MagnetoX 01.09.2024 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września Witam wszystkich, Mam pytania dotyczące elewacji. Mam wykonaną elewację z tynku nanosilikonowego Greinplast TNB. Niestety zmieniła się trochę koncepcja przy wejściu do domu, gdzie jest położony właśnie ten tynk na bardziej ozdobne panele kwarcowe. Wykonawcy, z którymi się spotkałem sugerują zaciągnięcie tego tynku TNB klejem i wklejenie siatki. Niestety od firmy Greinplast otrzymałem info, że najbezpieczniej będzie ten tynk najpierw usunąć. Stąd pytania: 1. Czy nakładał ktoś z was klej i siatkę bez szlifowania tynku silikonowego, nanosilikonowego ? 2. Czym ewentualnie można zeszlifować ten tynk nie uszkadzając siatki ? 3. Czy jest jakaś metoda na wyprostowanie ściany (nie jest to duża ściana - dotyczy cokołu piwnicy) na której jest już siatka i klej ale nie jest to idealnie zrobione ? Czy jakieś zaprawy wyrównujące można w ogóle stosować na siatkę i klej czy ciężar spowoduje, że to się nie będzie trzymać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 01.09.2024 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września Weź pod uwagę że wszędzie pracują ludzie. Krócej lub dłużej ... Lepsi lub gorsi ... Doradztwo techniczne w zakresie rozwiązań elewacyjnych firmy greinplast, ewentualne dopuszczenia rozwiązań alternatywnych etc: Jan Pilch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 01.09.2024 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września Odpowiedzi w punktach 1) tak - zdarzało się 2) po co 3) klej do warstwy zbrojącej razem z siatką ale ten: Sto levell uni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagnetoX 01.09.2024 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września Dzięki. Rozmawiałem właśnie z doradcą technicznym ale nie P. Janem. 1. Czy przed położeniem kleju i siatki gruntowaliście jeszcze istniejący tynk ? 2. Jak nie da rady na tynk to wtedy nic innego chyba nie pozostaje. 3. Ile mm można nadłożyć tego Sto Levell Uni. Czy do tego białego kleju wymagane są jakieś specjalne warunki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 01.09.2024 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 44 minuty temu, MagnetoX napisał: Dzięki. Rozmawiałem właśnie z doradcą technicznym ale nie P. Janem. 1. Czy przed położeniem kleju i siatki gruntowaliście jeszcze istniejący tynk ? nie, zmycie samo. 2. Jak nie da rady na tynk to wtedy nic innego chyba nie pozostaje. 3. Ile mm można nadłożyć tego Sto Levell Uni. Czy do tego białego kleju wymagane są jakieś specjalne warunki ? nie są, KT mówi jedno, a to co wyprawiają chłopcy zajmujacy sie elewacjami na budynkach prefabrykowanych z tym klejem - to drugie. cala ta prefabrykacja jest krzywa jak ... i miejscowe stosowanie rzedu 20-30mm też nikogo nie szokuje. nie wolno, nie wg wytycznych, ale działa. taki "klej ostatniej szansy" jezeli chodzi o grubosci. przy naprawach elewacji, gdy obraz nedzy i rozpaczy z powodu krzywizn - tez level uni robi robote. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagnetoX 01.09.2024 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września Super. Dzięki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts