Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego aż 7 metrów !!

shrek

Recommended Posts

zobacz jakiego rodzaju jest ta Twoja droga - główna,dojazdowa, zbiorcza bo m.in.od rodzaju drogi uzalezniona jest linia zabudowy, byc moze w planie miejscowego zagospodarowania terenu jest ta droga poszerzona przez co zmienia swój charakter i taka decyzja. a jak inne domy przy tej ulicy maja linie zabudowy?

zawsze się mozesz odwołać od decyzji do WKO poprzez gmine

czasem jest tak, że piewrsze domy powstaja wg planu z lpoczątku lat 90, potem gmina zmienia plan i zmieniaja się warunki zabudowy. ja mam tak, że mój dom powstaje jako ostatni na ulicy i wszystkie domy maja linie zabudowy 10m a mój ma 6m bo zmienił się plan zagospodarowania terenu na tym obszarze, choć uważam, że powinien tez mieć 10m bo faktycznie trochę śmiesznie to wygląda

A czasem jest tak, że plan ustalany jest ot tak sobie "bo wszędzie planujemy 7 m to i tu niech tyle będzie". My mamy drogę wąziutką, 3,5 m, ale jest to nasza droga prywatna (należy do 3 kolejnych działek), w planach jej w ogóle nie ma, jako drogi, przyszłe drogi są wytyczone inaczej. Sąsiedzi mają budynek gospodarczy w granicy z tą drogą, kolejni sąsiedzi dom w granicy (to bardzo stare zabudowania). Ale 7-metrową linię zabudowy oczywiście ustalono. Z czego to wynikało, nie mam pojęcia :-?

a wg mnie min. odległość może wynosić 3m a zazwyczaj jest 4m, choć linia zabudowy może byc i 10m od drogi - wszystko zalezy od PZPT

:o Co to jest PZTP? :o Czy masz na myśli MPZP? = miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego?

shrek pisze, że dostał WZ, to znaczy, że w Gminie nie ma ważnego planu miejscowego, a ustalenia WZ wynikają, lub wynikać powinny z analizy urbanistycznej i opinii poszczególnych instytucji i organów, wymienionych w ustawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym. :-? :)

Przyczyn może być wiele (np. plan zwiększenia szerokości drogi, połozenia kanalizacji itp.). Najlepiej spytaj się w gminie

:-? :) Zgadza się, ale ... można z Gminą podyskutować.

:o :-? USTAWA z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (Tekst jednolity: Dz. U. z 2004 r. Nr 204, poz. 2086)

"Art. 43. 1. Obiekty budowlane przy drogach powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni co najmniej: ... Na terenie zabudowy miast i wsi - Droga ogólnodostępna

a) krajowa - 10m,

b) droga wojewódzka - 8m,

c) droga gminna - 6m."

Pozdrowienia :o

• 3 months później...
Przyczyn może być wiele (np. plan zwiększenia szerokości drogi, połozenia kanalizacji itp.). Najlepiej spytaj się w gminie

:-? :) Zgadza się, ale ... można z Gminą podyskutować.

:o :-? USTAWA z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (Tekst jednolity: Dz. U. z 2004 r. Nr 204, poz. 2086)

"Art. 43. 1. Obiekty budowlane przy drogach powinny być usytuowane w odległości od zewnętrznej krawędzi jezdni co najmniej: ... Na terenie zabudowy miast i wsi - Droga ogólnodostępna

a) krajowa - 10m,

b) droga wojewódzka - 8m,

c) droga gminna - 6m."

Pozdrowienia :o

a co jesli na calej ulicy domy (10 sztuk) stoja niecale 3 metry od drogi?

czy musze dom stawiac te 6 metrow?

czy moge tak jak inni?