Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dostawienie komina systemowego do ściany zewnętrznej budynku - zasady, mocowanie.

Recommended Posts

Dzień dobry,
chciałbym dostawić komin z pustaków prefabrykowanych do ściany zewnętrznej budynku (dostawiony do ściany zewnętrznej parteru i idący w górę na ścianę szczytową - tak jak zaznaczyłem na zdjęciu niebieską obwódką). Prefabrykaty będą miały kanał z wkładem ceramicznym do kominka i komory wentylacyjne. Całość zostanie postawiona na stopie betonowej będącej poszerzeniem fundamentów (nie jej widać na zdjęciu).

Mam wątpliwości odnośnie wykonawstwa:
1. Czy pustaki dosunąć do samej ściany bez żadnego wypełnienia (spoiny pionowej)?
Czy dokleić je na zaprawę murarską a może coś innego?
Czy zostawić np. 1-2cm pustej przerwy między ścianą a kominem?

2. Czy łączyć komin opaskami (kupionymi lub zrobionymi, wyspawanymi we własnym zakresie) przykręconymi na kołki do ściany?
Przykładowo pierwsza opaska przykręcona na wysokości stropu do betonu a druga bliżej szczytu ściany szczytowej ?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.dostawienie komina.jpg

Z kominkiem dałbym sobie spokój bo zobaczysz w przyszłości że to drogi mebel do domu ale jak już o kominie to stawiasz przy samej ścianie bez żadnej szczeliny a do ewentualnego usztywnienia nie musisz stosować żadnych obejm bo to szpeci tylko daje je szpilki w pustaki kominowe w środku.

Ewentualnie aby go usztywnić możesz ten komin obmurować pustakiem 12 lub cegłą klinkierową.

Dziękuję za odpowiedź.
Rozumiem. Dla usztywnienia całości dam pręty zbrojeniowe włożone w otwory w rogach pustaków. Jeśli chodzi o objemy przytrzymujące komin do ściany to miałem na myśli po prostu aby zastosować takie coś (w dwóch punktach) w ramach zabezpieczenia aby komin był "przytulony" do ściany. Same obejmy zostałyby zakryte przez styropian elewacyjny więc problem estetyczny żaden. Najbardziej jednak interesowało mnie czy wznosić komin przy samej ścianie i zgodnie z powyższym tak zrobię.