Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenia poddasza użytkowego

Wojciechbor

Recommended Posts

Cześć,

Mam dom z 2000 roku, na którym jest poddasze użytkowe, które do tej pory służyło jako składzik. Kilka lat temu doprowadziłem tam 2 kaloryfery, ale do tej pory z nich nie korzystałem. Rodzina rośnie więc, chciałbym wydzielić tam pokój, ale zastanawiam się jak naprawić ocieplenie tego poddasza, ponieważ latem jest tam za gorąco. Patrząc od strony dachu wygląda to tak: Dachówka ceramiczna -> membrana -> wełna -> płyty GK. Zastanawiam się na dwoma opcjami:

1. Wstrzyknięcie/nadmuchanie wełny celulozowej w obecną wartswę wełny. Małoinwazyjna praca, ponieważ do wykończenia będą otwory które służyły do wdmuchania celulozy. Jednak mam takie wątpliwości: czy wełna celulozowa którą wdmucham, nie wypchnie mi membrany pod dachówki co spowoduje złą wentylacje dachu? Jak z palnością takiej wełny?

2. Folia Aluthermo - czy można ją nakładać bezpośrednio na płyty GK? Czy nie zatrzymam wtedy wilgoci między tą folią a dachówką? Czyli wtedy wilgoć zatrzymałaby się w wełnie i płytach GK.

Planuje jeszcze założyć tam klimatyzację, ale chciałbym też zaizolować te poddasze przy okazji. 

Jeżeli macie inne sposoby na poprawę izolacji to chętnie wysłucham.

Według projektu jest tam 15 cm wełny. Musiałbym to zweryfikować naocznie. Ale mam obawę że po prawie 25 latach to wełna jest już w opłakanym stanie. 
Jest też opcja ściągnięcia wszystkich płyt GK i położenia nowej wełny, no ale jest to najbardziej inwazyjna metoda i pewnie najdroższa.

• 4 weeks później...

Jako docieplenie możesz rozważyć zastosowanie nadmuchu z wełny sklanej Granrock Super. 
Jeżeli natomiast masz tylko 15cm to rozważyłbym ściagnięcie płyt gk i dołożenie kolejnej warstwy wełny oczwiście pod warunkiem ze ta obecna jest ok . Patrząc na obecne wymogi , zasadnym byłoby zastosowanie ok 25-30cm izolacji.