pandzik 06.09.2024 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września Generalnie do tych dachówek polecają spinki przybijane do łaty w kształcie zagiętej blaszki zapinanej na zamek boczny. Mocowane od góry dachówki mamy jeszcze w kształcie U, też przybijaną , ale to chyba na górną warstwę. Znalazłem spinki łatwiejsze w użyciu, bo zakładane wokół łaty jak klamra, nie przybijane. Nie jest to reklama, sam będę kładł dachówkę, spinał min co drugą dachówke, wiec chciałbym sobie ułatwić. Dla ujętych w temacie dachówek to jest klamra o nazwie Byna 11. Ktoś sie z tym spotkał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 06.09.2024 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 10 godzin temu, pandzik napisał: Znalazłem spinki łatwiejsze w użyciu, bo zakładane wokół łaty jak klamra, nie przybijane. Nie jest to reklama, sam będę kładł dachówkę, spinał min co drugą dachówke, wiec chciałbym sobie ułatwić. Dla ujętych w temacie dachówek to jest klamra o nazwie Byna 11. Ktoś sie z tym spotkał? Przecież takie czy podobne klamry są stosowane od x lat, żadna to nowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 07.09.2024 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 20 godzin temu, henrykow napisał: Przecież takie czy podobne klamry są stosowane od x lat, żadna to nowość. Jasne, że tak. Wydawało mi sie jednak, że łatwiej o zwykłe klamry w ceramicznych jak Bergamo, które miałem na poprzednim domu. Tam była zwykła spinka , ale też zamek dużo większy. W betonowych Celtycka i Goteborg mamy mały podwójny zamek i systemowo polecają blaszki, który przybijamy do łaty na końcu. 900 sztuk tak przybijać to napawa mnie lękiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 07.09.2024 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 21 godzin temu, prokurator napisał: A mnie interesuje jak obchodzić się z dachówką tzw karpiówką ? na jakiś klej czy inne wapno -cement czy są jakieś masy specjalne chm. Niestety ja nie mam wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 07.09.2024 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 1 godzinę temu, pandzik napisał: Jasne, że tak. Wydawało mi sie jednak, że łatwiej o zwykłe klamry w ceramicznych jak Bergamo, które miałem na poprzednim domu. Tam była zwykła spinka , ale też zamek dużo większy. W betonowych Celtycka i Goteborg mamy mały podwójny zamek i systemowo polecają blaszki, który przybijamy do łaty na końcu. 900 sztuk tak przybijać to napawa mnie lękiem Zamiast przybijać to już lepiej kręcić na wkręty, gwóźdź może poluzować po pewnym czasie a wkręt w zasadzie nigdy. Można jeszcze użyć klamr/spinek uniwersalnych tylko nie wiem czy te uniwersalne pasują do każdej dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 07.09.2024 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 23 godziny temu, prokurator napisał: A mnie interesuje jak obchodzić się z dachówką tzw karpiówką ? na jakiś klej czy inne wapno -cement czy są jakieś masy specjalne chm. Kiedyś używało się zaprawy do układania karpiówki, dzisiaj karpiówkę układa się bez żadnych lepiszczy jedynie skrajne, wokół kominów czy okien lub przy kalenicy przykręca się na wkręty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.09.2024 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września (edytowane) 14 godzin temu, henrykow napisał: Zamiast przybijać to już lepiej kręcić na wkręty, gwóźdź może poluzować po pewnym czasie a wkręt w zasadzie nigdy. Można jeszcze użyć klamr/spinek uniwersalnych tylko nie wiem czy te uniwersalne pasują do każdej dachówki. Uniwersalne są moim zdaniem do ceramicznych. Tam jest wiecej miejsca na zamku. Cementowe w. w temacie mają malutki zamek , stąd blaszka. Nie da sie jej wkręcić. Byna 11 do tych dachówek z tematu jest zwykłą zapinaną wokół łaty klamrą. Myślę, że wygodniejszą. Myslałem ze ktos mial stycznosc... Czy ta Byna nie bedzie powodować odstawania dachówek, może ta dedykowana blaszka jednak bedzie lepsza. ostatnia fotka to właśnie Byna11 do moich dachówek Edytowane 8 Września przez pandzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 08.09.2024 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września Tak wygląda po zapięciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 08.09.2024 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 3 godziny temu, pandzik napisał: Uniwersalne są moim zdaniem do ceramicznych. Tam jest wiecej miejsca na zamku. Cementowe w. w temacie mają malutki zamek , stąd blaszka. Nie da sie jej wkręcić. Byna 11 do tych dachówek z tematu jest zwykłą zapinaną wokół łaty klamrą. Myślę, że wygodniejszą. Myslałem ze ktos mial stycznosc... Czy ta Byna nie bedzie powodować odstawania dachówek, może ta dedykowana blaszka jednak bedzie lepsza. ostatnia fotka to właśnie Byna11 do moich dachówek To co widać na fotkach które zamieściłem to do tej dachówki klamry uniwersalne też by się sprawdzili bo nie ma ta dachówka wycięcia na klamrę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts