nowy1234 04.09.2024 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września Witam. Mam w planach rozbudowe fotowoltaiki. Problemem jes miejsce wpiecia się kablem AC do sieci. Rozdzielnia jest po przeciwnej stronie domu i w zaden sposób niepasuje dojscie do niej. Wykonawca zaproponowal wpięcie się w kabel 3fazowy 5x10mm, którym podpięta jest obecna instalacja FV bezposrednio do skrzynki w ogrodzeniu. Wpięcie ma być wykonane za pomocą mufy. Ze względu na małą moc, dołożony falownik musi byc 1 fazowy. I tu moje pytanie, Czy takie podłączenie 1 fazy do kabla 3 fazowego jest zgodne ze sztuką, czy może w przyszłości generować jakieś problemy? Wiem, powinienem zaufac wykonawcy, ale wolę się upewnić. Miejsce na zdjeciu zaznaczone kwadratem przedstawia miejsce wpięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 05.09.2024 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września (edytowane) Skąd mamy wiedzieć? Ten 1 fazowy to jaki przekrój? To ma być mufa rozgałęźna (np. JLZR2). Niech ułoży obok istniejącego. Nie chciałbym wyłączać obu PV przy pracach na jednej... Dojdzie do zwarcia i 2 się wyłączą. Niech schowa za rynną... Edytowane 5 Września przez qwerty1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_pec 05.09.2024 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 19 godzin temu, nowy1234 napisał: Mam w planach rozbudowe fotowoltaiki. Problemem jes miejsce wpiecia się kablem AC do sieci.Ze względu na małą moc, dołożony falownik musi byc 1 fazowy. I tu moje pytanie, Czy takie podłączenie 1 fazy do kabla 3 fazowego jest zgodne ze sztuką, czy może w przyszłości generować jakieś problemy? To taki sobie pomysł. Po pierwsze, nie powinno się dodawać falownika jednofazowego do instalacji trójfazowej, chociażby z powodu wprowadzanie dodatkowej niesymetrii mocy na fazach. Po drugie, zdaje się, że niektóre ZE nie zgadzają się na taką modyfikacja instalacji. Po trzecie, w dobie godzinowego bilingowania międzyfazowego prościej dodać falownik trójfazowy - efekt ten sam z punktu widzenie autokonsumpcji. Po trzecie, przy modernizacjach instalacji poprzez dodanie kolejnego falownika część ZE już wymaga zastosowania integratorów falowników. Docelowo zapewne wszyscy będą tego wymagać. Zamiast tego jednofazowego falownika można by dać mikrokonwerter trójfazowy. A w ogóle to ja bym się zastanowił czy nie przedłużyć któregoś z istniejących stringów o te dodatkowe panele (o ile to technicznie wykonalne). W takim układzie zostałoby tylko formalnie zgłosić zwiększenie mocy instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy1234 06.09.2024 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września No właśnie nie ma za bardzo jak polaczyc jako dodatkowego stringa lub polaczyc z obecnymi panelami. Na te chwile plan jest taki, ze do nowych paneli beda mikrofalowniki 3f i calosc bedzie wpieta do kabla z instalacji istniejacej. Wg mnie, powinno byc ok, ale czekam na oferty i potwierdzenie, czy tak mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 09.09.2024 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września W dniu 5.09.2024 o 13:56, k_pec napisał: To taki sobie pomysł. Po pierwsze, nie powinno się dodawać falownika jednofazowego do instalacji trójfazowej, chociażby z powodu wprowadzanie dodatkowej niesymetrii mocy na fazach. Po drugie, zdaje się, że niektóre ZE nie zgadzają się na taką modyfikacja instalacji. Niby dlaczego? Jakieś wysrywy, czy podasz przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts