Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak (czym) wyczyścić szybę kominka

MaBi

Recommended Posts

Witam

interesują mnie sposoby czyszczenia szyby kominka - nie chodzi mi o zakup specjalnego płynu. Słyszałe, że ponoć bardzo dobre efekty uzyskuje się ... i tu nie pamietam czy mleczkiem do glazury czy był to inny ale powszechnie używany środek. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie w tej dziedzinie albo wiedze to proszę o odpowiedź

Sorry - nie chciałeś o specjalnym płynie - to będę zgodny z literą ale nie z duchem ;-) Uważam że najlepsza jest specjalna pianka (ale nie płyn ;) ) Nie tylko zmywa - ale jeszcze dodatkowo - nie spływa tak bardzo. Bo z normalnym płynem to jest ten największy problem że ścieka - szyba jest pionowa (i nie da się jej położyć ;-) )- więc musi spływać. A najlepiej by było gdyby przez chwilę nie spływała i trochę rozpuściła okopcenie na szybie. I dlatego pianka jest lepsza.

Pozdrawiam

Wszystkie środki do czyszczenia okopconej szyby( i przypaleń) zawierają sodę żrącą, czyli wodorotlenek sodu, który rozpuszcza te przypalenia. Ja używam taniego, gęstego płynu do przypalonych powierzchni o nazwie Tytan produkcji poznańskiej Unii. Nakladam szmatką grubą warstwę na okopconą powierzchnię, odczekuję minutę, zmywam gąbką i zaraz wycieram suchą szmatką.

A czy wykorzystując sposób januszka czy babci (nie wiem kto był pierwszy bo babcia nic takiego mi nie poradziła :) ) pozostaje po tej operacji dużo do sprzatania bo obawiam się że jak zacznę jechać popiołem to po czystej szybie będę musiał wziąść się za podłogę a wolałbym załadować drewno i otworzyc piwko

zdecydowanie babci

proszę mnie nie obrażać nie jestam aż taki stary

chi chi chi

ja używam gąbki lekko wilgotnej, tę gąbkę "zamaczam" w popiele (nie gorącym) i taką myję szybę, wszelkie smugi znikają dość szybko a na szybie robi się "maziuga" tę ścieram ręcznikiem papierowym, który służy później do rozpałki

faktem jest że moja szyba brudzi się bardzo rzadko i mało, ja czyszczę tak 2 razy w miesiącu a palę codziennie.

A ja wiem czy mam sie czym chwalić

Tarnava comfort 18 kW

palę brykietami z drewna liściastego (che che che akurat wszystko jest w tych trotach )

ale pewność mam że suche, jednak mnie najczęściej brudzi sie szyba wówczas jak przykręcę dopływ powietrza tak mocno że prawie gaśnie lub za szybko to zrobię

ale jak palę ostrzej to z szyby zchodzi prawie wszystko pozostaje taki lekko brązowy nalot (przeźroczysty)

Co zrobić, żeby ta szyba się tak nie brudziła?

U mnie po jednym dniu już jest czarna jak smoła (tak że i myć mi się odechciewa)?

Fakt, że z upodobaniem zakręcam dopływ powietrza i szyber, tak że drzewo zię tylko żarzy, a ognia nie ma. Ale jak tak nie zrobię, to spalam dwa razy więcej drewna, a skuteczność grzania jest i tak gorsza.

Witam.

Jędrzeju, u Ciebie nie żadna rada nie pomoże, po prostu ograniczając na maxa dostęp tlenu do paleniska zarówno od dołu (czerpnia czy dopływ we wkładzie) jak i od góry (szyber) zawsze będziesz miał szybko brudną szybę.

Pozdrawiam.

Tak też podejrzewłem. Ale jak w takim razie przymykać powietrze, żeby szyba była czysta, a drzewo długo się paliło?

Czy zamykać dopływ, a uchylać szyber, czy odwrotnie?

Witam.

Jędrzeju, u Ciebie nie żadna rada nie pomoże, po prostu ograniczając na maxa dostęp tlenu do paleniska zarówno od dołu (czerpnia czy dopływ we wkładzie) jak i od góry (szyber) zawsze będziesz miał szybko brudną szybę.

Pozdrawiam.

Tak też podejrzewłem. Ale jak w takim razie przymykać powietrze, żeby szyba była czysta, a drzewo długo się paliło?

Czy zamykać dopływ, a uchylać szyber, czy odwrotnie?

Nie da się, ja mam od 5 lat kominek, od dwóch lat przestałam się męczyć z szybą, :( , bo też tak przymykam doplyw na min (mieszkanie małe kominek daje dużo ciepła), czyściłam popiołem ale szyba się porysowała trochę, potem stosowałam różne środki ale właśnie spływało, więc dałam sobie spokój. A teraz ten cały kominek będę chciała komuś odsprzedać. Ktoś chętny?

...A teraz ten cały kominek będę chciała komuś odsprzedać. Ktoś chętny?

Z tego widać jasno (jak przez szybę :D ), że albo się pali sporadycznie i dla przyjemności, albo trzeba raczej stawiać piec kaflowy niż kominek. Póki co może można byłoby wymienić tą szybę na jakiś żeliwny, gustowny odlew... skoro i tak nic nie widać.

• 1 month później...

Są gotowe preparaty. To co sprzedają.

Z domowych samodziełek - silnie alkaliczne, wodorotlenek sodu, KRET - tez zawiera, w ostateczności soda oczyszczona w roztworze. Fabryczne preparaty maja jeszcz ok. 5% etanoloaminy.

Piopiół, jako ścierniwo i też jest alkaliczny.

Nie palić drewnwm iglastym, to pierwsze źródło sadzy.

• 1 month później...
Najlepsze do czyszczenia szyb w kominkach są czyściki Raypath. To są takie "futerkowe" ściereczki prostokątne lub w formie rękawicy. Używam od kilku lat- rewelacja. Nie potrzeba żadnych preparatów chemicznych bo zwilża się ją samą wodą, a brudną się po prostu pierze mydłem biały jeleń. Polecam.