:39 PM Zgłoś naruszenie Share Posted August 28 Jeśli krokwie mają wymiar 19 - 20cm to pomiędzy nie tak jak powiedział poprzednik daj wełnę 15 - 18cm na sznurkach. a następnie stelaż, na to folia paroszczelna klejona taśmą obustronnie klejącą a potem płyty KG. Jeżeli poddasze nie będzie uzytkowane tylko ma być ocieplone i typową graciarnią to po ociepleniu prace zakończyć folią paroszczelną. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henrykow 08/28/24 07:21 PM Zgłoś naruszenie Share Posted August 28 4 godziny temu, sigielki napisał: dzięki, tak na krokwiach jest folia paroprzepuszczalna. Wiedziałem że jakoś tak ale nie do końca Nie folia tylko membrana paroprzepuszczalna😉 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
henrykow 08/28/24 07:26 PM Zgłoś naruszenie Share Posted August 28 3 godziny temu, Mareks77 napisał: Jeśli krokwie mają wymiar 19 - 20cm to pomiędzy nie tak jak powiedział poprzednik daj wełnę 15 - 18cm na sznurkach. a następnie stelaż, na to folia paroszczelna klejona taśmą obustronnie klejącą a potem płyty KG. Jeżeli poddasze nie będzie uzytkowane tylko ma być ocieplone i typową graciarnią to po ociepleniu prace zakończyć folią paroszczelną. Tylko po co stelaż skoro ma to być nieużytkowe poddasze. Ja dałbym wełnę wzdłuż krokwi i na to w poprzek ułożył folię, ewentualnie może to przykryć płytą 1 cm osb albo płytą panelową którą można nieraz kupić w bardzo dobrej cenie. Ja taką kupiłem która pochodziła z odzysku. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sigielki 09/03/24 05:07 PM Author Zgłoś naruszenie Share Posted Tuesday at 05:07 PM DZiękuję wszystkim. Chyba wiem jak robić. Kupuję watę i czekam aż się skończą upały, bo nie da się wejsc na strych (po to między innymi chcę to zrobić). Przepraszam jeszcze, moglibyście polecić watę? Chyba wszystkie podobne, ale może na coś zwrócić uwagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mareks77 09/03/24 09:10 PM Zgłoś naruszenie Share Posted Tuesday at 09:10 PM Jaljepiej rób to zimą lub jesienią gdy będzie zimno. Tak czy inaczej przy wełnie szklanej czy skalnej musisz się ubrać w czapkę, okulary i długi rękaw. Sznurki dobrze i szybko jest zakładać takerem nie na gwoździe ale na zszywki tapicerskie. Po rozwinięciu wełny z belki pozostaw ją ja kilka minut aby się rozszeżyła to pierwotnych fabrycznych wymiarów. Z praktyki wiem że nie zawsze 18cm itp uzyskuje takie wymiary więc dla 20cm krokwii będzie OK. Po założeniu wełny zasłoń całość folią paroszczelną. Koszt to znikomy ale poddasze będzie składzikiem lub dostępnym innym magazynem bez zbędnego pylenia. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts