pioro33 30.08.2024 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia Dzień dobry, chciałbym dostawić komin z pustaków prefabrykowanych do ściany zewnętrznej budynku (dostawiony do ściany zewnętrznej parteru i idący w górę na ścianę szczytową - tak jak zaznaczyłem na zdjęciu niebieską obwódką). Prefabrykaty będą miały kanał z wkładem ceramicznym do kominka i komory wentylacyjne. Całość zostanie postawiona na stopie betonowej będącej poszerzeniem fundamentów (nie jej widać na zdjęciu). Mam wątpliwości odnośnie wykonawstwa: 1. Czy pustaki dosunąć do samej ściany bez żadnego wypełnienia (spoiny pionowej)? Czy dokleić je na zaprawę murarską a może coś innego? Czy zostawić np. 1-2cm pustej przerwy między ścianą a kominem? 2. Czy łączyć komin opaskami (kupionymi lub zrobionymi, wyspawanymi we własnym zakresie) przykręconymi na kołki do ściany? Przykładowo pierwsza opaska przykręcona na wysokości stropu do betonu a druga bliżej szczytu ściany szczytowej ? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 30.08.2024 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia Z kominkiem dałbym sobie spokój bo zobaczysz w przyszłości że to drogi mebel do domu ale jak już o kominie to stawiasz przy samej ścianie bez żadnej szczeliny a do ewentualnego usztywnienia nie musisz stosować żadnych obejm bo to szpeci tylko daje je szpilki w pustaki kominowe w środku. Ewentualnie aby go usztywnić możesz ten komin obmurować pustakiem 12 lub cegłą klinkierową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioro33 02.09.2024 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem. Dla usztywnienia całości dam pręty zbrojeniowe włożone w otwory w rogach pustaków. Jeśli chodzi o objemy przytrzymujące komin do ściany to miałem na myśli po prostu aby zastosować takie coś (w dwóch punktach) w ramach zabezpieczenia aby komin był "przytulony" do ściany. Same obejmy zostałyby zakryte przez styropian elewacyjny więc problem estetyczny żaden. Najbardziej jednak interesowało mnie czy wznosić komin przy samej ścianie i zgodnie z powyższym tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts