Jarek.P 26.01.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Tak, wiem, temat był juz na forum tyle razy, że trudno napisać coś nowego, ale mimo wszystko spróbuję, bo parę rzeczy wydaje mi się dziwnych. We wczesniejszych wątkach na temat tymczasowych ogrodzeń forumowicze są zgodni: drewniane słupki, siatka leśna i to ma być takie najtańsze ogrodzenie. Cena siatki leśnej jest atrakcyjna, fakt, ale moje pytanie dotyczy słupków. Skąd wziąć takie za 3zł/słupek, o których jak widzę piszą forumowicze? Dziś obdzwoniłem parę tartaków oraz jedno nadleśnictwo, z tartaku o tanich słupkach mozna zapomnieć, w nadlesnictwie metr przestrzenny "papierówki" kosztuje 79zł +VAT, a ponieważ metr przestrzenny dotyczy luźno ułożonego sągu drewna, taki metr słupków 2,40 długich to byłoby jakieś 10-15 sztuk, co daje cenę słupka raczej mało atrakcyjną. Czy ja gdzieś popełniam błąd w rozumowaniu? Drugie pytanie: jak długo wytrzyma w ziemi taki sosnowy słupek? Czy 4-5 lat jest realne? To samo pytanie mam odnośnie siatki lesnej - ona wygląda na strasznie delikatną, a że miejscowa dzieciarnia będzie ją próbowała forsować raczej nie mam złudzeń. Jak taka siatka wygląda po próbie przejścia przez nią? Tak tragicznie jak mi się wydaje? Ogrodzenie jakieś muszę zrobić, bo działkę mam zadrzewioną, a ponieważ w okolicy budów jest sporo, nie chciałbym, żeby moje drzewa stały się lekarstwem na ceny drewna w tartaku I przy okazji: może ktoś poda namiary na sensownego wykonawcę takich tymczasowych ogrodzeń z okolic Marki, Białołęka? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 26.01.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Zrób jak ja. Stemple w ziemię i do nich siatka. Akutat metalowa, bo ma chronić działkę a nie tylko spełniać wymagania "mania" ogrodzenia budowy. Skoro masz las wokół domu, więc nie będziesz tam robił klinkierów i kutych ogrodzeń.Siatka tam będzie docelowym ogrodzeniem.Możesz od razu ją wymurować z cokolikiem i metalowymi słupkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_s 26.01.2005 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 odkup od kogoś stemple, ktore zostały mu po budowie - jest wiele ogłoszeń na forum za 2-3 zł. - będa w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.01.2005 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Zrób jak ja. Stemple w ziemię i do nich siatka. Akutat metalowa, bo ma chronić działkę a nie tylko spełniać wymagania "mania" ogrodzenia budowy. Skoro masz las wokół domu, więc nie będziesz tam robił klinkierów i kutych ogrodzeń. Siatka tam będzie docelowym ogrodzeniem. Możesz od razu ją wymurować z cokolikiem i metalowymi słupkami Odkupenie stempli to dobry pomysł, ale ogrodzenie docelowe z siatki już nie za bardzo, siatka taka normalna powisiała by tam może ze dwa tygodnie Podobnie metalowe słupki, to chodliwe rzeczy, niestety.... Wykonanie ogrodzenia docelowego zostawię sobie na późniejsze czasy, jak juz sąsiedzi się pobudują (przynajmniej jeden chce się zbudować jeszcze w tym roku). J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 26.01.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Powtórzę się. Zrób jak ja. Metalowa siatka na czas montażu wiązana drutem a potem do każdego stempla 7-8 gwoździami.Tak szybko jej nie zdejmą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 26.01.2005 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Jeżeli masz "dojscia"w zakładach papierniczych załatw sobie susznik albo jeszcze lepiej sito.Te materiały po eksploatacji są traktowane jako odpad a na ogrodzenie super sie nadaje.Ja u siebie dałem na 2m wysoko i drugi koniec wkopałem w ziemie i mam sw.spokójJak pisałem sito lepsze bo lżejsze.W mojej okolicy co druga budowa jest takim czyms grodzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 26.01.2005 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Jeżeli masz "dojscia"w zakładach papierniczych załatw sobie susznik albo jeszcze lepiej sito. Jak takie coś wygląda? Bo dojść do papierni nie mam, ale jesli to by było cos interesującego, pokombinowałbym... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 26.01.2005 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Moja ocynkowana siatka juz rok sobie stoi na stemplach. Wszystko zależy od okolicy. Żeby stemple dłużej postały unikaj jodły (jest mało żywiczna) i opal ich końce w dogasającym ognisku - taka nadwęglona warstwa utwardza drewno i działa jak impregnat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 27.01.2005 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Sito papiernicze jest to cos jakby tkanina upleciona z żylki i jest kolorowe(akurat w mojej okolicy czerwone )jest cienkie.Natomiast susznik jest to cos jak filc o szer.ok 6m ale to zalezy od szerokosci maszyny papierniczej ,jest gruby i cięzki ale łatwiej go zdobyć.Ja za przysłowiową "flaszke"ogrodziłem ok 170mb działki.Pociąłem go na 2m odcinki i przybiłem do słupków,ze względu na ciężar przybiłem na góre żerdż i tak sobie to stoi juz drugi rok Nikt mi nie zagląda przez płot pies nie wychodzi i jest cool. Ps.Zapomniałem dodać że u lesniczego kupowałem żerdzie po ok.3do4zl za sztuke niektóre byly tak grube ze wycinałem 3 słupki po 2,8m a z czuba robiłem góre ogrodzenia,oczywiscie drewno jest surowe i trzeba korować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenowo 27.01.2005 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Mam tez od dwoch lat ogrodzenie z siatki lesnel.Poniewaz mieszkam bezposrednio przy lesie, chroni ono rowniez moje drzewka przed zwierzyna.Slupki dawalem debowe. Wedlug sasiada lesniczego spokojnie moze to postac ze dwadziescia lat.Wzdluz ogrodzenia bedzie zywoplot ktory ma przerosnac ta siatke.Tak wiec nawet kiedy slupki zaczna sie sypac siatka bedzie w zywoplocie i nie dom przejscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 27.01.2005 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 My mamy tymczasowe z siatki leśnej - słupki na siatkę mamy częściowo z własnej wycinki, plus kupione na forum - wystarczą takie koło 2,3m - a te można kupić za 2zl - używane. Siatka po około 4,3 zl za mb. Jest bardzo mocna, oczywiście pokonać sie ją da jak ktoś chce - tak jak każdą siatkę. My mocowalismy sami - słupki na 70 cm w ziemię i dobrze ubić, można dać trochę kamieni ; potem siatka do słupków na drut wiązałkowy w kilku miejscach. Stoi do dziś. Leśnicy mówią ,że korzystają z tej samej siatki latami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts