Miesięcznik Murator ONLINE

Jump to content

Wyrównywanie scian po kuciu

ag25

Recommended Posts

Część pisze gdyż potrzebuję Waszej wiedzy i pomocy przy ścianach. Mam ogólny remont mieszkania, po ściągnięciu boazerii, musiałem też powyciągać stare ościeżnice z ściany.

1 Po ciągnięciu boazerii pokazały się ściany, głównie betonowe i z pustaka lekkiego, pokryte tynkiem- oczywiście przed dalszymi pracami należy zagipsować dziury po kołkach i zastosować grunt - czy ma być to grunt głęboko penetrujący czy jakiś inny (czy po zastosowaniu gruntu mogę już nakładać gładź, czy coś jeszcze muszę dać na ścianę) ? 

2 (zdjęcie 1 ) Widzicie róg ściany test to połączenie betonu z ścianą z pustaków (jest on ścięty a chce go wyprostować, aby był kont prosty), jak to zrobić, przyłożyć deskę do ściany i ubytek uzupełniać gipsem , czy czymś na bazie gipsu (gdyż budowlany zasycha w 5 min ) ? 

3 Jak widzicie , (zdjęcie 1 ) na dole po prawej stronie mam betonowy próg - muszę go usunąć , problem w tym jakie narzędzia zastosować aby nie pyliło (szlifierka z tarczą odpada)?

4 Jak widzicie zdjęcie nr 3 i 4 , podczas usuwania ościeżnicy były duże ubytki w pustaku, wstępnie uzupełniłem je gipsem budowlanym, teraz będę równał gipsem szpachlowym.

Pytanie mam, ponieważ ściany są pokryte farba akrylową to zawsze coś gipsu najdzie na nie , czy dobrze było by gruntować trochę ściany , i czym usuwać nadmiar gipsu jakim urządzeniem ?

5 Proszę o opinie co czy warto zakupić urządzanie wielofunkcyjne jak na obrazku , akurat jeśli chodzi o Yato to jest dość dużo akcesoriów do niego, jak brzeszczoty do metalu lepszej wytrzymałości, a muszę jeszcze powyrzynać resztki ościeżnic co zostały, a szlifierką nie wszędzie się wjedzie, jakie macie opinie o takim urządzeniu wielofunkcyjnym ?

1.jpg

4.jpg

3.jpg

yato-yt-82220-2-45544-f-sk7-w780-h554_3.webp