Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spinki do dachówki cementowej Brass Celtycka, Creaton Goteborg

pandzik

Recommended Posts

Generalnie do tych dachówek polecają spinki przybijane do łaty w kształcie zagiętej blaszki zapinanej na zamek boczny.  Mocowane od góry dachówki mamy jeszcze w kształcie U, też przybijaną , ale to chyba na górną warstwę. 

Znalazłem spinki łatwiejsze w użyciu, bo zakładane wokół łaty jak klamra, nie przybijane.  Nie jest to reklama, sam będę kładł dachówkę, spinał min co drugą dachówke, wiec chciałbym sobie ułatwić. Dla ujętych w temacie dachówek to jest klamra o nazwie Byna 11. Ktoś sie z tym spotkał?

10 godzin temu, pandzik napisał:

Znalazłem spinki łatwiejsze w użyciu, bo zakładane wokół łaty jak klamra, nie przybijane.  Nie jest to reklama, sam będę kładł dachówkę, spinał min co drugą dachówke, wiec chciałbym sobie ułatwić. Dla ujętych w temacie dachówek to jest klamra o nazwie Byna 11. Ktoś sie z tym spotkał?

Przecież takie czy podobne  klamry są stosowane od x lat, żadna to nowość.

20 godzin temu, henrykow napisał:

Przecież takie czy podobne  klamry są stosowane od x lat, żadna to nowość.

Jasne, że tak. Wydawało mi sie jednak, że  łatwiej o zwykłe klamry w ceramicznych jak Bergamo, które miałem na poprzednim domu. Tam była zwykła spinka , ale też zamek dużo większy. W betonowych Celtycka i Goteborg mamy mały podwójny zamek i systemowo polecają blaszki, który przybijamy do łaty na końcu. 900 sztuk tak przybijać to  napawa mnie lękiem :)

1 godzinę temu, pandzik napisał:

Jasne, że tak. Wydawało mi sie jednak, że  łatwiej o zwykłe klamry w ceramicznych jak Bergamo, które miałem na poprzednim domu. Tam była zwykła spinka , ale też zamek dużo większy. W betonowych Celtycka i Goteborg mamy mały podwójny zamek i systemowo polecają blaszki, który przybijamy do łaty na końcu. 900 sztuk tak przybijać to  napawa mnie lękiem :)

Zamiast przybijać to już lepiej kręcić na wkręty, gwóźdź może poluzować po pewnym czasie a wkręt  w zasadzie nigdy. Można jeszcze użyć klamr/spinek uniwersalnych tylko nie wiem czy te uniwersalne pasują do każdej dachówki.

Spinka-uniwersalna-do-dachowki-ceramiczn

23 godziny temu, prokurator napisał:

A mnie interesuje jak obchodzić się z dachówką tzw karpiówką ? na jakiś klej  czy inne wapno -cement czy są jakieś masy specjalne chm.

Kiedyś używało się zaprawy do układania karpiówki, dzisiaj karpiówkę układa się bez żadnych lepiszczy jedynie skrajne, wokół kominów czy okien lub przy kalenicy przykręca się na wkręty.

• Thanks 1

14 godzin temu, henrykow napisał:

Zamiast przybijać to już lepiej kręcić na wkręty, gwóźdź może poluzować po pewnym czasie a wkręt  w zasadzie nigdy. Można jeszcze użyć klamr/spinek uniwersalnych tylko nie wiem czy te uniwersalne pasują do każdej dachówki.

Uniwersalne są moim zdaniem do ceramicznych. Tam jest wiecej miejsca na zamku.

Cementowe  w. w temacie mają malutki zamek , stąd blaszka. Nie da sie jej wkręcić.   Byna 11 do tych dachówek z tematu jest zwykłą zapinaną wokół łaty klamrą. Myślę, że wygodniejszą.  Myslałem ze ktos mial stycznosc... Czy ta Byna nie bedzie powodować odstawania dachówek, może ta dedykowana blaszka jednak bedzie lepsza.

ostatnia fotka to właśnie Byna11 do moich dachówek

GOTEBORG - PLANAR czerwona-267x400.jpg

Screenshot 2024-09-08 at 10-38-32 COROTOP SPINKA BOCZNA DACHÓWKI EURONIT 100 szt (CSPIN EURO) • Cena Opinie • Elementy montażowe 7936432034 • Allegro.png

Spinki-do-dachowki-BYNA-11---250szt..webp

Edytowane przez pandzik

3 godziny temu, pandzik napisał:

Uniwersalne są moim zdaniem do ceramicznych. Tam jest wiecej miejsca na zamku.

Cementowe  w. w temacie mają malutki zamek , stąd blaszka. Nie da sie jej wkręcić.   Byna 11 do tych dachówek z tematu jest zwykłą zapinaną wokół łaty klamrą. Myślę, że wygodniejszą.  Myslałem ze ktos mial stycznosc... Czy ta Byna nie bedzie powodować odstawania dachówek, może ta dedykowana blaszka jednak bedzie lepsza.

ostatnia fotka to właśnie Byna11 do moich dachówek

GOTEBORG - PLANAR czerwona-267x400.jpg

Screenshot 2024-09-08 at 10-38-32 COROTOP SPINKA BOCZNA DACHÓWKI EURONIT 100 szt (CSPIN EURO) • Cena Opinie • Elementy montażowe 7936432034 • Allegro.png

Spinki-do-dachowki-BYNA-11---250szt..webp

To co widać na fotkach które zamieściłem to do tej dachówki klamry uniwersalne też by się sprawdzili bo nie ma ta dachówka wycięcia na klamrę.