MaBi 26.01.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Witaminteresują mnie sposoby czyszczenia szyby kominka - nie chodzi mi o zakup specjalnego płynu. Słyszałe, że ponoć bardzo dobre efekty uzyskuje się ... i tu nie pamietam czy mleczkiem do glazury czy był to inny ale powszechnie używany środek. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie w tej dziedzinie albo wiedze to proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 26.01.2005 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Sorry - nie chciałeś o specjalnym płynie - to będę zgodny z literą ale nie z duchem Uważam że najlepsza jest specjalna pianka (ale nie płyn ) Nie tylko zmywa - ale jeszcze dodatkowo - nie spływa tak bardzo. Bo z normalnym płynem to jest ten największy problem że ścieka - szyba jest pionowa (i nie da się jej położyć )- więc musi spływać. A najlepiej by było gdyby przez chwilę nie spływała i trochę rozpuściła okopcenie na szybie. I dlatego pianka jest lepsza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 26.01.2005 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 Wszystkie środki do czyszczenia okopconej szyby( i przypaleń) zawierają sodę żrącą, czyli wodorotlenek sodu, który rozpuszcza te przypalenia. Ja używam taniego, gęstego płynu do przypalonych powierzchni o nazwie Tytan produkcji poznańskiej Unii. Nakladam szmatką grubą warstwę na okopconą powierzchnię, odczekuję minutę, zmywam gąbką i zaraz wycieram suchą szmatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 27.01.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 stary sposób naszych babć też się sprawdza super szmatka nawilżona i popiół z kominka- polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 27.01.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 Mr. Muscle w piance. Uzywam 3 rok. OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 28.01.2005 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 dzięki za rady - dzisiaj kupie a jutro spróbuję (jeszce nie wiem co - pewnie to co pierwsze wpadnie mi w ręcę ale oczywiście proponowane przez Was) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivve 28.01.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 od roku stosuje sposob Januszka tzn. popiol z kominka na ciepla szybe ekoliogicznie, tanio i skutecznie.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 28.01.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Che che cheto nie jest sposób januszka tylko babć naszychno chyba że zrobisz że mnie dziadziusia chi chi chija stosuje juz 2 lata nie koniecznie na ciepłą szybe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 28.01.2005 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 A czy wykorzystując sposób januszka czy babci (nie wiem kto był pierwszy bo babcia nic takiego mi nie poradziła ) pozostaje po tej operacji dużo do sprzatania bo obawiam się że jak zacznę jechać popiołem to po czystej szybie będę musiał wziąść się za podłogę a wolałbym załadować drewno i otworzyc piwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 28.01.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 zdecydowanie babciproszę mnie nie obrażać nie jestam aż taki stary chi chi chija używam gąbki lekko wilgotnej, tę gąbkę "zamaczam" w popiele (nie gorącym) i taką myję szybę, wszelkie smugi znikają dość szybko a na szybie robi się "maziuga" tę ścieram ręcznikiem papierowym, który służy później do rozpałki faktem jest że moja szyba brudzi się bardzo rzadko i mało, ja czyszczę tak 2 razy w miesiącu a palę codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 28.01.2005 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 Januszek jakiej firmy masz wkład, bo ja Spartherm ale drewno mokre jak pierun i wydaje mi się, że tu tkwi problem. Raz miałem takie podsuszone to faktycznie szyba nie miała strat w przejrzystości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 28.01.2005 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2005 A ja wiem czy mam sie czym chwalićTarnava comfort 18 kWpalę brykietami z drewna liściastego (che che che akurat wszystko jest w tych trotach )ale pewność mam że suche, jednak mnie najczęściej brudzi sie szyba wówczas jak przykręcę dopływ powietrza tak mocno że prawie gaśnie lub za szybko to zrobięale jak palę ostrzej to z szyby zchodzi prawie wszystko pozostaje taki lekko brązowy nalot (przeźroczysty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 02.02.2005 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Co zrobić, żeby ta szyba się tak nie brudziła? U mnie po jednym dniu już jest czarna jak smoła (tak że i myć mi się odechciewa)? Fakt, że z upodobaniem zakręcam dopływ powietrza i szyber, tak że drzewo zię tylko żarzy, a ognia nie ma. Ale jak tak nie zrobię, to spalam dwa razy więcej drewna, a skuteczność grzania jest i tak gorsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaBi 04.02.2005 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Sprawdziłem popiołem - działa i to naprawdę skutecznie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 04.02.2005 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Witam.Jędrzeju, u Ciebie nie żadna rada nie pomoże, po prostu ograniczając na maxa dostęp tlenu do paleniska zarówno od dołu (czerpnia czy dopływ we wkładzie) jak i od góry (szyber) zawsze będziesz miał szybko brudną szybę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 04.02.2005 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Witam. Jędrzeju, u Ciebie nie żadna rada nie pomoże, po prostu ograniczając na maxa dostęp tlenu do paleniska zarówno od dołu (czerpnia czy dopływ we wkładzie) jak i od góry (szyber) zawsze będziesz miał szybko brudną szybę. Pozdrawiam. Tak też podejrzewłem. Ale jak w takim razie przymykać powietrze, żeby szyba była czysta, a drzewo długo się paliło? Czy zamykać dopływ, a uchylać szyber, czy odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 05.02.2005 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 Witam. Jędrzeju, u Ciebie nie żadna rada nie pomoże, po prostu ograniczając na maxa dostęp tlenu do paleniska zarówno od dołu (czerpnia czy dopływ we wkładzie) jak i od góry (szyber) zawsze będziesz miał szybko brudną szybę. Pozdrawiam. Tak też podejrzewłem. Ale jak w takim razie przymykać powietrze, żeby szyba była czysta, a drzewo długo się paliło? Czy zamykać dopływ, a uchylać szyber, czy odwrotnie? Nie da się, ja mam od 5 lat kominek, od dwóch lat przestałam się męczyć z szybą, , bo też tak przymykam doplyw na min (mieszkanie małe kominek daje dużo ciepła), czyściłam popiołem ale szyba się porysowała trochę, potem stosowałam różne środki ale właśnie spływało, więc dałam sobie spokój. A teraz ten cały kominek będę chciała komuś odsprzedać. Ktoś chętny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 06.02.2005 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 ...A teraz ten cały kominek będę chciała komuś odsprzedać. Ktoś chętny? Z tego widać jasno (jak przez szybę ), że albo się pali sporadycznie i dla przyjemności, albo trzeba raczej stawiać piec kaflowy niż kominek. Póki co może można byłoby wymienić tą szybę na jakiś żeliwny, gustowny odlew... skoro i tak nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 29.03.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2005 Są gotowe preparaty. To co sprzedają.Z domowych samodziełek - silnie alkaliczne, wodorotlenek sodu, KRET - tez zawiera, w ostateczności soda oczyszczona w roztworze. Fabryczne preparaty maja jeszcz ok. 5% etanoloaminy. Piopiół, jako ścierniwo i też jest alkaliczny.Nie palić drewnwm iglastym, to pierwsze źródło sadzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaalicja 17.05.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2005 Najlepsze do czyszczenia szyb w kominkach są czyściki Raypath. To są takie "futerkowe" ściereczki prostokątne lub w formie rękawicy. Używam od kilku lat- rewelacja. Nie potrzeba żadnych preparatów chemicznych bo zwilża się ją samą wodą, a brudną się po prostu pierze mydłem biały jeleń. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts