Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak (czym) wyczyścić szybę kominka

MaBi

Recommended Posts

Czyściki Raypath są mięciutkie - niczego ci nie porysują! Ja używam ich do czyszczenia szyb nie tylko w kominku ale także okiennych, luster, kafelków, mebli, sprzętu AGD. Mam także jeden a aucie do przecierania szyb. Niestety nie dostaniesz ich w sklepie, ja kupiłam w sprzedaży bezpośredniej - od człowieka który je sprzedaje. Za rękawicę zapłaciłam coś ok.220 zł i mam ją parę lat. Jak jesteś zainteresowany to podam namiary, tylko muszę ich poszukać.

Ja uzywam kominek bardzo intensywnie już od 9 lat. przez 8 lat był moim podstawowym ogrzewaniem domu i naczelna reguła /w/g mnie/ to używać suche drewno, obojętnie miekkie czy twarde, i wystarcza codziennie przetrzeć szybki papierem toaletowym /twardym :D , jeszcze z epoki radosnego socjalizmu/. A jeśli pali się mokrym drewnem, to kopcic sie będzie i czyszczenia duuużo :roll: No i efekt grzewczy dużo gorszy!

• 1 month później...
  • 4 months później...
dorwałem dobry środek o nazwie Sidol, sprowadzają go z Niemiec. Polskie środki są mało efektywne. Pianka tego środka nie spływa i jest dość wydajna i co najważniejsze skuteczna. Problemy z szybami to najczęściej mokre nie wysezonowane drewno. Dobre drewno do kominka musi suszyć się 1.5 roku

Tylko używam "Tytana" - dobry i tani ( ale ja to robię tylko 2 razy do roku )-mam szybe z pirolizą i wbrew obiegowym opiniom na tym forum o denaturowatym wyglądzie tego wynalzaku i jego skuteczności - polecam jak najbardziej ten rodzaj szyby i do niej Tytan -ale tylko z wewnatrz.

• 7 years później...
  • 1 month później...
Nie zgadzam się, że polskie środki się nie nadają. Ja używam Villa - specjalny środek do czyszczenia szyb kominkowych. Można go kupić w sieci Piotr i Paweł, widziałem też w jakimś dużym Tesco. Okazuje się, że nasi potrafią robić dobrą chemię czyszczącą. Jedna uwaga - jest to aktywna piana i trzeba pamiętać, że po spryskaniu szyby trzeba poczekać kilka minut, aż Villa sama popracuje. Później wystarczy wytrzeć szybę.

Co zrobić, żeby ta szyba się tak nie brudziła?.

coś na wesoło : szybę zdemontować i zafoliować próżniowo następnie w dużym neseserze (np.Samsonite) zamknąć używając przed zamknięciem uszczelniacza dekarskiego i gotowe, nawet po 20 latach szyba z kominka będzie czyściutka (o ile była przed tym czyszczona zmywarką wysokotemperaturową).