Lukasero 03.09.2024 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września Dzień dobry, budujemy dom z prefabrykatów keramzytobetonowych, mam w planach na zimę chociaż wykonać elewację zewnętrzną żeby jakiekolwiek ocieplenie było. Dodam że jestem kompletnie zielony, będziemy próbować wykonywać to własnymi siłami, dopiero zaczynam zbierać informację i już natrafiłem na dużo nieścisłości odnośnie między innymi cokołu. Dom postawiony jest na płycie fundamentowej która od zewnątrz zakończona jest styropianem hydrostyr 10 cm, tak jak na zdjęciach. Czy na taki hydrostyr należy nałożyć jakiś dysperbit, czy siatkę, klej i tynk mozaikowy ? W przypadku nawet zwykłej siatki i kleju to taki styropian trzeba odkopać na określoną głębokość i nałożyć głębiej czy tylko to co wystaje z ziemi? Co z folią kubełkową bo również informację mam sprzeczne, większość osób twierdzi że nie ma takiej potrzeby natomiast producent hydrostyru sam piszę : Pamiętaj o tym że, Hydrostyr Genderka należy oddzielić od gruntu warstwą zbrojącą i izolacją przeciwwilgociową lub izolacją w postaci folii kubełkowej. Pełne płyty powyżej linii gruntu należy mocować mechanicznie do ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 03.09.2024 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 3 godziny temu, Lukasero napisał: Dzień dobry, budujemy dom z prefabrykatów keramzytobetonowych, mam w planach na zimę chociaż wykonać elewację zewnętrzną żeby jakiekolwiek ocieplenie było. Dodam że jestem kompletnie zielony, będziemy próbować wykonywać to własnymi siłami, dopiero zaczynam zbierać informację i już natrafiłem na dużo nieścisłości odnośnie między innymi cokołu. Dom postawiony jest na płycie fundamentowej która od zewnątrz zakończona jest styropianem hydrostyr 10 cm, tak jak na zdjęciach. Czy na taki hydrostyr należy nałożyć jakiś dysperbit, czy siatkę, klej i tynk mozaikowy ? W przypadku nawet zwykłej siatki i kleju to taki styropian trzeba odkopać na określoną głębokość i nałożyć głębiej czy tylko to co wystaje z ziemi? Co z folią kubełkową bo również informację mam sprzeczne, większość osób twierdzi że nie ma takiej potrzeby natomiast producent hydrostyru sam piszę : Pamiętaj o tym że, Hydrostyr Genderka należy oddzielić od gruntu warstwą zbrojącą i izolacją przeciwwilgociową lub izolacją w postaci folii kubełkowej. Pełne płyty powyżej linii gruntu należy mocować mechanicznie do ściany. Co nieco o strefie cokołu Cokoły - problematyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts