vwrafi 09/03/24 09:55 AM Zgłoś naruszenie Share Posted Tuesday at 09:55 AM Witam. Kupiłem mieszkanie, w którym z jednych pokoi nie ma drzwi, ale jest ościeżnica bez zawiasów. Od przodu ościeżnicy są dwa otwory na każdy zawias, ale jest jeszcze dodatkowo z boku miejsce na śrubę imbusową. Czy ktoś wie co to może być za zawias? Są dwa takie, na górze i na dole. Załączam zdjęcia otworów na zawias oraz gotowe zawiasy w jednej z ościeżnić. I drugie pytanie, czy te zawiasy są na standardowej wysokości? Chciałbym na razie kupić używane drzwi, lecz nie wiem czy jest sens jeździć i sprawdzać jeśli te moje miejsca na zawiasy są na niestandardowych wysokościach. Pierwsza dziura z dolnego zawiasu zaczyna się na 27cm a druga kończy na 30cm. Pierwsza dziura z górnego zawiasu zaczyna się na 175cm a druga kończy na 178cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
finlandia 09/03/24 09:44 PM Zgłoś naruszenie Share Posted Tuesday at 09:44 PM Rozstaw zawiasów liczy się od górnej przylgi (wrębu) do miejsca w którym zawias skrzydłowy styka się z ościeżnicowym. U Ciebie wygląda ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vwrafi 09/04/24 09:50 AM Author Zgłoś naruszenie Share Posted Wednesday at 09:50 AM 12 hours ago, finlandia said: Rozstaw zawiasów liczy się od górnej przylgi (wrębu) do miejsca w którym zawias skrzydłowy styka się z ościeżnicowym. U Ciebie wygląda ok. Dziękuję. A te zawiasy jak wyszukać? Szukam, szukam i raczej nic takiego nie widzę. One mają jakąś nazwę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
finlandia 09/04/24 07:58 PM Zgłoś naruszenie Share Posted Wednesday at 07:58 PM Ja wpisałem w wyszukiwarkę "zawias do ościeżnicy regulowanej" i mi wyskoczyło dużo propozycji - od kilku do kilkunastu zł. Przykładowo: https://allegro.pl/oferta/oprawa-zawiasu-oscieznicy-regulowanej-z-zawiasem-9948182920?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17961365662&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwiuC2BhDSARIsALOVfBIqonLYzjJR4a7a0qAGJzmC0gTzqhwbovIIEdW81ygVoqFRdTXXXN0aArc6EALw_wcB https://simteq.pl/do/item/002451/Zawias-do-drzwi-wewnetrznych-VARIANT-V-3400-WF---c?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwiuC2BhDSARIsALOVfBIqhu-etVRQ9DMmtp40KoTcOzMQ3F7CawC7NrM6g65wGey2WOcpixUaAgkvEALw_wcB Droższa będzie przesyłka, więc poszukałbym zwykłego sklepu metalowego/ z okuciami i tam pomogą wybrać, ew. można wykręcić stary na wzór. Ps. U siebie w sklepie mam sporo takich cudeniek - jakby ktoś przyszedł z ulicy to bym go poratował. I ostatnia propozycja: na śmietniku znajdziesz wyrzucane ościeżnica. Tam będą zawiasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vwrafi 09/05/24 09:08 AM Author Zgłoś naruszenie Share Posted Thursday at 09:08 AM 13 hours ago, finlandia said: Ja wpisałem w wyszukiwarkę "zawias do ościeżnicy regulowanej" i mi wyskoczyło dużo propozycji - od kilku do kilkunastu zł. Przykładowo: https://allegro.pl/oferta/oprawa-zawiasu-oscieznicy-regulowanej-z-zawiasem-9948182920?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17961365662&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwiuC2BhDSARIsALOVfBIqonLYzjJR4a7a0qAGJzmC0gTzqhwbovIIEdW81ygVoqFRdTXXXN0aArc6EALw_wcB https://simteq.pl/do/item/002451/Zawias-do-drzwi-wewnetrznych-VARIANT-V-3400-WF---c?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwiuC2BhDSARIsALOVfBIqhu-etVRQ9DMmtp40KoTcOzMQ3F7CawC7NrM6g65wGey2WOcpixUaAgkvEALw_wcB Droższa będzie przesyłka, więc poszukałbym zwykłego sklepu metalowego/ z okuciami i tam pomogą wybrać, ew. można wykręcić stary na wzór. Ps. U siebie w sklepie mam sporo takich cudeniek - jakby ktoś przyszedł z ulicy to bym go poratował. I ostatnia propozycja: na śmietniku znajdziesz wyrzucane ościeżnica. Tam będą zawiasy. Super, dziękuję bardzo, rzeczywiście wysyłka droższa niż sam produkt. Podejdę lokalnie do sklepu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts