Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka -8 ar

Akne

Recommended Posts

metraż wystarczy, o ile wymiary tej działki będą korzystne.

moim zdaniem optymalna działka to nie kdadrat, ale prostokąt - w jednej części posadawiasz domek, w drugiej ogród.

co do koszenia trawy, to nie rozumiem histerii z tym związanej. można przecież zaplanować jakiś "dziki" ogród - drzewa, krzewy itp.

Ja planuję nie traktować działki jako obligatoryjnego trawnika, bo tak wypada i tak się robi. nie jesteśmy na szczęście w USA, gdzie trzeba przed domem kosić trawnik i nie wolno zagajać terenu. Niewolnikiem kosiarki na pewno nie będę i pola do minigolfa nie planuję. Mnie się marzy właśnie taki kontrolowanie "zapuszczony" ogród. Zobaczymy w praniu... Mam 1200m2, połowa będzie tylko ogrodem i cieszę się, że żaden sąsiad mi przez okno od siebie nie strzeli do domu pestką od czereśni. Nie chciałbym mieć między moim a sąsiednim domem mniej niż 20m odległości, chyba że od strony garażu...

My mamy 30 arów, węższą stroną 30m od drogi asfaltowej i mój mąż jak stanął na drodze i spojżał to stwierdził:

-gdzie tu ma się dom zmieścić, wąziutka ta działeczka.

Istotne będzie tu nadmienienie,że mamy w planie postawienie jakieś 130(z poddaszem), a nie Willa Muza. przyznajcie, że wykazał się brakiem wyobraźni przestrzennej. A co do zagospodarowania to nie jestem zwoleniczką zasiania działki trawą i posadzena kilku drzewek"od linijki". to grzech robić z działki takie boisko.U nas będzie ciężko z budową, bo w miejscu gdzie ma stać dom jest dół ok.1m poniżej poziomu reszty działki.

Czytam te posty i widzę, że nikt nie kocha koszenia trawy. Znam ten ból. Jako zahartowana i nieco doświadczona w bojach ogródkowych radzę posadzić zimozielone rośliny okrywowe typu barwinek i. in. Pracy prawie żadnej a efekt o wiele lepszy. Oczywiście nie namawiam do zupełnej rezygnacji z trawnika. Chociaż w wielu pięknych ogrodach nie uświadczysz typowego trawnika.

Tak czytam Wasze wypowiedzi i widzę pewien trend. Ci którzy mają małe działki, zarzakają się, że nie potrzebują kortu i że przeraża ich koszenie trawy. Tu moja (nad)interpretacja(?). Czy Was to po prostu nie przeraża? Nikogo nie będę namawiał do dużej działki... Ale czy na większej nie uzyskamy większej intymności? Czy dzięki temu nie możemy sobie pozwolić na placyk zabaw dla dzieci, na ogródek z drzewkami i grządkami z marchewką, na ustronne miejsce na grila gdzie dym nie będzie się snuł pod oknami naszymi i sąsiadów?

Powyżej już ktoś napisał - czy trzeba zaraz robić super koszony trawnik. Przecież pojawiają się trendy na zakłądanie dzikich trawników gdzie mamy różnorodność traw i innych rożlin. Gdzie cieszymy oko pięknie kłoszącymi się trawami. U nas na części pozostawiam zastane drzewa. To będzie takie miejsce gdzie można schować się w cieniu, gdzie dzieci mogą powiesić hamak, rozbić namiot w cieniu. Gdzie mogę ustawić piaskownicę i nie będę się bał, że diecko dostanie udaru. A koszty... wiem koszenie, grabienie itp, ale przecież nic za darmo.

Ilu z Was tak na prawdę o tym marzy i nawet stać Was na to ale się tego boicie i ten strach decyduje o Waszych decyzjach. Przecież ten dom to wybór na całe życie (dla większości). Czy warto rezygnować z marzeń. Przecież jak na razie nie mamy czasu na koszenie ipielęgnację to zostawmy dziką łączkę. Ona też jest piękna - kosimy ją raz, góra 2 razy w roku i tyle.

Nie namawiam, nie przekonuję, ale pomyślmy czy tylko strach nas nie hamuje. Przecież budowa to ciągłe pasmo pracy i wyżeczeń i jakoś się na to decydujemy. Czy życie w pięknym nieciasnym ogrodzie nie będzie piękniejsze. Słowa te kieruję do tych co się boją lub wahają.

Akne

czy ta działka okaże się mała,czy wystarczająca,to zależy od wielu czynników, o których wspomnieli moi poprzednicy:

-kształtu działki

-sasiedztwa itp.

Najważejsze,to to,czego oczekujesz po swoim domku i otoczeniu.

Bo zawsze można zrobic projekt indywidualny i wykorzystać atuty działki ,"ukrywając" jej wady.Można zrobić domek o małej powierzchni zabudowy - gdzie zostanie więcej miejsca na zieleń.

Trudno tak jednozancznie odpowiedzieć.

Osobiście wolała bym dużą działkę, na której można by zasadzić .

A sama mam ...niewiele większą od tej Twojej - niecałe 900m2,ale za to pięknie i bardzo korzystnie i wygodnie położoną.Te zalety przeważyły w moim przypadku,choć mogłam mieć działkę w tej samej cenie 35 ar pod lasem,też z mediami,z dobrym dojazdem...ale na wsi.

Uwielbiam wieś,ale w moim przypadku odpadała taka lokalizacja.

To naprawdę indywidualna decyzja.

A dom - 216m2 powierzchni zabudowy,czyli zostaje koło 6 ar zieleni.Niewiele,ale można za to pięknie zaranżować.A boisko i place zabaw są tuż obok.

Tak czytam Wasze wypowiedzi i widzę pewien trend. Ci którzy mają małe działki, zarzakają się, że nie potrzebują kortu i że przeraża ich koszenie trawy. Tu moja (nad)interpretacja(?).

Tu się zgadzam - moja filozofia odnosnie działki (i nie tylko :) )jest prosta: "moja działka - mój wybór" więc trudno abym kupił coś czego nie chcę (chyba że jest mus tak jak z wyjsciem za mąż u starej panny :lol: ) i potem narzekał - trzeba tylko głęboko przeanalizować za i przeciw ale przed zakupem. Z działką to tak jak z życiem - kompromis ale nie koniecznie niezgodny z marzeniami :)

Poprzednio mieliśmy działkę 70 arów :D w tym ok 20 a to część ogrodowa, reszta to była łąka. Musze przyznac, że nawet działka 20 a może dac popalić z koszeniem trawy szczególnie gdy wraca sie późno z pracy a pogoda jest sprzyjająca trawie (ciepło i wilgotno). Mnie tez dało to popalić, choć bardzo lubię prace ogrodowe.

Teraz mamy 10,5 ara i wystarczy.

Twoje 8 arów pewnie tez wystarczy.

Ważne jest dobre zaplanowanie całego ogrodu. Nie sadzić drzwek jak popadnie.

Gość M@riusz_Radom

Mamy działeczkę 7.5a (18 x 42) położoną 5-10 minut jazdy samochodem do centrum i 5 minut do dużego centrum handlowego ;)

Wydaje nam się, że dziaka jest w sam raz. Domek o powierzchni 110mkw stanie tam bez problemu (po kombinacjach z szerokością działki) a i miejsca na ogród wystarczy.